Πέθανε ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργης Κλάδος

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Πέθανε ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Γιώργης Κλάδος, σε ηλικία 94 ετών και μετά από μια ζωή προσφοράς με έργα και ιδέες που προκάλεσαν σημαντικές καινοτομίες και διαμόρφωσαν προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας για την αυτοδιοίκηση.
«Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που άφησε εποχή μέσα στην αριστερά ενώ με τα έργα του προκάλεσε την διαδημοτική συνεργασία και τον συγκρητισμό» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση του συμβάντος για να συμπληρώσει, ενώ η κηδεία του θα γίνει με Δημοτική Δαπάνη.
Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο. Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση τη περίοδο της Κατοχής ανέντακτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης. Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά μαζί με άλλους Ανωγειανούς για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στην Μάχη της Κρήτης. Στην διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα «Ξαστεριά». Παρέμεινε στην παρανομία για πέντε χρόνια ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του οκτώ χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αι Στράτη.
Εξελέγη δήμαρχος Ανωγείων το 1965 μέχρι το 1967 όπου η Χούντα τον απέλυσε αμέσως και τον οδήγησε για πέντε χρόνια στην παρανομία. Μετά τη πτώση της δικτατορίας εξελέγη δήμαρχος συνολικά από το 1975 έως το 1990. Ανάμεσα στις πολλές καινοτόμες ιδέες και πράξεις του ήταν η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ το 1988 του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος και του ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2002. Ιστορία στα Ανώγεια έγραψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τον θάνατο του Γιώργου Κλάδου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος ενώ σε δήλωση του αναφέρεται στην προσφορά και το έργο του  οραματιστή Δημάρχου, πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης, και ότι ο ίδιος αποχαιρετά ένα μεγάλο δάσκαλο.
Ειδικότερα σε δήλωση του αναφέρει: «Ο θάνατος του Γιώργου Κλάδου αφήνει φτωχότερη την Αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Κλάδος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, οραματιστής Δήμαρχος και πρωτεργάτης της τοπικής ανάπτυξης της περιοχής των Ανωγείων αλλά και ευρύτερα του Μυλοποτάμου με την ίδρυση του «ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ». Σε καιρούς δύσκολους ο Γιώργος Κλάδος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων βγαίνοντας πάντα νικητής. Τα Ανώγεια αλλά και η Κρήτη ολόκληρη, όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διδάχθηκαν από το έργο του, πήραν δύναμη από την αποφασιστικότητά του να πάει μπροστά ο τόπος τους. Προσωπικά αποχαιρετώ ένα μεγάλο δάσκαλο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κλάδου ας είναι αιωνία η μνήμη του».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συλλυπητήρια δήλωση  πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Β. Λαμπρινός για το θάνατο του Γιώργη Κλάδου. Συγκεκριμένα:
«Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της Κρήτης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρωταγωνίστησε, αδιάλειπτα, σε κρίσιμες εποχές, στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Με το θάρρος, την σύνεση, την μετριοπάθεια, την ανιδιοτέλεια, και το ευρύ, δημιουργικό του πνεύμα, ανέδειξε στον δημόσιο βίο τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, του χαρισματικού Κρητικού.
Ο Γιώργης Κλάδος ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αφετηρία τα Ανώγεια, καλλιέργησε την συνεργασία και τον συγκρητισμό. Διαβλέποντας τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών αγωνίστηκε για την αποκέντρωση, και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε όλη την πορεία του, με πρωτοποριακές δράσεις, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγμάτωση καινοτόμων έργων και ιδεών, που ωφέλησαν ουσιαστικά τον τόπο.
Ο Γιώργης Κλάδος ήταν ο «Δήμαρχος των Δημάρχων». Η παρουσία του θα είναι παντοτινή στην συλλογική μας μνήμη.
Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.»

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ»
O Γιώργης Κλάδος υπήρξε μια από τις λαμπρότερες μορφές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι ιδέες του, οι ρηξικέλευθες δράσεις του και οι πρωτοβουλίες του αποτέλεσαν πρόπλασμα ριζοσπαστικών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.
Ο Γιώργης Κλάδος συμπύκνωσε με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο τις ιδέες της Αριστεράς σχετικά με την αυτοδιοίκηση.
Το παράδειγμα του αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, εμπνευστή για μια δικαιότερη, ισόρροπη και περιβαλλοντικά βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου, που ενστερνίστηκαν και σφυρηλατήθηκαν από τις ιδέες αυτές, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ
Τα λόγια του ύστατου αποχαιρετισμού είναι πάντα δύσκολα. Χάνουν την αξία τους μπροστά στην απώλεια. Εκμηδενίζονται.
Ο Γιώργης Κλάδος «έφυγε» στα 94 του χρόνια.
Αλλά θα μείνει πάντα στο νου και στην καρδιά μας.
Η ακεραιότητά του, το ήθος του, η προσφορά του, το έργο του.
Υπήρξε, ένας καινοτόμος «εργάτης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας οραματιστής
Δήμαρχος.
Τα Ανώγεια, η Κρήτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μας τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.
Κέρδισε επάξια, το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Καλό ταξίδι.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΑΚΗ
Τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλεια του Γιώργου Κλάδου εκφράζει ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Σε δήλωσή του αναφέρει:
«Έφυγε ο Γιώργος Κλάδος, ο πρωτοπόρος, ο αγωνιστής, ο διανοούμενος, ο δημιουργός. Η παρακαταθήκη του εμπνέει και θα εμπνέει για τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργης Κλάδος ήταν ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, μια σπουδαία προσωπικότητα με σημαντική παρουσία και προσφορά στην Αυτοδιοίκηση. Αφήνει πίσω του ανεξίτηλο αποτύπωμα συνέπειας  σε προοδευτικές  αρχές και αξίες αλλά και δημιουργικού έργου.
Εκφράζουμε στην οικογένεια του, τα θερμά μας συλλυπητήρια.