«Αντίο» Μάνο Ελευθερίου

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρευρέθηκαν στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί.
Επίσης παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στεφάνι έστειλε, ο Μίκης Θεοδωράκης. Μεταξύ αυτών που αποχαιρέτισαν τον μεγάλο δημιουργό ήταν οι μουσικοσυνθέτες Στ. Ξαρχάκος, Θ. Μικρούτσικος, Ν. Μαυρουδής, Χρ. Λεοντής και Γ. Ανδρέου, οι τραγουδιστές Γ. Νταλάρας και Μ. Φραγκούλης, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο Ακαδημαϊκός Δ. Νανόπουλος και πολλοί άλλοι.
Νότης Μαυρουδής:
«Τι να πεις για τον Μάνο; Τα έχουμε πει τόσες φορές. Ήταν ένας άνθρωπος τόσο ευχάριστος στη ζωή μας. Θα έλεγα ότι αντικατέστησε τον Νίκο Γκάτσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τραγούδια του Γκάτσου ξεχάστηκαν. Απλώς, με την παρουσία του Μάνου συμπληρώθηκε ένα αντίστοιχο πνεύμα. Η τύχη το έφερε και οι μέρες αυτές είναι πάρα πολύ θλιβερές γιατί σας μιλάω μετά τις πυρκαγιές και η στενοχώρια είναι γενικότερη. Η στενοχώρια ξεκίνησε για τον Μάνο και κατέληξε να θρηνούμε έναν σωρό ανθρώπους, πολίτες που κάηκαν ζωντανοί. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μάνος. Αν ήξερε ότι συνδυάζεται η μία κηδεία με τις άλλες, θα ανέβαλε ο ίδιος την κηδεία του. Μόνο θλίψη μπορούμε να εκφράσουμε, ιδιαίτερα εμείς, οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τραγούδια, δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε ποτέ. Είναι μέσα στις καρδιές και στο πνεύμα του ελληνικού λαού».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ:
«Το μόνο που έχω να πω είναι να θυμηθούμε το πρώτο τραγούδι του Μάνου και το πρώτο τραγούδι το δικό μου «Το σπίτι γέμισε με λύπη και με σταχτί πικρό καπνό». Είναι, ίσως, η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πει κανείς. Θα τον θυμόμαστε και κυρίως το έργο του».