Μήνυση συγγενών θυμάτων πυρκαγιάς

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Όπως επισημαίνεται στη μήνυση που κατατέθηκε «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδίων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κλπ) και για το λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκλησή μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής, ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι για να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».
Η μήνυση στρέφεται κατά:
– του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη,
– της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου,
– του Δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη,
– υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Μαραθώνος,
– αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής
– αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής
– κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα
Τα αδικήματα για τα οποία ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων είναι: κατά συρροή κακουργηματική έκθεση, ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, εμπρησμό δάσους από αμέλεια, σωματικές βλάβες και ό,τι άλλα αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.
Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως ξεκαθαρίζουν στη μήνυση, «ούτε από πριν, ούτε κι εκείνες τις στιγμές μας είπε κάποια αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε με ασφάλεια μέρος (είτε παραθαλάσσια, είτε από κάποιο γήπεδο εντός του οικισμού μας).
Όπως περιγράφει η μηνύτρια και σύζυγος του 70χρονου εκπαιδευτικού «τις ημέρες εκείνες μαζί με το σύζυγο μου φιλοξενούσαμε στο σπίτι μας μια οικογένεια εξ Αμερικής, τριών ατόμων λόγω του γάμου της κόρης μας, ο οποίος έγινε στις 21/7/2018 στην Αθήνα. Ενώ βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι μας, όπως και η 73χρονη εκπαιδευτικός στο μισθωμένο διαμέρισμα της στην ίδια οικοδομή, παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς που κατευθύνονταν προς το σπίτι μας.
Όπως ήταν φυσικό και αυτονόητο άρχισαμε να ανησυχούμε και κλείσαμε τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις πόρτες, ενώ αρχίσαμε να μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας κάθε είδους ξύλο Μ επίπλων που ήταν στις βεράντες και στους χώρους έξω από το σπίτι μας. Δυστυχώς ο καπνός δε σταμάτησε. Αντιθέτως μεγάλωνε.
Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και όπως ήταν φυσικό μας κατέλαβε μεγαλύτερος φόβος και μεγαλύτερη ανησυχία και ιδίως για τους ξένους φιλοξενούμενους μας και αποφασίσουμε μαζί με την 73χρονη να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς της θάλασσα».
Στο μεταξύ μια γειτόνισσα, τους ενημέρωσε ότι τηλεφώνησε ο σύζυγός της στην πυροσβεστική υπηρεσία και δεν απαντούσε κανεις. Μετά από ώρα πήραν την απάντηση «κάντε ό,τι νομίζετε». Άμεσα η σύζυγος του 70χρονου, γύρω στις 6, μετέφερε τρεις φίλους από το εξωτερικό με το αυτοκίνητο και ακολούθησαν την Β έξοδο του Νέου Βουτζά προς το Μάτι, εκτιμώντας ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τη θάλασσα. Σε περίπου 3 λεπτά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον σύζυγό της, που την ενημέρωνε ότι λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορούσε να ανοίξει το γκαράζ και να φύγει με το αυτοκίνητο. Εκείνη άρχισε να προσπαθεί να επιστρέψει για να ανοίξει χειροκίνητα το γκαράζ. Δεν κατάφερε άμεσα να φτάσει και ανέμενε νέα του συζύγου της και της μισθώτριας του σπιτιού της. Έπειτα από κάποια ώρα, όταν τελικά με τη βοήθεια εθελοντή έφτασε στο σπίτι της, δεν βρήκε κανέναν. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν τραγικές, με τα δυο θύματα να θεωρούνται αγνοούμενοι. Το φως της ημέρας αποκάλυψε το θάνατο τους 300-400 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας στον οικισμό του Νέου Βουτζά.