Τροπολογία κατάργησης μειώσεων συντάξεων

ΒΟΥΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Την κατάργηση των ρυθμίσεων που προβλέπουν τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς πρότεινε σε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018.
Τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»
Θέμα: Κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς
Αιτιολογική Έκθεση
Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης.
Ο ν. 4387/2016 με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν με τον 4472/2017 προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019. Οι απώλειες για τους απόμαχους της δουλειάς συνεχίζονται δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδεύετε με νέα μέτρα για την κάλυψη των ματωμένων πλεονασμάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων.
Με τη τροπολογία που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημα τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»
«Οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12/5/2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 4387/2016, κύριες συντάξεις, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο αυτό και εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο απώλεια του σχετικού δικαιώματος.
Οι διατάξεις του άρθρ. 14 Ν. 4387/2016 («Αναπροσαρμογή συντάξεων- προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων») και 33 Ν. 4387/2016 (Αναπροσαρμογή συντάξεων-προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων») όπως ισχύουν σήμερα, καταργούνται καθώς και άλλη αντίθετη διάταξη».
Αθήνα, 05 Ιουλίου 2018
Οι προτείνοντες βουλευτές:
Κουτσούμπας Δημήτρης
Παπαρήγα Αλεξάνδρα
Βαρδαλής Σάκης
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μωραΐτης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Στεργίου Κώστας
Συντυχάκης Μανώλης
Τάσσος Σταύρος.