Υπερψήφιση τροπολογίας ανανέωσης συμβάσεων στο Δημόσιο

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες στη Βουλή η  τροπολογία που αφορά στην δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημόσιο.
Με την τροπολογία  καταργούνται δύο προβλέψεις του ΠΔ Παυλόπουλου,  το οποίο για την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.
Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.
Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση για την λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης διότι – όπως ανέφεραν – κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης, κατά παράβαση του Κανονισμού, και δεν προσήλθε στην Βουλή να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τροπολογία αυτή είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Παράλληλα  έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους, δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης ενώ με αυτή «αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2016 καταργούνται οι εξής δύο προβλέψεις: Να έχει μεσολαβήσει τρίμηνο διάστημα για να γίνει η ανανέωση μιας σύμβασης και η διάρκεια των συμβάσεων να μην ξεπερνά συνολικά τους 24 μήνες. Σύμφωνα με την  έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:
«α. Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα.
β. Το χρονικό διάστημα των συμβάσεων έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συναφθεί βάσει των άρθρων 97 του ν.4386/2016 και 167 του 4099/2012, δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών, κατά την έννοια των άρθρων 5,7 και 7 το ΠΔ 164/2004».
Επί της ουσίας δηλαδή ένας συμβασιούχος θα μπορεί να είναι υποψήφιος για νέα ή την ίδια θέση και χωρίς τη διακοπή των τριών μηνών, και να εργάζεται με συμβάσεις που θα έχουν συνολική διάρκεια πάνω από 24 μήνες, εφόσον είναι διαφορετικής μορφής η απασχόληση, δηλαδή σύμβαση έργου, ή μίσθωσης έργου, ή παροχής υπηρεσιών.