Χωρίς φορολογική απαλλαγή Χανσενικοί

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κοινοποίησαν επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών, ο οποίος με επιστολή, ζήτησε την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΚΚΕ έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι χανσενικοί απ’ την υποχρέωση της δήλωσης, του ούτως ή άλλως αφορολόγητου επιδόματος τους.
Με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η ΑΑΔΕ, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση  απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη την ισχύουσα νομοθεσία, ότι εφόσον αποκτάται οποιοδήποτε εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό και ανεξάρτητα από το εάν απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, δηλώνεται υποχρεωτικά στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
Η επιστολή του Συλλόγου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΑΝΣΕΝΙΚΩΝ
Προς Τον Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε.
κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
Κυρία Γενικέ,
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών, τον οποίο υπηρετώ εδώ και 20 χρόνια από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. παλεύει όλα αυτά τα χρόνια για να σταματήσει επιτέλους η προκατάληψη και ο ρατσισμός, τα οποία και εν έτη 2017 συνεχίζουν να υφίστανται. Είναι το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των 200 περίπου απομεινάντων αποθεραπευμένων χανσενικών και είναι ενεργό μέλος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Κ. Γενικέ, επιτρέψτε μου μια αναδρομή στο διάβα του χρόνου.
Από τις δεκαετίες του 30’, 40’ που η νόσος του Χάνσεν εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο, οι πάσχοντες συλλαμβάνονται, διαπομπεύονται, περιθωριοποιούνται, χάνουν τις περιουσίες τους και εν τέλει φυλακίζονται στο νησί, την θρυλική Σπιναλόγκα και στα άλλα λεπροκομεία της χώρας για την διαφύλαξη της κοινωνίας από την νόσο του Χάνσεν (λέπρα). Πιστεύουμε, κ. Γενικέ, ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία κοινωνική ομάδα που να έχει υποστεί το ρατσισμό, την περιθωριοποίηση, το στίγμα και την προκατάληψη όσο οι χανσενικοί, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, εν έτη 2017 συνεχίζουν να βιώνουν 200 περίπου εναπομείναντες συνάνθρωποί μας.
Τα θέματα κ. Γενικέ που θα θέλαμε να συζητήσουμε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που ευελπιστώ πως θα έχουμε σύντομα, είναι 1ον η αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια της πολιτείας στο θέμα της ενημέρωσης της κοινωνίας μας, γιο, την τόσο παρεξηγημένη νόσο του Χάνσεν (λέπρα). Είναι λοιπόν απόλυτα δικαιολογημένο το παράπονο και η αγανάκτηση μαζί όλων των χανσενικών μελών μας και των οικογενειών τους, ειδικά μάλιστα όταν ακούνε στην τηλεόραση σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΙ ποιον τον Αντιπρόεδρο της βουλής των Ελλήνων τον κ. Βαρεμένο, να. λέει: «η Ελλάδα έχει καταντήσει ο Λεπρός της Ευρώπης». Σας έχουμε ενημερώσει κ. Γενικέ σχετικά γι’ αυτό με αποστολή εγγράφου προς το Κ.Κ.Ε. όπως και σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά δυστυχώς απάντηση δεν πήραμε από κανένα, ούτε από τον Πρόεδρο της βουλής. Όταν λοιπόν οι χανσενικοί οι οποίοι προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να σβήσουν τις πληγές τη ς ψυχής τους, ακούνε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να ξεστομίζει τέτοιες εκφράσεις δημόσια, πως μπορούν να δημοσιοποιήσουν στους συγγενείς τους ή στο περιβάλλον τους, ότι νόσησαν απ’ αυτή την καταραμένη νόσο. Το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό και το παίρνουν μαζί τους στην άλλη ζωή ένας-ένας, όταν φεύγει απ’ τον μάταιο τούτο κόσμο.
Για όλα αυτά υπάρχει σήμερα κι ένα άλλο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει  σχετικά με την υποχρέωση να δηλώνουμε στην φορολογική «μας δήλωση το ούτως ή άλλως αφορολόγητο επίδομα που λαμβάνουν οι χανσενικοί. Δυστυχώς, σχεδόν ένα χρόνο τώρα το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να μας έχουν κάνει μπαλάκι και να μας στέλνουν απ’ το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Οικονομικών κι από ‘κει στην Γ.Γ.Δ.Ε. και ξανά πάλι πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών. Θέλουμε κ. Γενικέ τη βοήθειά σας και την παρέμβαση σας, να καταφέρουμε να εξαιρεθούμε απ’ αυτή την υποχρέωση, γιατί είναι σίγουρο ότι θα ‘δημιουργήσουμε οικογενειακές τραγωδίες.
Και βεβαίως είναι πολλά τα μέλη μας, που μας τηλεφωνούν και μας λένε ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να μην δηλωθεί το επίδομα, θα αναγκαστούν να το κόψουν προκειμένου να μην γίνει γνωστό το μυστικό που κουβαλούν μέσα τους πολλές δεκαετίες. Και είναι και αρκετοί απ’ αυτούς που ζουν δυστυχώς μ’ αυτό το επίδομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν σε τι κατάσταση έχουν φτάσει οι χανσενικοί μέλη μας.
Ζητάμε λοιπόν κ. Γενικέ το εξής απλό. Να εξαιρεθούν οι χανσενικοί απ’ την υποχρέωση της δήλωσης του ούτως ή άλλως επαναλαμβάνουμε αφορολόγητου επιδόματος τους, οι οποίοι στο κάτω-κάτω είναι σήμερα γύρω στα 200 άτομα σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι των οποίων είναι υπέργηροι και λιγοστεύουν συνεχώς αφού ευτυχώς σήμερα δεν έχουμε νέα κρούσματα. Είναι το λιγότερο που θα κάνει η πολιτεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι διασύρθηκαν στη ζωή τους όσο κανείς άλλος,. Τους το οφείλει άλλωστε.
Πιστεύουμε κ. Γενικέ ότι με την δική σας δυναμική παρέμβαση θα καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, που στο κάτω-κάτω δεν κοστίζει τίποτα στο δημόσιο.
Περιμένουμε άμεσα να σας δούμε από κοντά με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών, ευελπιστώντας ότι στο πρόσωπο σας θα βρούμε κατανόηση και λύση στα δίκαια προβλήματά μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Για το Δ.Σ.
Ο Γεν. Γραμματέας Κωνσταντινιάς Γ
Ο Πρόεδρος Κυριακάκης Εμ.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ:
Θέμα: Φορολογική μεταχείριση επιδόματος που καταβάλλεται σε ειδική κατηγορία ατόμων με αναπηρία
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ A
Σχετ.: Το με αρ. πρωί. ΑΤΚΕ0004897ΕΞ2017/1270-3/5/2017 υπηρεσιακό σημείωμά σας.
Απαντώντας στην Αναφορά με αρ. πρωτ. 1861/28-4-2017 της Βουλής των Ελλήνων που μας διαβιβάσατε με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε ζητήματα δικής μας αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες εμπίπτει στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις που απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.), ο οποίος ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01.01.2014 και μετά.
2. Επίσης, ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως καθορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. και όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την ΠΟΛ.1067/20.3.2015, εγκύκλιό μας.
3. Από τα ανωτέρω και δεδομένου ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, ειδική ρύθμιση ή ρητή εξαίρεση για συγκεκριμένα εισοδήματα, προκύπτει ότι εφόσον αποκτάται οποιοδήποτε εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό και ανεξάρτητα από το εάν απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, δηλώνεται υποχρεωτικά στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, στους αντίστοιχους κωδικούς του ΠΙΝΑΚΑ 6. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ, του Εντύπου Ε1, ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση φέρουν το γενικότερο τίτλο «Εισοδήματα», χωρίς να κατονομάζονται τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, μεταξύ άλλων και των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου της υποβληθείσας Αναφοράς.
Ο ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΑΪΤΗΣ Κ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by