Φόρουμ για το «Δρόμο του Μεταξιού» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στο Μπίσκεκ του Κιργιστάν πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Απριλίου 2017.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης στο επιχειρηματικό φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού, όπου συμμετέχει ως Σύμβουλος του Διεθνούς Επιμελητηρίου για τον Δρόμο του Μεταξιού (SRCIC). Η Ελληνική συμμετοχή διερευνά τρόπους αξιοποίησης για την χώρα μας του Δρόμου του Μεταξιού ή του Ένας Δρόμος Μια Ζώνη (One Belt One Road) όπως αλλιώς ονομάζεται.
Επίσης είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Διεθνούς και της Ελληνικής Διοίκησης του SRCIC, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά το ταξίδι του στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου 2017, προκειμένου να παρουσιαστεί η στρατηγική ανάπτυξης του SRCIC.
Επιπλέον Εξετάζεται ανάλογο φόρουμ να πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν οι κάθε είδους ενδιαφερόμενοι.
Η χώρα μας μαζί με 27 άλλα κράτη, συμμετέχει στο φόρουμ για το τεράστιο σχέδιο ανάπτυξης του εμπορίου και των υπηρεσιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης στο οποίο προβλέπεται να επενδυθούν περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Ο Δρόμος του Μεταξιού επηρεάζει πάνω από 60 χώρες και περίπου τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Δηλαδή είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια σχέδια ανάπτυξης που θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο για αρκετούς από τους επόμενους αιώνες.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχοντας προβλέψει τα μελλοντικά οφέλη της χώρας μας, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον κ. Ν. Βερνίκο, Πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής του SRCIC, για την ανάδειξη των ευκαιριών για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Δρόμου του Μεταξιού προς τις χώρες της Ανατολής.
Επίσης για την χώρα μας είναι πολύ σημαντική η προσέλκυση τουριστών από τις χώρες της Ανατολής όπου ο τουρισμός αυξάνει με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την Δύση.
Εκτός από τον χερσαίο Δρόμο του Μεταξιού που ξεκινά από το Ξιάν της Κίνας και φθάνει στην Ευρώπη, για την χώρα μας, έχει ενδιαφέρον ο θαλάσσιος δρόμος του Μεταξιού που ξεκινάει από τα ανατολικά παράλια της Κίνας και καταλήγει στον Πειραιά, αλλά και ο e-Silk Road, μια ψηφιακή on line πλατφόρμα. Θα προσφέρει πληροφορίες, συμβουλές και εξ αποστάσεως αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπου οι προμηθευτές θα επικοινωνούν κατευθείαν με τους καταναλωτές και αντίστροφα.
Επίσης το Πολυτεχνείο Κρήτης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Δρόμο του Μεταξιού και στην Διεθνή «Δεξαμενή Σκέψεων» (think tank) για το Δρόμο του Μεταξιού.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ