«H Εκκλησία της Κρήτης προβάλλει τον αληθινό πλούτο της, ο οποίος είναι τα Μνημεία της, οι Ι. Μονές και οι Ναοί της, οι Ι. Εικόνες και τα σεβάσματα της πίστεώς μας, όλα εκείνα, τα οποία η ευσέβεια του λαού στο διάβα των αιώνων διέσωσε και διεφύλαξε. Αυτόν τον πλούτο, σε καιρούς μάλιστα ποικίλης κρίσεως, η Εκκλησία της Κρήτης, πιστή και αφοσιωμένη «θυγατέρα» της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προβάλλει και προσκαλεί κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως κατά το ευαγγελικό «ἔρχου καί ἴδε», να έλθει και να δει, να ψηλαφήσει, να κατανοήσει, να βιώσει…» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-ΩΝ» ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
Ερ. Ποιες αξίες περιφρουρεί η προβολή του ιστορικού θρησκευτικού τουρισμού;
Απ. Η σημασία του θρησκευτικού τουρισμού είναι καθοριστική στην προβολή του πολιτισμού, του χαρακτήρα και της ταυτότητας του Τόπου μας. Ολόκληρη η Μεγαλόνησος Κρήτη είναι κατάσπαρτη από εκκλησιαστικά μνημεία, Ι. Ναούς, Ι. Μονές, Μετόχια, τα οποία, από τα βάθη των αιώνων, μεταφέρουν με ένα τρόπο μυστικό και συνάμα μυστηριακό τη «φωνή» της παράδοσης και της μαρτυρίας του Τόπου μας.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας μας, έχοντας διαπιστώσει τη μεγάλη αξία και την ανάγκη της προβολής των θρησκευτικών μας μνημείων έχει δημιουργήσει ειδική Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού καθώς και τη Μή Κυβερνητική Οργάνωση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», προκειμένου να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον θρησκευτικό, θεολογικό, πολιτισμικό και ιστορικό πλούτο των θρησκευτικών μνημείων της Μεγαλονήσου. Μάλιστα, πριν απο μερικούς μήνες, εκδόθηκε απο την Ιερά Σύνοδό μας, με τη συνδρομή των παραπάνω φορέων, ένα Τόμος, με τον τίτλο «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης», ο οποίος περιέχει συνοπτικά τα βασικότερα μνημεία του Νησιού μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με τη μετάφραση του Τόμου σε διάφορες γλώσσες, αλλά και την έκδοση Οδηγού Θρησκευτικών Μνημείων, με σύντομες τουριστικές διαδρομές σε θρησκευτικά μνημεία της Μεγαλονήσου.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία της Κρήτης αντιλαμβάνεται το σπουδαίο ρόλο και τη μαρτυρία των χριστιανικών μνημείων, απο τα οποία πλουτίζεται ολόκληρη η Μεγαλόνησος. Κατανοεί τη μοναδική αξίας της προβολής κάθε μορφής της εκκλησιαστικής τέχνης, της Ναοδομίας, της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, του ψηφιδωτού, της χαρακτικής, της καλλιγραφίας κ.α. Βιώνει την πραγματικότητα, ότι, στην Εκκλησία τα πάντα «μιλούν», διδάσκουν, νουθετούν, δίδουν μια προοπτική και κατεύθυνση. Στην προοπτική αυτή η Εκκλησία της Κρήτης προβάλλει τον αληθινό πλούτο της, ο οποίος είναι τα Μνημεία της, οι Ι. Μονές και οι Ναοί της, οι Ι. Εικόνες και τα σεβάσματα της πίστεώς μας, όλα εκείνα, τα οποία η ευσέβεια του λαού στο διάβα των αιώνων διέσωσε και διεφύλαξε. Αυτόν τον πλούτο, σε καιρούς μάλιστα ποικίλης κρίσεως, η Εκκλησία της Κρήτης, πιστή και αφοσιωμένη «θυγατέρα» της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προβάλλει και προσκαλεί κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως κατά το ευαγγελικό «ἔρχου καί ἴδε», να έλθει και να δει, να ψηλαφήσει, να κατανοήσει, να βιώσει…
Ερ. Ποιες είναι οι ενέργειες της Αρχιεπισκοπής για να προστατευθούν οι Κρητικοί από την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση;
Απ. Το έργο της Εκκλησίας είναι στη βάση του φιλανθρωπικό. Έχει δηλαδή ως βάση του τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, τον οποίο βλέπει ως «εικόνα του Θεού» και αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου, τις πνευματικές και τις υλικές, στα μέτρα των δυνατοτήτων της.
Είναι φυσικό, σε καιρούς οικονομικής κρίσεως, η Εκκλησία να εντείνει το φιλανθρωπικό της έργο με δράσεις φιλανθρωπικές και κοινωνικές, προκειμένου να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο και να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για τον πονεμένο συνάνθρωπο.
Δεν είναι τυχαίο, ότι, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, χαρακτήρισε το έτος 2013 ως «έτος ανθρώπινης αλληλεγγύης», δίνοντας με τον τρόπο αυτό το παράδειγμα και την κατεύθυνση πρός όλους τους ανθρώπους, να στραφούμε στον διπλανό και προσφέρομε την όποια βοήθεια και συμπαράσταση.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αγωνίζεται με τα συσσίτια των Ενοριών και τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, να καλύψει τη βασική ανάγκης της τροφής για όλους εκείνους που κατά δεκάδες προστρέχουν για τήν καθημερινή σίτισή τους. Επίσης, με το νεοσύστατο φορέα «Το Ταμείο της Αγάπης του Θεού» προσπαθεί να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως το νερό, το ρεύμα και τα φάρμακα σε πολλούς συνανθρώπους μας. Μια άλλη δράση, είναι η «Διακονία της Αγάπης», η οποία προσφέρει σε καθημερινή βάση τρόφιμα και ρούχα σε δεκάδες οικογένειες συνανθρώπων μας. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί η Ομάδα Στηρίξεως Μοναχικών Ασθενών, η οποία συμπαρίσταται στους μοναχικούς ασθενείς στα Νοσοκομεία ή κατ οίκον, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση. Τέλος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λειτουργούν οι παιδικές Κατασκηνώσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ΑΝΩ ΠΟΛΙΣ» στην Ανώπολη Πεδιάδος, όπου πολλά παιδιά του Τόπου μας έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς μέσα στη φύση.
Βέβαια είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλες οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης δεν περιορίζονται στήν κάλυψη υλικών αναγκών του ανθρώπου, αλλά επεκτείνονται στην πνευματική του καλλιέργεια και την προκοπή του κατά Θεόν. Η Εκκλησία δεν είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο. Το έργο και η αποστολή της δεν περιορίζεται σε αυτή τη γή, αλλά αναφέρεται στην αιωνιότητα, στην αθάνατη ψυχή του ανθρώπου. Ακριβώς σε αυτή τη βάση, η Εκκλησία, στους καιρούς της οικονομικής, πολιτισμικής και γενικότερα αξιακής κρίσεως, την οποία διέρχεται ο Τόπος μας, προσκαλεί τους ανθρώπους να αναγνωρίσομε ότι «πήραμε τη ζωή μας λάθος και αλλάξαμε ζωή» και να επιστρέψομε στις ρίζες, τις αξίες, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Η Εκκλησία μας με το κήρυγμα, το παράδειγμα και τη μαρτυρία της αγωνίζεται να διώξει την απελπισία, να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα στην καρδιά των ανθρώπων, να καλλιεργήσει την ελπίδα, να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο θα βασίζεται και θα υλοποιείται στη βάση της μετάνοιας, της αλλαγής, δηλαδή, τρόπου ζωής, σκέψεως και στάσεως απέναντι στα πράγματα, τα εύκολα και τα δύσκολα.
Ιδιαίτερα εδώ, στον Τόπο μας, την Κρήτη, όπου η λεβεντιά είναι στοιχείο της ζωής και της πορείας του Τόπου και των ανθρώπων του, η Εκκλησία με μιά φωνή προβάλλει την ανάγκη για πνευματική λεβεντιά, η οποία μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην υπέρβαση αυτής και κάθε κρίσης.
Ερ. Με ποιο τρόπο η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης θα συμβάλλει στην ειρήνη της Νοτίου Μεσογείου;
Απ. Ο τρόπος της Εκκλησίας είναι πάντοτε η προσευχή, ο διαρκής διάλογος με τον Τριαδικό Θεό, από τον οποίο πηγάζει κάθε καλό και κάθε ευλογία. Επίσης, στις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας είναι διαρκής η προσευχή «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Μιας ειρήνης, η οποία ξεκινά ως επίγεια για να τελειωθεί ως «άνωθεν ειρήνη», δηλαδή, κοινωνία με τους Αγίους του Θεού στην αιώνια βασιλεία Του.
Η Εκκλησία, σε αυτή τη βάση, παρακολουθεί πάντοτε τα γεγονότα, χωρίς να πολιτικολογεί και να ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες ή σκοπιμότητες. Εργάζεται ενωμένη αδιάρρηκτα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για το καλό της Μεγαλονήσου και των ανθρώπων της, προάγει το πνεύμα του διαλόγου και της καταλλαγής, τονίζει την αξία της ελευθερίας και της διαφορετικότητας και αποδοκιμάζει την όποια μορφή βίας και επιβολής.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στα πλαίσια αυτά, παρακολουθεί τις εξελίξεις και με το μεγαλύτερο «όργανο», την προσευχή της, προσεύχεται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, τα οποία αποτελούν δώρα του Θεού στον άνθρωπο.
Πηγή Περιοδικό Ην-Ων 20ο τεύχος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ