«Ο Δρόμος του Μεταξιού» στην Αθήνα

Στις 9-10 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο «Δρόμος του Μεταξιού» από το Διεθνές Επιμελητήριο.
Συγκεκριμένα ήλθε αντιπροσωπεία του Διεθνούς Επιμελητηρίου του Δρόμου του Μεταξιού (SRCIC) στα πλαίσια του Συνεδρίου EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.
Στο συνέδριο συμμετείχε το Πολυτεχνείο Κρήτης ως, ο πρώτος φορέας που αντιλήφθηκε τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μας από τις νέες υποδομές στο νέο τοπίο του διεθνούς εμπορίου που δημιουργεί ο Δρόμος του Μεταξιού ή αλλιώς One Belt Οne Road.
Τα εγκαίνια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η Λούκα Κατσέλη, ο Πρόεδρος του SRCIC Lu Jianzhong, o Πρόεδρος του ICC Νικόλαος Βερνίκος και πολύ άλλοι.
Ακόμη η πραγματοποίηση του πρώτου Road Show του SRCIC οφείλεται στις προσπάθειες του ICC Ελλάδος και του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά την διάρκεια των τριών ταξιδίων στο Κιργιστάν, στο Πεκίνο και στο Σιάν,  όπου ο Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Στα πλαίσια του συνεδρίου οργανώθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δρόμος του Μεταξιού περιλαμβάνει εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια τα οποία δημιουργούν νέα κανάλια διανομής των εμπορευμάτων μεταξύ Δύσης και Ανατολής τα οποία μεταφέρουν το μελλοντικό παγκόσμιο κέντρο ανάπτυξης στις χώρες μεταξύ Κίνας και Μεσογείου θάλασσας. Πολλά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας, καθόσον δημιουργούν νέους εξαγωγικούς προορισμούς για τα προϊόντα μας και νέες πηγές προσέλκυσης τουριστών.
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» επηρεάζει πάνω από 65 χώρες και περίπου τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερο παγκόσμια σχέδια που θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο για αρκετούς από τους επόμενους αιώνες. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχοντας προβλέψει τα μελλοντικά οφέλη της χώρας μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ευκαιριών εξαγωγής των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Δρόμου του Μεταξιού προς της χώρες της Ανατολής. Επίσης η προσέλκυση τουριστών από τις χώρες της Ανατολής εξασφαλίζουν ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος σε νέες αγορές. Ενδεικτικό του περιθωρίου ανάπτυξης του τουρισμού, είναι ότι από τα 135 εκ. Κινέζους τουρίστες που ταξίδεψαν το 2016, μόνο το 1,11% (150.000) ήρθαν στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι και ο θαλάσσιος δρόμος του Μεταξιού που καταλήγει στον Πειραιά αλλά και ο e-Silk Road, μια ψηφιακή on line πλατφόρμα για εξ αποστάσεως αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπου οι προμηθευτές θα επικοινωνούν κατευθείαν με τους καταναλωτές και αντίστροφα.
Το εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Π.Κ. αναλύει διάφορα δεδομένα σχετικά με τον Δρόμο του Μεταξιού, και πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες και προβλέψεις, παράλληλα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις για τις προοπτικές, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από την ανάπτυξη των νέων διεθνών καναλιών διανομής προϊόντων και υπηρεσιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by