Σχέδιο Κανονισμών για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση Υποβοήθησης Σκακιστών (Κανονισμοί Anti Cheating) για συζήτηση αποφάσισε η ΕΣΟστις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Τυχόν παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΣΟ «Ευ Αγωνίζεσθαι» το αργότερο μέχρι 5 Μαρτίου 2017, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ANTI CHEATING)
1. ΓΕΝΙΚΑ
1.1. Οι κανονισμοί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση υποβοήθησης σκακιστών (κανονισμοί anti-cheating) ενσωματώνουν στους κανονισμούς της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) τις σχετικές οδηγίες – συστάσεις της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) που περιλαμβάνονται στο τμήμα Α.10 του εγχειριδίου της FIDE (FIDE Handbook).
1.2. Οι Αγγλικοί όροι «cheating» και «anti-cheating» καθώς και η επιλεχθείσα Ελληνική μετάφραση «υποβοήθηση σκακιστών» ενδέχεται να περιλαμβάνουν υπό την ευρύτερη έννοιά τους και άλλες μορφές εξαπάτησης και αλλοίωσης σκακιστικών αποτελεσμάτων όπως για παράδειγμα η πλαστοπροσωπία ή η μη φυσική παρουσία σκακιστή, τα εικονικά τουρνουά και η χειραγώγηση αποτελεσμάτων. Το παρόν κείμενο αναφέρεται αποκλειστικά στην υποβοήθηση των σκακιστών είτε από φυσικά πρόσωπα είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ικανών να παράγουν ή να μεταδώσουν σκακιστική ανάλυση παρτίδων και μεμονωμένων κινήσεων.
1.3. Προκειμένου να εξασφαλισθεί το «ευ αγωνίζεσθαι», το παρόν κείμενο καθορίζει:
1.3.1. το ρόλο της επιτροπής «ευ αγωνίζεσθαι» της ΕΣΟ στην καταγραφή και διαχείριση των αναφορών – καταγγελιών και τη σχέση της επιτροπής με τα όργανα της ΕΣΟ και της FIDE.
1.3.2. τις διαδικασίες αναφοράς – καταγγελίας παράνομων ενεργειών και την αντιμετώπισή τους
1.3.3. τις προτεινόμενες ποινές για τους παραβάτες.
2. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»
2.1. Η επιτροπή «ευ αγωνίζεσθαι» αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και 5 μέλη που διορίζονται από το ΔΣ της ΕΣΟ.
2.2. Η επιτροπή θα συνέρχεται είτε με φυσική παρουσία των μελών της είτε με διαδικτυακή σύνδεση μία φορά το μήνα και όποτε άλλοτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.
2.3. Οι υποχρεώσεις της επιτροπής είναι οι ακόλουθες:
2.3.1. Αναθεωρεί το παρόν κείμενο των κανονισμών όποτε αυτοί τροποποιούνται από τη FIDE.
2.3.2. Διατηρεί, στην έδρα της ΕΣΟ, μητρώο και αρχείο των καταγγελιών «κατά τη διάρκεια του τουρνουά» και «μετά τη λήξη του τουρνουά», και όλων των σχετικών με αυτές εγγράφων.
2.3.3. Διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους για λογαριασμό της ΕΣΟ και παραδίδει το πόρισμά της, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων ποινών, στο ΔΣ της ΕΣΟ προκειμένου αυτό να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες για τους παραβάτες (πχ. παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΟ, έγγραφη αναφορά στη FIDE κτλ)
2.3.4. Διατηρεί, στην έδρα της ΕΣΟ, ειδικό μητρώο των αβάσιμων καταγγελιών και παραπέμπει τους παραβάτες στο ΔΣ της ΕΣΟ προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες.
2.4. Κατά την εξέταση μιας καταγγελίας, η επιτροπή έχει δικαίωμα να καλέσει τους διοργανωτές του τουρνουά, τους διαιτητές, τους αγωνιζόμενους σε αυτό, τους προπονητές τους και τους εκπροσώπους του σωματείου τους, αλλά και οποιονδήποτε γνωρίζει στοιχεία για την υπόθεση, να καταθέσουν γραπτώς την άποψή τους για τα καταγγελλόμενα γεγονότα. Έχει επίσης δικαίωμα να ζητήσει την στατιστική ανάλυση των παρτίδων από τη FIDE ή από έμπειρους σκακιστές ή προπονητές.
2.5. Μετά το πέρας της έρευνας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα κοινοποιεί το φάκελο με τα στοιχεία της καταγγελίας και τις προτεινόμενες αποφάσεις στα μέλη της επιτροπής, τα οποία οφείλουν να απαντήσουν μέσα σε 7 ημέρες προκειμένου να συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής.
2.6. Το πόρισμα της επιτροπής πρέπει να εξηγεί αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις αποφάσεις της.
2.7. Η επιτροπή υποχρεούται να παραδίδει το πόρισμά της εντός 30 ημερών από την παραλαβή του φακέλου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το ΔΣ της ΕΣΟ παράταση 30 ημερών επιπλέον για την παράδοση του πορίσματος.
2.8. Σε περίπτωση που η επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί πέραν κάθε αμφιβολίας για την τέλεση των καταγγελλόμενων παραβάσεων, οφείλει να αποφασίζει αν η έγγραφη καταγγελία είναι βάσιμη ή αβάσιμη, λαμβάνοντας υπόψη κατά πόσο τα στοιχεία του φακέλου δικαιολογούν τις υποψίες ακόμα κι αν δεν μπορεί να αποδειχτεί υποβοήθηση ή απόπειρα υποβοήθησης σκακιστή.
2.9. Η επιτροπή έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί αιφνίδιους και τυχαίους ελέγχους σε σκακιστικές διοργανώσεις, με ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η FIDE, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται από μέλη της επιτροπής, τα οποία θα παραδίδουν στον διοργανωτή και τον επικεφαλής διαιτητή της διοργάνωσης έγγραφη εντολή ανάθεσης διεξαγωγής ελέγχου από τον Πρόεδρο της επιτροπής «ευ αγωνίζεσθαι».
3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
3.1. Τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή και αποθάρρυνση της υποβοήθησης των σκακιστών κλιμακώνονται ανάλογα με τη σημασία των τουρνουά και το μέσο όρο των βαθμών αξιολόγησης (ΕΛΟ) των συμμετεχόντων σκακιστών.
3.2. Όλες οι σκακιστικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Επικράτεια και προκηρύσσονται α) υπό την αιγίδα και εποπτεία της FIDE, της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και των επιτροπών τους, β) από ιδιώτες διοργανωτές και λαμβάνουν διεθνή αξιολόγηση και γ) όσες δεν περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ και των Τοπικών Ενώσεων κι Επιτροπών, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1.2 των κανονισμών αγώνων της FIDE (FIDE Handbook τμήμα C.05).
3.3. Τα τουρνουά που περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ και των Τοπικών Ενώσεων κι Επιτροπών κατατάσσονται ως ακολούθως:
3.4. Στη 2η κατηγορία κατατάσσονται:
3.4.1. Το Πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα, κλειστό και ανοιχτό, ανδρών και γυναικών, το Πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας και η τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού κυπέλλου.
3.4.2. Οι τελικές φάσεις των Πανελληνίων ατομικών πρωταθλημάτων νέων, ανδρών και γυναικών, εφήβων και νεανίδων καθώς και των Πανελληνίων νεανικών πρωταθλημάτων παίδων, κορασίδων, παμπαίδων, παγκορασίδων.
3.4.3. Τα τουρνουά διεθνούς αξιολόγησης που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Τοπικών Ενώσεων κι Επιτροπών, τα οποία δύνανται να χορηγήσουν νόρμα διεθνών τίτλων στους σκακιστές.
3.5. Στη 3η κατηγορία κατατάσσονται:
3.5.1. Τα Ομαδικά πρωταθλήματα Προκριματικά Α’ Εθνικής (Π.Ο.Α.), Β’ και Γ’ Εθνικής και τοπικών κατηγοριών.
3.5.2. Τα Πανελλήνια ατομικά και ομαδικά πρωταθλήματα blitz και rapid.
3.5.3. Τα Πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικά και ομαδικά μαθητών και μαθητριών.
3.5.4. Τα τουρνουά διεθνούς αξιολόγησης που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Τοπικών Ενώσεων κι Επιτροπών, τα οποία δεν δύνανται να χορηγήσουν νόρμα διεθνών τίτλων στους σκακιστές.
3.6. Η 4η κατηγορία περιλαμβάνει σκακιστικά τουρνουά υπό την αιγίδα των Τοπικών Ενώσεων κι Επιτροπών χωρίς διεθνή αξιολόγηση.
4. ΠΡΟΛΗΨΗ
4.1. Οι διοργανωτές οφείλουν να αναφέρουν λεπτομερώς στις προκηρύξεις των τουρνουά, τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν για την αποτροπή και αποθάρρυνση της υποβοήθησης των σκακιστών. Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων που δεν αναγράφονται στις προκηρύξεις.
4.2. Η συμμετοχή ενός σκακιστή σε μια σκακιστική διοργάνωση συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη από μέρους του αποδοχή των κανόνων του σκακιού, των κανονισμών της ΕΣΟ και των όρων της προκήρυξης της διοργάνωσης.
4.3. Οι προκηρύξεις όλων των διοργανώσεων που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ μία βδομάδα πριν την έναρξή τους.
4.4. Οι προκηρύξεις των τουρνουά που δύνανται να χορηγήσουν νόρμες τίτλων στους αγωνιζόμενους πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ 30 ημέρες πριν την έναρξή τους σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE.
4.5. Οι διοργανωτές οφείλουν να διαχωρίσουν τον αγωνιστικό χώρο από το χώρο των θεατών με εμφανή σήμανση και να εμποδίζουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, την επαφή αγωνιζομένων και θεατών.
4.6. Πριν την έναρξη ενός τουρνουά, οι διαιτητές πρέπει να υπενθυμίζουν στους αγωνιζόμενους τους ισχύοντες κανονισμούς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση υποβοήθησης σκακιστών.
4.7. Οι διαιτητές οφείλουν να εμποδίζουν τη μετάδοση οποιασδήποτε σκακιστικής πληροφορίας προς τους αγωνιζόμενους.
4.8. Για τα τουρνουά της 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας, η αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 11.3.2.2 των κανόνων του σκακιού είναι υποχρεωτική.
4.9. Οι διοργανωτές πρέπει να φυλάσσουν τα παρτιδόφυλλα για 6 μήνες μετά τη λήξη του τουρνουά και να τα αποστέλλουν στην επιτροπή «ευ αγωνίζεσθαι» μετά από αίτημά της.
4.10. Αυστηρά μέτρα υψηλής πρόληψης λαμβάνονται στα τουρνουά της 1ης κατηγορίας και ορίζονται ως εξής:
4.10.1. Οι διοργανωτές οφείλουν να παρέχουν ξεχωριστές τουαλέτες, καπνιστήριο, και εντευκτήριο για τους αγωνιζόμενους και τους θεατές.
4.10.2. Κάθε τουρνουά πρέπει να υιοθετήσει τουλάχιστον ένα μέτρο ασφαλείας που αναγράφεται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού. Προτείνεται λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας που αναγράφονται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού.
4.10.3. Οι διοργανωτές πρέπει να παρέχουν ασφαλείς χώρους φύλαξης για τις ηλεκτρονικές συσκευές των αγωνιζόμενων.
4.10.4. Οι διοργανωτές πρέπει να στέλνουν όλες τις παρτίδες στην ΕΣΟ σε ηλεκτρονική μορφή.
4.10.5. Προτείνεται στους διοργανωτές και τους διαιτητές να αποστέλλουν παρτίδες στην επιτροπή «ευ αγωνίζεσθαι» σε ηλεκτρονική μορφή για περαιτέρω εξέταση κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
4.11. Αυξημένα μέτρα πρόληψης λαμβάνονται στα τουρνουά της 2ης κατηγορίας και ορίζονται ως εξής:
4.11.1. Προτείνεται στους διοργανωτές να παρέχουν ξεχωριστές τουαλέτες, καπνιστήριο, χώρο αναψυχής για αγωνιζόμενους και θεατές, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
4.11.2. Κάθε τουρνουά πρέπει να υιοθετήσει τουλάχιστον ένα μέτρο ασφαλείας που αναγράφεται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού. Προτείνεται λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας που αναγράφονται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού.
4.11.3. Προτείνεται στους διοργανωτές να παρέχουν ασφαλείς χώρους φύλαξης για τις ηλεκτρονικές συσκευές των αγωνιζομένων, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
4.11.4. Οι διοργανωτές πρέπει να στέλνουν όλες τις παρτίδες στην ΕΣΟ σε ηλεκτρονική μορφή.
4.11.5. Προτείνεται στους διοργανωτές και τους διαιτητές να αποστέλλουν παρτίδες στην επιτροπή «ευ αγωνίζεσθαι» σε ηλεκτρονική μορφή για περαιτέρω εξέταση κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
4.12. Συνήθη μέτρα πρόληψης λαμβάνονται στα τουρνουά της 3ης κατηγορίας και ορίζονται ως εξής:
4.12.1. Προτείνεται στους διοργανωτές να παρέχουν ξεχωριστές τουαλέτες, καπνιστήριο, χώρο αναψυχής για αγωνιζόμενους και θεατές, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
4.12.2. Κάθε τουρνουά πρέπει να υιοθετήσει τουλάχιστον ένα μέτρο ασφαλείας που αναγράφεται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού. Προτείνεται λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας που αναγράφονται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού.
4.12.3. Προτείνεται η αποστολή όλων των παρτίδων στην ΕΣΟ σε ηλεκτρονική μορφή.
4.13. Χαλαρά μέτρα πρόληψης λαμβάνονται στα τουρνουά της 4ης κατηγορίας και ορίζονται ως εξής:
4.13.1. Η αυστηρή εφαρμογή του άρθρου 11.3.2.2 των κανονισμών του σκακιού δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που υιοθετείται μια ελαφρότερη ποινή, θα πρέπει να αναγράφεται στην προκήρυξη του τουρνουά.
4.13.2. Προτείνεται στους διοργανωτές να παρέχουν ξεχωριστές τουαλέτες, καπνιστήριο, χώρο αναψυχής για αγωνιζόμενους και θεατές, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
4.13.3. Προτείνεται στους διοργανωτές να υιοθετήσουν τουλάχιστον ένα μέτρο ασφαλείας που αναγράφεται στο παράρτημα Γ του παρόντος κανονισμού.
5. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
5.1. Προκειμένου οι καταγγελίες να βασίζονται σε απτές ενδείξεις παρά σε εικασίες ή φήμες, επιβάλλονται οι ακόλουθες διαδικασίες κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά ή μετά τη λήξη του τουρνουά, από οποιονδήποτε επιθυμεί να καταθέσει τους ισχυρισμούς του για παράβαση των κανονισμών υποβοήθησης σκακιστών. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ένα σύστημα κυρώσεων προς αποτροπή επαναλαμβανόμενων αβάσιμων καταγγελιών.
5.2. Κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά, ο διαιτητής δεν έχει υποχρέωση να λάβει υπ’ όψη του ή να ενεργήσει σε προφορικές καταγγελίες που αφορούν την υποβοήθηση σκακιστών. Ο διαιτητής έχει υποχρέωση να δέχεται μόνο γραπτές κι ενυπόγραφες καταγγελίες.
5.3. Ο διαιτητής οφείλει να διατηρεί την τάξη εντός των εγκαταστάσεων των αγώνων. Σε περίπτωση που ο διαιτητής αντιληφθεί οποιονδήποτε (αγωνιζόμενο ή θεατή) να διασπείρει εικασίες ή φήμες πρέπει να καλεί το άτομο αυτό να υποβάλει γραπτώς την καταγγελία του ή να σιωπήσει. Σε διαφορετική περίπτωση ο διαιτητής πρέπει να εφαρμόζει το άρθρο 12.7 των κανονισμών του σκακιού και να αποβάλει το άτομο αυτό από τις εγκαταστάσεις των αγώνων και να αναφέρει το γεγονός στην έκθεση του προς την ΕΣΟ.
5.4. Δικαίωμα υποβολής καταγγελίας «κατά τη διάρκεια του τουρνουά» έχουν οι παρόντες κατά τη διεξαγωγή του, συμμετέχοντες στη διοργάνωση, οι εκπρόσωποι τους, αρχηγοί των ομάδων κι επίσημοι.
5.5. Επιτρέπεται η υποβολή γραπτών καταγγελιών στην Αγγλική γλώσσα, αν ο αγωνιζόμενος δεν μιλάει Ελληνικά.
5.6. Ο καταγγέλλων έχει υποχρέωση να διευκρινίσει στο διαιτητή τους λόγους της καταγγελίας και να υπογράψει το σχετικό έντυπο. Αν ο καταγγέλλων δεν είναι σε θέση να συμπληρώσει το έντυπο (πχ. λόγω έντασης της στιγμής, λόγω πίεσης χρόνου αν ο καταγγέλλων είναι αγωνιζόμενος) ο διαιτητής καταγράφει το όνομά του και του ζητάει να υπογράψει το έντυπο, προκειμένου ο καταγγέλλων να το συμπληρώσει αργότερα, αλλά οπωσδήποτε πριν το τέλος του γύρου.
5.7. Με την παραλαβή έγγραφης καταγγελίας, ο επικεφαλής διαιτητής οφείλει να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξέτασή της, ενδεχομένως να επιβάλλει ποινές, και στη συνέχεια να συντάσσει μια έκθεση με τις ενέργειές του, να επισυνάπτει κάθε έγγραφο που σχετίζεται με την καταγγελία, και να παραδίδει το φάκελο στην ΕΣΟ.
5.8. Σε περίπτωση που ο διαιτητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του διαπιστώσει παραβάσεις του άρθρου 11.3.2 των κανόνων σκακιού κι επιβάλλει ποινές, θα πρέπει να συντάσσει μια έκθεση με τις ενέργειές του, να επισυνάπτει κάθε σχετικό έγγραφο, και να παραδίδει τον φάκελο στην ΕΣΟ.
5.9. Σε περίπτωση που ο διαιτητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, διαπιστώσει παραβάσεις των άρθρων 11.2.3 και 11.3.1 των κανόνων σκακιού, που υποδεικνύουν πέρα κάθε αμφιβολίας υποβοήθηση ή απόπειρα υποβοήθησης αγωνιζόμενου, θα πρέπει να συντάσσει μια έκθεση με τις ενέργειές του, να επισυνάπτει κάθε σχετικό έγγραφο, και να παραδίδει τον φάκελο στην ΕΣΟ.
5.10. Δικαίωμα υποβολής καταγγελίας «μετά τη λήξη του τουρνουά» έχουν οι αγωνιζόμενοι, εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων, εκπρόσωποι των Σωματείων, διοικητικά μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και η επιτροπή «ευ αγωνίζεσθαι», βασιζόμενοι σε στοιχεία που έγιναν γνωστά μετά τη λήξη του τουρνουά.
5.11. Οι καταγγελίες «μετά τη λήξη του τουρνουά» θα πρέπει να βασίζονται σε πολύ ισχυρές ενδείξεις (πχ. παράτυπη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, ομολογίες, στατιστική ανάλυση παρτίδων) και ο καταγγέλλων υποχρεούται να διευκρινίσει τους ισχυρισμούς του λεπτομερώς, επισυνάπτοντας έγγραφα, φωτογραφίες, αναλύσεις παρτίδων σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, που υποστηρίζουν την καταγγελία του.
5.12. Ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να παραδοθεί στην ΕΣΟ το αργότερο 15 ημέρες μετά τη λήξη του τουρνουά.
5.13. Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο φάκελλο παραμένουν εμπιστευτικές κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά και μετά το πέρας της έρευνας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι καθώς και τα άτομα που καλούνται από την επιτροπή να εκθέσουν την άποψή τους οφείλουν να σεβαστούν την εμπιστευτικότητα της έρευνας. Τα μέλη της επιτροπής απαγορεύεται να σχολιάζουν δημόσια τις έρευνες και τα πορίσματά τους.
5.14. Σε περίπτωση διαρροών ή δημοσιοποίησης στοιχείων της έρευνας, η επιτροπή επιφυλάσσεται για τη συνέχιση της έρευνας, καθώς και για την παραπομπή των υπευθύνων για τη διαρροή στο στο ΔΣ της ΕΣΟ προκειμένου αυτό να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες (πχ. παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΟ).
6. ΠΟΙΝΕΣ
6.1. Για τους παραβάτες που αποδεδειγμένα υποβοηθήθηκαν ή υποβοήθησαν ή αποπειράθηκαν να υποβοηθήσουν αγωνιζόμενο:
6.1.1. Πρώτο παράπτωμα: Αποκλεισμός έως 12 μήνες αν ο παραβάτης δεν έχει γίνει 14 χρονών την ημέρα τέλεσης του παραπτώματος.
6.1.2. Πρώτο παράπτωμα: Αποκλεισμός έως 24 μήνες αν ο παραβάτης δεν έχει γίνει 18 χρονών την ημέρα της τέλεσης του παραπτώματος.
6.1.3. Πρώτο παράπτωμα: Αποκλεισμός 3 ετών αν ο παραβάτης είναι ενήλικος κατά την ημέρα τέλεσης του παραπτώματος.
6.1.4. Δεύτερο παράπτωμα: Αποκλεισμός 10 ετών.
6.2. Σε περίπτωση που η διοργάνωση στην οποία τελέστηκε το παράπτωμα λαμβάνει διεθνή αξιολόγηση:
6.2.1. ο φάκελλος με τα στοιχεία της καταγγελίας και το πόρισμα της επιτροπής θα διαβιβάζεται στη FIDE για περαιτέρω ενέργειες από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία.
6.2.2. Η σύνταξη του πίνακα τελικής κατάταξης και η διεθνής αξιολόγηση των σκακιστών θα γίνεται βάσει των αντίστοιχων κανονισμών της FIDE.
6.3. Σε περίπτωση που η διοργάνωση στην οποία τελέστηκε το παράπτωμα δεν λαμβάνει διεθνή αξιολόγηση:
6.3.1. Σε τουρνουά πουλ, όλα τα παιχνίδια του παραβάτη θα καταχωρούνται ως ήττες. Τα παιχνίδια των αντιπάλων, οι μεν νίκες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες με αγώνα, οι δε ισοπαλίες και ήττες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες χωρίς αγώνα.
6.3.2. Σε Ελβετικά τουρνουά, ο παραβάτης θα εξαιρείται από την τελική κατάταξη. Όλα τα παιχνίδια του παραβάτη θα καταχωρούνται ως ήττες. Τα παιχνίδια των αντιπάλων, οι μεν νίκες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες με αγώνα, οι δε ισοπαλίες και ήττες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες χωρίς αγώνα.
6.4. Σε περίπτωση που το παράπτωμα τελέστηκε σε ομαδική διοργάνωση:
6.4.1. Ως προς την αξιολόγηση των παρτίδων, όλα τα παιχνίδια του παραβάτη θα καταχωρούνται ως ήττες. Τα παιχνίδια των αντιπάλων, οι μεν νίκες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες με αγώνα, οι δε ισοπαλίες και ήττες των αντιπάλων θα καταχωρούνται ως νίκες χωρίς αγώνα.
6.4.2. Η ομάδα του παραβάτη θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην τελική κατάταξη της διοργάνωσης με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
6.4.3. Τα αποτελέσματα των ομαδικών αναμετρήσεων και η βαθμολογία των αντιπάλων ομάδων δεν θα μεταβάλλεται.
6.5. Σε περίπτωση που ο παραβάτης έλαβε χρηματικό έπαθλο, υποχρεούται να επιστρέψει το χρηματικό έπαθλο στους διοργανωτές εντός ενός μηνός. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το ΔΣ θα παρατείνει την ποινή αποκλεισμού έως ότου το χρηματικό έπαθλο επιστραφεί προσαυξημένο με τους τόκους υπερημερίας που αντιστοιχούν.
6.6. Σε περίπτωση που μια καταγγελία «κατά τη διάρκεια του τουρνουά» ή «μετά τη λήξη του τουρνουά» κριθεί αβάσιμη από την επιτροπή, ο καταγγέλλων καταχωρείται στο μητρώο των αβάσιμων καταγγελιών. Σε περίπτωση δεύτερης καταχώρησής του εντός 2 ετών, θα του επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού 6 μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, θα του επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού 12 μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και αναφορά του στο στο ΔΣ της ΕΣΟ προκειμένου αυτό να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες (πχ. παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΟ).
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο ακόλουθος εξοπλισμός προτείνεται για την πρόληψη της υποβοήθησης σκακιστών, η χρήση του οποίου πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Ενδέχεται η χρήση των μέτρων αυτών να υπόκειται σε περιορισμούς κατά περίπτωση σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία:
– φορητοί ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων (hand-held security metal detectors)
– πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων (walk-through metal detectors)
– παρεμβολείς κινητής τηλεφωνίας (mobile phone jammers)
– Ηλεκτρομαγνητικές διατάξεις ελέγχου μεταλλικών / μη μεταλλικών αντικειμένων (electro – magnetic screening devices for metallic / non metallic items)
– καταγραφείς εικόνας κλειστού κυκλώματος (closed circuit cameras)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας φορητός ανιχνευτής μεταλλικών αντικειμένων θεωρείται επαρκής για να αποτρέψει την είσοδο ηλεκτρονικών συσκευών στον αγωνιστικό χώρο, και πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των διοργανωτών.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ