Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα

Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα είναι απόλυτα δυνατή και πραγματοποιήσιμη γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όπως είναι το ενεργειακό (υδατοπτώσεις και στερεά καύσιμα).   

«Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, δηλαδή αξιοποίηση και μεταλλουργική μετουσίωση του εκλεκτού, ποικίλου και άφθονου μεταλλευτικού πλούτου της, μηχανική επεξεργασία των προϊόντων της μεταλλουργίας, κατασκευή μηχανών και γενικότερα των μέσων παραγωγής, ίδρυση ναυπηγείων, εγκατάσταση ηλεκτροχημικών εργοστασίων, χωρίς προνομιακές παραχωρήσεις από ξένο κεφάλαιο, αποτελεί την μόνη διέξοδο από την οικονομική αποτελμάτωση, τον μόνο τρόπο για μια σταθερή προοδευτική οικονομική εξυγίανση και ανόρθωση, τον λυτρωμό της ελληνικής οικονομίας και της εθνικής εργασίας από το δεσμό του ξένου κεφαλαίου, την επιδίωξη κάθε πολιτικής πραγματικά εξυπηρετικής των συμφερόντων του λαού» υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» ο Γενικός Γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρίας μελέτης νεοελληνικών προβλημάτων με την ονομασία «Επιστήμη-Ανοικοδόμηση» (ΕΠ.ΑΝ) στις 30 Μαΐου του 1947 που ήταν η πρώτη έκδοση του βιβλίου.
Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο Δημήτρης Μπάτσης ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ο πατέρας του ήταν Ναύαρχος Α. Μπάτσης (καταγόταν από τα Ψαρά) και η μητέρα του, Αν. Πρίντεζη, από τη Σύρο. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά και ήταν συντάκτης του περιοδικού ΑΝΤΑΙΟΣ, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1945-1951. Εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠ.ΑΝ στο βιβλίο αποδεικνύεται ότι «η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα είναι απόλυτα δυνατή και πραγματοποιήσιμη. Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το ενεργειακό μας δυναμικό (υδατοπτώσεις και στερεά καύσιμα) ανεβαίνει σε πολλά δισεκατομμύρια κιλοβατώρια το χρόνο. Η βαρειά βιομηχανία σαν βασικός συντελεστής στην εσωτερική συγκρότηση και οργανική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι η κύρια οικονομική θέση του έργου.
Ο συγγραφέας ευθύς από την εισαγωγή τοποθετεί τις αφετηρίες του. Τον πλούτο του ελληνικού εδάφους και υπεδάφους δεν το βλέπει μόνο σαν μια πηγή εθνικού εισοδήματος, που θα μπορούσε σε ορισμένη στιγμή να αντικατασταθεί μερικά ή ολικά από μια άλλη πηγή. Τον βλέπει σαν βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, που θα επιτρέψει «την ολοκλήρωση του αστικοδημοκρατικού μετασχηματισμού του τόπου και τη ριζική μετατροπή στη διάθρωση της οικονομίας τους». Τον βλέπει για στοιχείο που θα βοηθήσει την πραγματοποίηση της εσωτερικής συσσώρευσης σε μεγάλη κλίμακα, συσσώρευσης που ματαιώνεται με την εξάρτηση της οικονομίας μας από την αγορά του εξωτερικού. Δικαιολογείται, έτσι η μελλοντική προοπτική που εκφράζει το κήρυγμα: Αξιοποιείστε το φυσικό πλούτο κάθε τόπου στον ανώτερο δυνατό βαθμό. Η έννοια της παραγωγικότητας της εργασίας, χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα για τη σπουδή της ελληνικής οικονομίας. Η ανάλυση και ο σχηματισμός της αξίας, οι διαπιστώσεις για τον προορισμό της εθνικής προσόδου και του καθαρού εισοδήματος, η σπουδή της αγροτικής μας οικονομίας, όπως είναι σήμερα, η φωτεινή ανάλυση της ανασταλτικής επιρροής της θεωρίας της «πλήρους απασχολήσεως» είναι, κατά την γνώμη μου, από τα καλύτερα, επιστημονικότερα και διαφωτιστικότερα κεφάλαια του βιβλίου.
Ο κ. Μπάτσης πνευματικός στρατιώτης του αγώνα αυτού, αγνά σκεπτόμενος Έλληνας, προσφέρει με την εργασία του ένα αξιόλογο όπλο για την καταπολέμηση κάθε προσπάθειας που θα είχε σκοπό να σφυρηλατηθούν καταθλιπτικά δεσμά για τον ελληνικό λαό. Έχω την πεποίθηση ότι με την συνδρομή όλων των εθνικά σκεπτόμενων Ελλήνων επιστημόνων ο κίνδυνος θ’ αποτραπεί. Ο δημοκρατικός ελληνικός λαός γνωρίζοντας το φυσικό πλούτο της Χώρας, τεχνικά καθοδηγούμενος από τους επιστήμονες που είναι αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτησή του, για τον τρόπο που πρέπει ν’ ακολουθήσει στην αξιοποίηση του πλούτου, θ’ αντισταθεί σε κάθε απόπειρα αρπαγής».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by