Ευρωπαϊκή πόλη κρασιού Ρέθυμνο

Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018 ανακηρύχθηκε το Ρέθυμνο από τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων «Recevin», το οποίο τα τελευταία χρόνια μέσα από σειρά στοχευμένων δράσεων συμβάλλει στην προβολή και προώθηση του κρασιού, αλλά και της διασύνδεσής του με τον πολιτισμό και την ιστορία κάθε τόπου.
Το Ρέθυμνο ήταν η μοναδική ελληνική πόλη που υπέβαλλε υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο δίκτυο, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή και το πρωί του Σαββάτου σε ειδική τελετή παρουσία των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού δικτύου, του δημάρχου, της αντιπεριφερειάρχη, του πρόεδρου του Επιμελητηρίου, οινοποιών του Ρεθύμνου, στη διάρκεια της οποίας έγινε και η απονομή του τίτλου και ο δήμαρχος παρέλαβε το βραβείο.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην σχέση των Ελλήνων με το κρασί, που όπως είπε είναι επιβεβαιωμένη ιστορικά και ανάγεται σε βάθος χρόνου αιώνων.
O πορτογάλος Πρόεδρος του δικτύου Recevin, Jose Callixto, αναφέρθηκε στους στόχους του δικτύου και την διάκριση του Ρεθύμνου τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεργασιών για την προώθηση του οίνου: «Εκπροσωπώντας τις 600 πόλεις που είναι στο δίκτυο του «Recevin» σε όλη την Ευρώπη, θα θέλαμε να συγχαρούμε σήμερα το Ρέθυμνο που γίνεται Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού 2018. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη που πήρε τον τίτλο Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού Διόνυσος διότι θέλαμε να μεγαλώσουμε το δίκτυο ξεκινώντας και βάζοντας το δίκτυο σαν νέο κράτος και σαν πόλη που είναι εκτός των κρατών που το ίδρυσαν. Για το Ρέθυμνο έχουμε τρεις κεντρικούς στόχους. Ο πρώτος από αυτούς είναι να προβάλουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δική σας περιοχή. Ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε πραγματική συνεργασία επάνω σε προγράμματα όπως το Creative Europe και μέσα από αυτό να δουλέψουμε πολύ μέσα από το Recevin. Ο τρίτος στόχος είναι να αυξήσουμε τις πόλεις συνεργασίας στην Ελλάδα, στόχος που πραγματώθηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το Ρέθυμνο, υπήρξε πρόταση από τη Δράμα και η περιοχή των οινοπαραγωγών εκεί να μπουν στο δίκτυο. Σας προτείνουμε λοιπόν να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ιδρυτών του Recevin που είναι οι τρεις χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, και Ιταλία και να φτιάξετε και στην Ελλάδα, ένα εθνικό δίκτυο οινοπαραγωγών, το οποίο θα μπορεί να συνεργάζεται και να φέρει σε επαφή τους οινοπαραγωγούς μεταξύ τους όπως έχει συμβεί και στις δικές μας χώρες. Είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό φορέα προώθησης του κρασιού και των οινοπαραγωγών και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για προβάλουμε και την περιοχή τη δική σας μέσα από αυτό. Θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι έγινε επίσημη πρόταση από τον πρόεδρο να πάει το Ρέθυμνο στο κέντρο της Ευρώπης, στις Βρυξέλες και μαζί με το δίκτυο Recevin και μέσα από αυτό να παρουσιάσουν, το Ρέθυμνο, σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Επιμελητηρίου, στους παραγωγούς και στους επιχειρηματίες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από παρότρυνση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων συνάχθηκε και κατατέθηκε ο φάκελος για την υποψηφιότητα του Ρεθύμνου με στόχο να προβάλλουν και να προωθήσουν τον κρητικό αμπελώνα στην Ευρώπη: «Πρόκειται για μια διάκριση που πλέον θέτει τις συνθήκες για την ουσιαστική προβολή της τοπικής αμπελουργικής και οινικής μας παράδοσης αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του τομέα και την εξαγωγική τους διείσδυση στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Η διάκριση αυτή δεν προήλθε αυτόματα. Ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στεκόμαστε πάντοτε δίπλα στον παραγωγό επιχειρηματία που παλεύει κόντρα στο ρεύμα. Προχωράμε μαζί, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη εξωστρέφεια τόσο των τοπικών επιχειρήσεων όσο και των τοπικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να δείξουμε τον πραγματικό σκοπό των Επιμελητηρίων αλλά και όλων των φορέων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της αυτοδιοίκησης του νησιού μας και να αποδείξουμε ότι εδώ στην Κρήτη, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Έχουμε τεράστια δυναμική κτίζοντας ισχυρό Brand Name τόσο στον τουρισμό, όσο και στα προϊόντα διατροφής.
Στο πλαίσιο αυτό η Αναπτυξιακή Εταιρία τους Επιμελητηρίου μας, μετά από παρότρυνση του Συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κου Ασωνίτη Γεώργιου, στον οποίο αποδίδουμε την έμπνευση του εγχειρήματος και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ρεθύμνης, συνέταξε και κατέθεσε το φάκελο υποψηφιότητας για την ανακήρυξη της πόλης μας σε Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού «Διόνυσος». Η ανακήρυξη αυτή έγινε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού, στο οποίο από σήμερα ανήκει και ο Δήμος Ρεθύμνου. Αυτό το καταφέραμε μέσα από ουσιαστική προσπάθεια και συνεργασία των φορέων μας αλλά και των Κρητικών παραγωγών, μέσω του δικτύου οινοπαραγωγών Κρήτης. Αυτοί μας προσέφεραν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να δημιουργήσουμε ένα άρτιο φάκελο υποψηφιότητας, τους οποίους και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω και ιδιαίτερα το κο Νίκο Μηλιαράκη» και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματά μας, και να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις τόσο της τουριστικής αγοράς, όσο και στις διατροφικές ανάγκες και τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Μπορούμε και πρέπει να προωθήσουμε την δική μας κουλτούρα γύρω από τη υγιεινή διατροφή και την κατανόηση ότι η γαστρονομία και πολύ περισσότερο ο κλάδος των επισκέψιμων οινοποιείων έχει πλέον ενταχθεί με έμφαση στην λειτουργία του τουρισμού. Ντόπιες ποικιλίες όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και όχι μόνο, μπορούν και πρόκειται να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τους πρεσβευτές της περαιτέρω ανάπτυξης του Ρεθεμνιώτικου και του Κρητικού Αμπελώνα.
Μπορούμε τέλος να αναδείξουμε και να καταστήσουμε μεγάλο πλεονέκτημα την γενικότερη διατροφική μας ταυτότητα και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της κρητικής παραγωγής και απασχόλησης».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by