Την πολυσχιδή δραστηριότητα της Βουλής προκειμένου να αναπτύξει τους δεσμούς της με την κοινωνία ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσω του Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, ανέπτυξε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος καθ. Παύλου Σούρλα και του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιδρύματος καθ. Ιστορίας κ. Νίκης Μαρωνίτη.
Ο κ. Βούτσης τόνισε τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, που είχε εδώ και χρόνια μια αξιοπρόσεκτη και πολυεπίπεδη δραστηριότητα, να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποκεντρώσει κατά το δυνατό τις εκδηλώσεις του, όπως συμβαίνει τελευταίως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπογράμμισε τις συνέργειες που υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, περιφέρειες και δήμους, και αποτυπώνονται σε έρευνες, συνέδρια, εκδόσεις και εκθέσεις, και μετέφερε τις δράσεις του Ιδρύματος σε αριθμούς, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνον το 2016 περί τους 93.000 μαθητές και πολίτες ξεναγήθηκαν στη Βουλή. Η ξενάγηση αυτή μάλιστα –σημείωσε– εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο έτσι ώστε, πέραν της αισθητικής απόλαυσης ή της ιστορικής γνώσης, ν’ αποτελεί και κίνητρο συζήτησης των εργασιών της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στο σημείο αυτό δήλωσε: «Έχω την πλήρη συναίσθηση και συνείδηση ότι αυτή η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Ίδρυμα της Βουλής, τη Βιβλιοθήκη, το Κανάλι και πολλές ακόμα υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, καθώς και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται μέσα στη Βουλή με ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορούν να συμψηφισθούν στη συνείδηση του κόσμου και να εξισορροπήσουν τον προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη, κυρίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής σε κοινοβουλευτικό-νομοθετικό επίπεδο, καθώς έρχονται και ψηφίζονται νομοσχέδια τα οποία αποτελούν συμφωνίες διακρατικές, μνημόνια, με έναν τρόπο και με μια υποχρεωτικότητα που όλους μας εγκλωβίζουν πέραν των ορίων που θα θέλαμε να λειτουργεί δημοκρατικά η Βουλή». Και συνέχισε: «Υπάρχει μια τέτοια εντύπωση στην κοινή γνώμη, η οποία ευλόγως δημιουργείται από την παραγωγή κάποιων νομοθετημάτων που έχουν οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες, ωστόσο ελπίζουμε πολύ σύντομα να φύγουμε από αυτόν τον κύκλο ως χώρα και επομένως ως Βουλή. Πλην όμως, αυτή η προσπάθεια δημιουργίας και εξωστρέφειας εξισορροπεί σε ένα βαθμό στην κοινή γνώμη τη σημασία του Κοινοβουλίου ως πρωτεύουσας κεντρικής δομής για τη Δημοκρατία και για τη σχέση με την κοινωνία».
Ανάμεσα στις προγραμματισμένες για το 2017 δράσεις του Ιδρύματος, ο κ. Βούτσης επισήμανε το Συνέδριο «Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές», την έναρξη του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα κορυφωθεί το 2021, τις συνεργασίες με το ΕΚΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, όπως έγιναν για την Έλλη Λαμπρίδη και την Αμαλία Φλέμινγκ και θα γίνουν για τον Νίκο Βέη, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Κώστα Κάππο.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ