Στη σύσταση δύο νέων ομάδων εργασίας για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας και την αντίστροφη ροή στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών προχώρησε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), μαζί με τους ομόλογούς του διαχειριστές των τεσσάρων αυτών χωρών.
Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διοικήσεων των διαχειριστών των εμπλεκομένων χωρών, στο περιθώριο της 4ης συνεδρίασης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου CESEC, στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι. Στην ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ σημειώνεται ότι ξεκινούν οι εργασίες για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου».
Τις δύο ομάδες θα απαρτίζουν στελέχη των εταιρειών που μετέχουν στον «Κάθετο Διάδρομο», με σκοπό να εντατικοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα τις συναντήσεις τους και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον διευθυντή της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας, της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης (DG ENER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους-Ντίετερ Μπόρκχαρντ.
Ο ΔΕΣΦΑ υπενθυμίζει πως στις 19 Ιουλίου 2017 είχε υπογραφεί στο Βουκουρέστι και το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την προώθηση του «Καθέτου Διαδρόμου» μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των ομολόγων του διαχειριστών Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), Ρουμανίας (Transgaz), Ουγγαρίας (FGSZ), καθώς και της κοινοπραξίας ICGB AD, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 υπεγράφη στη Βουδαπέστη ανάλογο Σύμφωνο Κατανόησης (ΜοU) μεταξύ των διαχειριστών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz) και της Ουκρανίας (Uktransgaz).
Στη οργανωτική επιτροπή συμμετείχε από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή, Σωτήρης Νίκας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ