Ανάκληση δασικών χαρτών

Την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ανάκληση των ήδη αναρτηθέντων, ώστε να δοθεί ο χρόνος ενημέρωσης των πολιτών, να εξεταστεί η κατάργηση του παραβόλου ή η καθιέρωση ενός συμβολικού ποσού, να δοθεί χρόνος προετοιμασίας στους αγρότες και κατόχους αγροτεμαχίων και τέλος να εξετάσει η Πολιτεία την αλλαγή του πλαισίου αναφοράς με τις αεροφωτογραφίες του 1945, δίνοντας πιο ρεαλιστική βάση δεδομένων αναφοράς, ζητάει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Παν. Κουτσάφτη, ζητάει ακόμη:
– Να διορθωθούν όλες οι ανακρίβειες τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα ανάρτησή τους
– Να θεωρηθούν πριν από την ανάρτηση όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της κάθε περιοχής
– Να θεωρηθούν τα όρια των διανομών από την υπηρεσία πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
– Η ανάρτηση και στη Μαγνησία να πραγματοποιηθεί με τμηματικό τρόπο όπως σε πολλούς νομούς (Ηράκλειο, Καβάλα, Λαμία κ.α.) ώστε να είναι δυνατή η σταδιακή απόκτηση εμπειρίας επί των διαδικασιών από τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο για τον έλεγχο και την υποβολή αντίρρησης όσο και για την άμεση εκδίκαση των αντιρρήσεων και την τελεσίδικη κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να μην τίθενται σε «κατάστασης ομηρίας» για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ακίνητα
Όπως τόνισε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος κ. Π. Κουτσάφτης «είναι γεγονός ότι η μη ύπαρξη δασικών χαρτών είναι ένα σοβαρό διαχρονικό έλλειμμα της χώρας. Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και  50 χρόνια μαζί με το δασολόγιο στα  πλαίσια του εθνικού κτηματολογίου. Αφετηρία των περισσότερων προβλημάτων είναι η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες πριν την ανάρτηση.
Συγκεκριμένα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέκυψαν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία εστιάζονται στα εξής:
1. Η ανάρτηση έχει λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που ενώ δεν είναι δασικές φαίνονται ως αναδασωτέες,  με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη είναι δασικές χωρίς επιτόπου επαλήθευσης και αυτοψία,  και πολλά άλλα.
2. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εδαφών εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία κατά τεκμήριο του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές.
3. Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με αεροφωτογραφίες του 1945. Έτσι ακυρώνουν πολύ μεγάλο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας και την επαναφέρουν στην κατάσταση που βρισκόταν στο τέλος του πολέμου, σε μια διαλυμένη οικονομία.
4. Τα όρια οικισμών καθώς και οι προτάσεις οικιστικών περιοχών από εγκεκριμένα ή εκπονούμενα χωροταξικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες δεν εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, στην διεκδίκηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτικών πόρων, στη συντήρηση και επέκταση των υποδομών και στην οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης.
5. Το ύψος του παραβόλου για την υποβολή αντίρρησης, και την επαναφορά στο ορθό όλων των παραπάνω ανακριβειών και λαθών είναι απαγορευτικό όταν για παράδειγμα για 5,5 στρέμματα αντίρρηση είναι 450 ευρώ.
Επίσης ενώ επί 40 χρόνια υπήρχε ατολμία στην ανάρτηση των διαφόρων γενεών δασικών χαρτών που παλαιώνουν στα συρτάρια των Υπηρεσιών, με αντίστοιχο έλλειμμα στην εμπειρία επί των διαδικασιών ανάρτησης τόσο των υπηρεσιών όσο και του τεχνικού και νομικού κόσμου, με αιφνιδιαστικό τρόπο επιχειρείται η ανάρτηση ολόκληρων Περιφερειακών ενοτήτων. Καμία λογική (πολιτική, τεχνοκρατική) δεν μπορεί να αιτιολογήσει την προσπάθεια αιφνιδιασμού των πολιτών και την χωρίς ανάλογη δημοσιότητα και διαβούλευση βιαστική κύρωση των  δασικών χαρτών σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.
Μοναδικοί στόχοι η υφαρπαγή των υπέρογκων παραβόλων και η διασπορά αμφιβολιών για την κυριότητα των ιδιοκτησιών του πρωτογενή τομέα (γεωργικές καλλιέργειες), καθώς και εμπλοκή στις διαδικασίες χωροταξικού σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας ανάπτυξης.
Με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, καταλήγει η τοποθέτηση του κ. Κουτσάφτη, προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ κινδυνεύει με κατάρρευση ο πρωτογενής τομέας.»
Τις ανωτέρω θέσεις – αιτήματα παρουσίασε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, η οποία εξέδωσε σχετικό ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by