Κουκιά-ρεβίθια κατά μεταλλαγμένης σόγιας

17ο τεύχος Ην-Ων

Γάλα, γιαούρτι, τυρί και κρέας, μπορούν να απαλλαχθούν από μεταλλαγμένες ζωοτροφές οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κουκί και το ρεβίθι, που προσπαθούν να μπουν δυναμικά στην αγορά, με στόχο να εκτοπίσουν τη μεταλλαγμένη σόγια από την πρωτοκαθεδρία της στην κτηνοτροφία.
Στα σαφή πλεονεκτήματά τους, που αποδεικνύονται πλέον και ερευνητικά, συγκαταλέγονται η λειτουργία τους ως μεθόδου φυσικής λίπανσης, καθώς εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο, αλλά και η δυνατότητά τους να χαρίσουν στη χώρα έναν βαθμό αυτονομίας και απεξάρτησης από την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια.
«Μετά τη νόσο των τρελών αγελάδων, οι ζωικές πρωτεΐνες απαγορεύτηκαν από τη διατροφή των ζώων και αντικαταστάθηκαν από τη σόγια. Το προϊόν αυτό, που είναι στην πλειοψηφία του μεταλλαγμένο και εισάγεται από το εξωτερικό στη χώρα μας, αποτελεί το 80% με 90% της πρωτεϊνικής τροφής στην κτηνοτροφία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η διατροφή των ζώων αποτελείται από 30% πρωτεΐνες και 70% δημητριακά για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, είναι προφανές ότι η σόγια, ως η βασικότερη πηγή πρωτεΐνης, είναι αναγκαίο κακό σήμερα στην κτηνοτροφία» εξηγεί ο καθηγητής γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημήτρης Ντότας.

Επιστροφή στο 17ο τεύχος Ην-Ων