Η καλή συνεργασία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το μυστικό της επιτυχίας της Προέδρου Αφροδίτης Σφηνιά.
Η θετική παρέμβαση της γυναικείας παρουσίας ήταν αποτέλεσμα της καλύτερης επικοινωνίας με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των παρατάξεων του Δήμου Σφακίων.
Η κ. Αφροδίτη Σφηνιά είναι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σφακίων και η θητεία της ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2012 (2010-2012).
Στόχος της ήταν να μην υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα στην συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» επισήμανε «Δεν έχω κανένα πρόβλημα -παρόλο που είμαι γυναίκα- με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκλέχτηκα με την «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία Σφακίων» και είμαι η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα της παράταξης. Όταν ανέλαβα πρόεδρος στην αρχή για να αποδείξω ότι είμαι ικανή ήμουν τυπική και προσπαθούσα να τα μάθω όλα γρήγορα καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες να μην έχω ελλείψεις. Όταν πέρασε όμως ο καιρός και κέρδισα τον σεβασμό ηρέμησα και τα πράγματα εξελίχθηκαν χωρίς πίεση οδηγώντας στην εύρυθμη λειτουργεί του Δημοτικού Συμβουλίου».
Σε αυτό το χρονικό διάστημα της θητείας μου -συνέχισε- ένα από τα έργα που θεωρώ πολύ σημαντικό και άρχισε να υλοποιείται είναι η ανάπλαση των χωριών των Δήμου Σφακίων για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για την άνοδο της τουριστικής κίνησης.
Παράλληλα -ανέφερε- στη Χώρα Σφακίων διαμορφώθηκε και λειτουργεί χώρος στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του δήμου.
Επίσης -επισήμανε- πως την νέα σχολική περίοδο θα συνεχισθεί το Δημοτικό Φροντιστήριο για την διευκόλυνση των μαθητών και των γονέων που λόγω των οικονομικών δυσχερειών δεν μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα Χανιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα υπήρχε το πρόβλημα με τα φροντιστήρια για τα παιδιά του Λυκείου των Σφακίων. Την ίδια κατάσταση πέρασα και εγώ και μπορώ να πω πως είναι πολύ δύσκολο να δίνεις Πανελλήνιες και να είσαι μακριά από την οικογένειά σου.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ενεργοποίηση της επιχειρηματικής δράσης των γυναικών των Σφακίων δημιουργώντας «Γυναικείες επιχειρήσεις» με τοπικά αγροτικά προϊόντα αλλά και για την προώθηση της υφαντουργικής τέχνης της περιοχής.
Για την ονομασία της περιοχής διευκρίνισε «Σφακιά θα πει χώρα των φαραγγιών. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα βγήκε απ’ τις πικροδάφνες, που τοπικά ονομάζονται σφάκες, ενώ υπάρχει και η εκδοχή ότι αρχικά τ’ όνομα ήταν Σφηκιά έως ότου γίνει Σφακιά. Σε κάθε περίπτωση, τα Σφακιά είναι η πατρίδα των Σφακιανών, που δεν επέτρεψαν σε κανένα Τούρκο ή Γερμανό κατακτητή να εισβάλει σ’ αυτό τον βραχώδη και επιβλητικό τόπο.
Τα Σφακιά έχουν 11 Φαράγγια τα οποία είναι:
– Φαράγγι Σαμαριάς: Το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης (γενικής έκτασης 48.500 στρεμ. ο Δρυμός).
– Ίμπρου: Μικρό, επιβλητικό με τους βράχινους όγκους του να υψώνονται στα 300μ.
– Αράδαινας: Είσοδος από το ερειπωμένο ομώνυμο χωριό (υψόμ. 520 μ., 87,5 χλμ. από Χανιά).
– Ελυγιά: Η είσοδος είναι στο χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων (υψόμ. 780μ., 92 χλμ. από Χανιά).
– Σφακιανό Φαράγγι ή Βαρθολομά: Είσοδος από το χωριό Ίμπρος, έως το ερειπωμένο χωριό Καλοί Λάκκοι.
– Τρυπητής: Είσοδος από το οροπέδιο του Ομαλού και έως την παραλία της Τρυπητής. Αν δεν σας περιμένει βάρκα, απαιτείται πεζοπορία για τη Σούγια.
– Κλάδου: Η πεζοπορία ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού με ανάβαση στο βουνό Γκίγκιλος και μετά κατάβαση στην παραλία Δώματα, στο Λιβυκό πέλαγος
– Ίλιγγα ή Κάβης: Από την Ανώπολη Σφακίων (υψομ. 520 μ., 84 χλμ. από Χανιά), ξεκινά η πεζοπορία και η κατάβαση καταλήγει στην παραλία του Ίλιγγα, των Σφακίων.
– Κάπνης: Η είσοδός του βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του δρόμου Ίμπρος-Ασφένδου, μεταξύ των χωριών Βουβάς και Κομιτάδες.
– Ασφένδου: Ξεκινά από το χωριουδάκι (υψόμ. 770 μ., 8χλμ από Ίμπρο, 63 χλμ. από Χανιά) και καταλήγει, στο χωριό Άγιος Νεκτάριος.
– Καλλικράτη: Η πεζοπορία ξεκινά από το ορεινό χωριό Καλλικράτης (υψόμ. 750μ., 14 χλμ. από Ίμπρο).
Βιογραφικό
Η κ. Αφροδίτη Σφηνιά είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σφακίων από το 2010.
Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1979 στα Σφακιά. Στο Λύκειο πήγε στα Χανιά για να πάει φροντιστήριο και πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Οδοντιατρική όπου αποφοίτησε το 2006.
Ως φοιτήτρια ήταν πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Οδοντιατρικής Ελλάδος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης.