Διασύνδεση πρωτογενούς τομέα με τουρισμό

19ο τεύχος Ην-Ων

«Το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης επικεντρώνεται στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού (όπως του θρησκευτικού) όπου απαιτεί τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουμε θετικά την πρωτοβουλία του «Ην-Ων» για την προβολή του Ιστορικού Θρησκευτικού Τουρισμού της Κρήτης» υπογράμμισε σε συνέντευξη του «Ην-ΩΝ» η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για την πρωτοβουλία του «Ην-Ων» για την προβολή του «Ιστορικού Θρησκευτικού Τουρισμού» που ξεκίνησε στην Κρήτη και θα ολοκληρωθεί με κινητές εκθέσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Απ. Στις προτεραιότητες μας είναι να φέρουμε ξανά τον τουρισμό στο παγκόσμιο προσκήνιο, μέσα από ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, με άξονες, την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικού, αγροτουρισμού, γαστρονομικού τουρισμού, κ.α.) και την ανάδειξη των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Το σχέδιο αυτό απαιτεί τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουμε θετικά και την πρωτοβουλία του «Ην-Ων» για την προβολή του Ιστορικού Θρησκευτικού Τουρισμού της Κρήτης.
Ερ. Παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν τα προηγούμενα στελέχη του ΕΟΤ, προχωράει ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Οργανισμού και πως συμβάλλει στην στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων;
Απ. Κατ αρχήν εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο βασικός τουριστικός στόχος μας για τη νέα χρονιά είναι η  επανένταξή της χώρα μας στις μεγάλες δυνάμεις του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα όσον αφορά το ερώτημα σας, ο ΕΟΤ  υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην προβολή όλων των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό.
Ο ΕΟΤ συμπαρίσταται στις τουριστικές επιχειρήσεις και στηρίζει κάθεεκδήλωση που διοργανώνεται από τοπικούς φορείς. Παράλληλα παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναφορικά με το σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων. Τέλος σας θυμίζω και το πρόγραμμα Δικτύωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί ενέργειες δημιουργίας ομάδων και δικτύων (Clusters – Networks) τουριστικών επιχειρήσεων. Και επιδοτεί, σε ποσοστό μέχρι 50%, συνεργασίες έξι ή περισσότερων επιχειρήσεων, για την δημιουργία Α.Ε».
Ερ. Πόσο έχει συμβάλλει σε αυτή την μικρή περίοδο λειτουργίας του ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης; Τι προβλέπετε για το 2013;
Απ. Τα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά είναι ενθαρρυντικά, όχι μονό για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων η πρόβλεψη είναι για 17 εκ τουρίστες και 11 δις έσοδα. Η Κρήτη, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες απ όλο τον κόσμο οι οποίοι έρχονται και επιστρέφουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις. Είμαι σίγουρη ότι και το 2013 θα είναι μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για την Κρήτη. Αυτό δείχνουν όπως σας είπα και προηγουμένως οι προκρατήσεις που έχουν γίνει.
Σε τουριστικό επίπεδο οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων πρέπει να εστιαστούν στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και συγκεκριμένα με την προώθηση της κρητικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων. Επίσης πρέπει να προωθηθούν ενέργειες και δράσεις, όπως εκθέσεις που προάγουν το θεματικό τουρισμό, μέσω του οποίου θα επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μια επιμήκυνση που  θα δώσει μεγάλες ανάσες στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά θα τονώσει και την απασχόληση στον τουριστικό κλάδο.
Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα που απευθύνεται στην ομογένεια προκειμένου οι Οργανώσεις των Ομογενών να παίξουν τον σωστό ρόλο στο εξωτερικό για την τουριστική προβολή της Ελλάδας;
Απ. Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια οι ομογενείς μας ήταν μια ξεχασμένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό όμως πλέον ανήκει στο παρελθόν. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει στο υπουργείο Τουρισμού συστηματική δουλειά για την αξιοποίηση του ομογενειακού στοιχείου. Μην ξεχνάτε ότι πριν από λίγους μήνες είχα επισκεφτεί τις ΗΠΑ και είχα αλλεπάλληλες επαφές με εκπρόσωπους των ομογενών μας. Είμαστε σε επαφή με εταιρείες και άτομα που προβάλλουν και προωθούν τον ελληνικό τουρισμό. Με τους ομογενείς μας προσπαθούμε να στήσουμε γερές βάσεις αμοιβαίας που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σταθούμε δίπλα τους και αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν την πατρίδα, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι συγκινητική η διάθεση και ο ζήλος τους να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1975 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει.
Είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του εκλιπόντος Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Νομού Ρεθύμνης και Υπουργού και της Ελένης Κεφαλογιάννη, δικηγόρου. Από το 2010 είναι παντρεμένη με τον Μάνο Πενθερουδάκη.
Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Εμπορικό Δίκαιο & το Δίκαιο Επιχειρήσεων και στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στην Βοστώνη στις Διεθνείς Σχέσεις.
Εργάζεται ως δικηγόρος Αθηνών από το 1999, ενώ στην αρχή της σταδιοδρομίας της δούλεψε στη Νέα Υόρκη και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Από το 2004 έως το 2006 ήταν νομικός σύμβουλος στο Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή.
Έχει γράψει το βιβλίο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη. 
Το 2007 και το 2009 εξελέγη Βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η μοναδική γυναίκα που έχει εκλεγεί Βουλευτής στην Κρήτη με τη Νέα Δημοκρατία. 
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη πρώτη σε ψήφους Βουλευτής, στην περιφέρεια Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις εκλογές  της 17ης Ιουνίου 2012. Είναι Υπουργός Τουρισμού της κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά.

Επιστροφή στο 19ο τεύχος Ην-Ων