Νέα προγράμματα ανάπτυξης στα Ανώγεια

20ο τεύχος Ην-Ων

Τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Ανωγείων στηρίζονται στην κοινωνική πρόνοια  και στον προγραμματισμό δράσεων και έργων. Ειδικότερα οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες στηρίζονται τόσο με την παροχή άμεσης βοήθειας, το κοινωνικό παντοπωλείο, το δωρεάν επίδομα αλληλεγγύης, τα ΚΑΠΗ, την Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Από την άλλη ο αναπτυξιακός τομέας δημιουργήθηκε για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με υποδομές και δράσεις.
Στον τομέα των υποδομών με βασικό άξονα την αναβάθμιση της πρόσβασης στα Ανώγεια ξεκίνησε η κατασκευή νέου οδικού δικτύου με διασύνδεση με το Ηράκλειο όπου κατασκευάζετε το πρώτο τμήμα και προχωρά η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του Δήμου μετά την εκπόνηση απαραίτητης κυκλοφοριακής μελέτης έγινε η διάνοιξη και διαπλάτηση οδών, προχώρησε η δημιουργία ύδρευσης και αποχέτευσης επαναλειτουργίας του βιολογικού, υπογειοποιήθηκε το δίκτυο της ΔΕΗ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου των Ανωγείων για την δυνατότητα διασύνδεσης πολιτιστικών πυρήνων που θα δημιουργήσουμε.
Παράλληλα με έντονους ρυθμούς προχωράει η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού καθώς και η αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Με την λειτουργία του διυλιστηρίου νερού ο Δήμος απέκτησε ένα σταθερό σύστημα υδροδότησης και παρά τα προβλήματα θα επανέλθει στη νέα σαιζόν.
Επίσης προχώρησε η μερική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων καθώς και η αναβάθμιση της διαδρομής και του σπηλαίου Ίδιον Άντρον με κυρίαρχο στοιχείο τον φωτισμό και την ασφαλέστερη προσέγγιση των τουριστών.
Ακόμη το Κέντρο Αρχαιολογικής πληροφόρησης θα πληροφορεί τους τουρίστες ενώ παράλληλα δημοπρατείτε η εγκατάσταση των ψηφιακών εκθεμάτων. Ειδικότερα το ανασκαφικό έργο της κ. Σακελαράκη που εξελίσσεται στη Ζώμινθο αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό, στο πλαίσιο των άμεσων δράσεων όπου προχωρά στην ανακατασκευή του περίπτερου στο Ίδιον για Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης επισκεπτών και την φιλοξενία ολιμελών συνεδρίων με θέμα το περιβάλλον και την αρχαιολογία.
Από την άλλη το επίκεντρο των δραστηριοτήτων είναι οι εγκαταστάσεις του πρώην χιονοδρομικού κέντρου μετεξελήχθηκε σε χιονοδρομικό ορειβατικό καταφύγιο και κέντρο εκμάθησης σκι. Εκεί προγραμματίζονται δράσεις οικογενειακής αναψυχής, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις στο χιόνι για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και παρατήρησης της φύσης και της άγριας ζωής,
Στο χώρο της ΑΚΟΜ άμεσα η κατασκευή του πρώτου Κέντρου Πληροφόρησης Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.
Επίσης είναι σε αναμονή η ένταξη και η μετατροπή Πολιτιστικού Κέντρου σε χώρο ανάδειξης του Μουσικού Πλούτου των Ανωγείων με την ύπαρξη μόνιμης έκθεσης Ν. Ξυλούρη για την δημιουργία χώρου εκμάθησης μουσικών οργάνων.
Παράλληλα αυτή την περίοδο περιμένουν οι εκπρόσωποι του Δήμου την έγκριση του χώρου του βοσκού κοντά στο χωριό.
Πρόκειται για κατασκευή Μιτάτων, χώρου αντίγραφου παλιού Βυζαντινού τυροκομείου και θα αναδειχθεί όλη η κτηνοτροφική παράδοση των Ανωγείων.
Ακόμη σε εκκρεμότητα παραμένουν η υποβολή σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την δημιουργία τριών σημαντικών έργων: το Μουσείο Υφαντικής Παράδοσης, Αστεροσχολείο στο χώρο του Σκίνακα και το Πολιτιστικό Πάρκο για τα έργα που έχουν ωριμάσει. Για την ανάπλαση αστικού χώρου σε δύο τμήματα Μετόχι-Μεσοχώρια καθώς επίσης έχει υποβληθεί η αναβάθμιση του οικισμού Σίσαρχα όπου αλλάζει το Δίκτυο Ύδρευσης, το Σύστημα Αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό και την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του οικισμού. Τέλος βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η προμήθεια αποχιονιστικού μηχανήματος και η ολοκλήρωση της δράσης διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημαντικότερα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία στο Δήμο Ανωγείων είναι: η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου -βυζαντινού ρυθμού με αγιογράφηση του 12ου αιώνα- και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Σίσαρχα, ύπαρξη μικρών εκκλησιών όπως ο Αγ. Φανούριος, ο Αγ. Μάμας, η Αγ. Μαρίνα, ο Άγ. Υάκινθος κ.α.
Παράλληλα πραγματοποιούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως ημερίδες και συνέδρια ενώ οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων καθώς και η πραγματοποίηση ενός αντιφασιστικού Φεστιβάλ που θα διαρκέσει το τριήμερο 12-14 Αυγούστου 2013.
Ο Δήμος Ανωγείων, μετά τον «Καποδίστρια», παρέμεινε Δήμος με απόφαση της τότε Υπουργού Εσωτερικών (2000), εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που εξέφρασαν οι κάτοικοί του στα σχέδια της τότε κυβέρνησης, που τον καταργούσε και τον συγχώνευε με άλλες περιοχές. Με το Σχέδιο Καλλικράτης, ο Δήμος Ανωγείων παρέμεινε ως έχει.
Η ιστορική διαδρομή του δήμου είναι: Το 1648 τα Ανώγεια, κυριεύτηκαν από τους Τούρκους αλλά στους κάτοικούς του παραχωρήθηκαν ειδικά προνόμια. Κατά την Τουρκοκρατία, τα Ανώγεια ήσαν βακουφικό (μοναστηριακό) χωριό, αφιερωμένο στα τζαμιά της Βαλιδέ Σουλτάνας και παράλληλα αποτέλεσε μείζον επαναστατικό κέντρο.
Το Μάιο του 1822, στη θέση Σκλαβόκαμπος Μαλεβιζίου, οι Ανωγειανοί νίκησαν τους Τούρκους, με αρχηγό τους το Βασίλη Σμπώκο. Το γεγονός όμως αυτό, στάθηκε αφορμή και στις 14 Ιουλίου του 1822, ο Σερίφ Πασάς που βρήκε το χωριό ερημωμένο, με τους κατοίκους του να πολεμούν στη Μεσσαρά, το υπέβαλε σε λεηλασία και πυρπόληση.
Το 1867  ο Ομέρ πασάς κατέλαβε τ’ Ανώγεια και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Ρεσίζ πασάς προέβη στην πυρπόλησή τους, δεύτερη φορά στην ιστορία του χωριού και 45 μόλις χρόνια μετά από την πρώτη. Οι κάτοικοι των Ανωγείων έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1897 καθώς και στους υπόλοιπους απελευθερωτικούς αγώνες/
Λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τ΄ Ανώγεια ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης με περισσότερες από 900 κατοικίες και πληθυσμό που άγγιζε, αν δεν ξεπερνούσε τις 4000 ψυχές.  Μετά την ατιμωτική συνθηκολόγηση και την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς οι Κρήτες σύσσωμοι έγραψαν για 11 μέρες, από τις 20-31 Μαίου 1941, μια από τις θρυλικότερες εποποιίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μάχη της Κρήτης.
Οι Ανωγειανοί οργάνωσαν αξιόμαχες αντάρτικες ομάδες όπως η ΕΟΑ, «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», και το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης για την αποτίναξη της φασιστικής κατοχής.
Τ΄ Ανώγεια γίνονται πάλι μεγάλο κέντρο αντίστασης κατά των Γερμανών, κέντρο της Αγγλικής κατασκοπείας στην Κρήτη και σταθμός διακομιδής του Γερμανού στρατηγού Κραιπε τον οποίο απήγαγαν οι Άγγλοι αντάρτες σε συνεργασία με Κρήτες και φυγάδευσαν στη Μέση Ανατολή.
Συνέλαβαν δε στις 7 Αυγούστου και εκτέλεσαν 8 Γερμανούς και Ιταλούς που με επικεφαλείς τον λοχία φρούραρχο του Γενή Καβε είχαν συλλάβει από τα Ανώγεια ενενήντα περίπου γυναικόπαιδα.  Η λεηλασία και η καταστροφή των Ανωγείων από τους Γερμανούς κράτησε 24 μέρες, από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1944, οπότε και αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ένα ισοπεδωμένο χωριό μέσα στους καπνούς και στα αποκαΐδια. Η λεηλασία και το κάψιμο του χωριού απογύμνωσαν οικονομικά του Ανωγειανούς και τους άφησαν έρημους. Όμως φαίνεται πως η τραυματισμένη ψυχική τους δύναμη διέθετε αποθέματα. Πολλοί ζήτησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε άλλους τόπους και περιοχές της Κρήτης. Οι περισσότεροι όμως επέστρεψαν στο γενέθλιο τόπο τους και μέσα από χιλιάδες στερήσεις δυσκολίες κι αφάνταστες καιρικές συνθήκες ξεκίνησαν με υποτυπώδη μέσα να ξαναστήνουν σπιτικό και να οργανώνουν ξανά τη ζωή.
Δήμαρχος του Δήμου Ανωγείων είναι ο Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης ο οποίος γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης το 1975. Μεγάλωσε στην πόλη των Ανωγείων και τελείωσε το Λύκειο το 1993. Παράλληλα βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση (Παντοπωλείο).
Το 2001 τελείωσε το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εργάσθηκε στην εταιρεία ALPHA COPY S.A. εμπορίας μηχανών γραφείου και ψηφιακής οργάνωσης. Αποκορύφωμα της εργασίας του ήταν η βράβευση του στο TOP 100 CLUB της MIINOLTA GbmH το 2000.
Το καλοκαίρι του 2002 τελείωσε τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2003 ορκίστηκε ως Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά από έναν επιτυχή γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Το 2004 μετατάχθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σε θέματα Ψηφιακής οργάνωσης του Υπουργείου και στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στόχο το «e-government».
Τον Οκτώβριο του 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Ανωγείων και επανεκλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2010.
Είναι Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΚΟΜ-Μ Α.Ε., Πρόεδρος στην Επιτροπή Διαχείρισης του «Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης», Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων «Το κοινό των Ορεινών» και από τον Ιούλιο του 2012 Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

Επιστροφή στο 20ο τεύχος Ην-Ων