Μεγάλη ζήτηση αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών

 20ο τεύχος Ην-Ων

Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, αλλά και των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα βασίζονται στην οργάνωση των παραγωγών αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης «ΔΗΩ»
Μάλιστα, για να πετύχει η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, με ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τις εξαγωγές των παραγώμενων προϊόντων στη χώρα μας, σημαντικό είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής με ορίζοντα πενταετίας τουλάχιστον, αλλά και να καταγραφεί ο «πλούτος» που βρίσκεται ανεκμετάλλευτος, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα, στην ελληνική γη. Ειδικότερα στη χώρα μας δρουν πάνω από 7500 παραγωγοί φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ η ελληνική γη φιλοξενεί πάνω από 6000 αυτοφυή είδη, εκ των οποίων τα 600 είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα 200 από αυτά παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. Κάποια από αυτά είναι: η ρίγανη, ο βασιλικός, ο μάραθος, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα και το χαμομήλι.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων, όλων των ηλικιών, για ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Ενδεικτικά η τιμή ενός κιλού της ξηράς δρόγης ρίγανης μπορεί να κυμανθεί από 1,7 ευρώ έως και 2,3 ευρώ η συμβατική ενώ η αντίστοιχη τιμή για την βιολογική μπορεί να φτάσει και τα 6,5 ευρώ.
Εκτιμάται, ότι το μέγεθος της αγορά φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας από έτος σε έτος ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15-20%.

Επιστροφή στο 20ο τεύχος Ην-Ων