«Το Γεωπάρκο της Σητείας προσφέρεται για πολυάριθμες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων, από εκείνους που απλώς επιθυμούν να ξεκουραστούν σε ένα παραδοσιακό και μοναδικό μέρος της Κρήτης μέχρι και τους πιο απαιτητικούς που αποζητούν την περιπέτεια» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος της Σητείας Θόδωρος Πατεράκης.
ΕΡ: Ποια είναι τα προνόμια του Γεωπάρκου Σητείας;
ΑΠ: Το πλεονέκτημα του Γεωπάρκου της Σητείας είναι ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό Γεώτοπων που διακρίνονται για τη γεωλογική τους αξία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όπως εξάλλου και όλης της Κρήτη. Βρίσκεται στο σημείο συνάντησης δύο λιθοσφαιρικών πλακών, με την πλάκα της Αφρικής να υποβυθίζεται κάτω από την ευρασιατική, που σημαίνει ότι η γεωλογία της Κρήτης είναι ενεργή και πολύ πλούσια.
Η έλλειψη βλάστησης είναι ένα επιθυμητό στοιχείο μια και η γεωλογία του τόπου είναι ορατή και την βλέπεις μπροστά σου.
Στην περιοχή του Γεωπάρκου μπορούμε να βρούμε από τα παλαιότερα πετρώματα της Κρήτης. Κυριαρχούν οι ασβεστόλιθοι και οι σχιστόλιθοι. Καρστικά τοπία συναντώνται παντού, ενώ τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία αποτελούν τα μεγάλα συστήματα σπηλαίων οι βυσσινί φυλλίτες και τα απολιθώματα θηλαστικών
Στην περιοχή του Πάρκου έχει βρεθεί μια μεγάλη ποικιλία απολιθωμάτων που καλύπτει μεγάλο αριθμό ειδών και περιόδων. Τα παλιότερα απολιθώματα έχουν βρεθεί μέσα σε φυλλίτες και αποτελούνται από φυτικά υπολείμματα (~300 εκατ. χρόνων).
Η εποχή του μειόκαινου στην περιοχή του πάρκου εκπροσωπείται από ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά απολιθώματα, το δεινοθήριο (Deinotherium Giganteum), ή Deinotherium proavum ένα είδος πρωτόγονου ελέφαντα. Έζησε στο νησί πριν από 8-9 εκατομμύρια χρόνια. Το ύψος του ήταν μεταξύ 4,5 – 5 μέτρων και το μήκος του στα 6 μέτρα. Ελάφια (Candiacervus cretensis), Ιπποπόταμους (Hippopotamus creutzburgi), Ελέφαντες (Elephas antiquus), Τρωκτικά (Kritimys catreus), θαλάσσιοι οργανισμοί και ζώα συνθέτουν αυτό τον μοναδικό απολυθωματικό πλούτο του Γεωπάρκου Σητείας
ΕΡ: Ποιες είναι οι περιηγητικές διαδρομές του Γεωπάρκου;
ΑΠ: Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Οι γεωδιαδρομές περιλαμβάνουν οδικές διαδρομές, ποδηλατικές και βεβαίως πεζοπορικές ή αλλιώς … γεω-μονοπάτια! Οι γεωδιαδρομές είναι πλήρως αποτυπωμένες με σύγχρονες τεχνολογίες Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές για τους επισκέπτες του Πάρκου.
Επιπλέον, στα κέντρα ενημέρωσης του Πάρκου διατίθεται και γεωτουριστικός χάρτης της περιοχής στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι γεωδιαδρομές. Στην ύπαιθρο, όλες οι γεωδιαδρομές έχουν σημανθεί επαρκώς, με πινακίδες στην είσοδο/έξοδό τους, καθώς και με κατευθυντήριες πινακίδες σε όλο το μήκος τους.
Το Γεωπάρκο της Σητείας προσφέρεται για πολυάριθμες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων, από εκείνους που απλώς επιθυμούν να ξεκουραστούν σε ένα παραδοσιακό και μοναδικό μέρος της Κρήτης μέχρι και τους πιο απαιτητικούς που αποζητούν την περιπέτεια. Επιπροσθέτως, στην περιοχή υπάρχουν παγκόσμιας φήμης τοποθεσίες για το άθλημα της ιστιοσανίδας, στον Κουρεμένο υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές αναρρίχησης βράχου, σο Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου, παρατήρηση πουλιών ενώ τα αναρίθμητα σπήλαια και φαράγγια προσφέρουν συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς και εκπαιδευμένους.
ΕΡ : Ποιό είναι το ιστορικό του Γεωπάρκου;
ΑΠ: Το Νοέμβριο του 2014 o Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας Δ.Ο.Κ.Α.Σ. υπέβαλε αίτηση ένταξης του Φυσικού Πάρκου Σητείας στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η αίτηση αξιολογήθηκε θετικά στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 στη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στο ROKUA Φινλανδίας. Στις 17/11/2015, το Γεωπάρκο της Σητείας είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO». Η Περιοχή είναι κυρίως ορεινή με εντυπωσιακές όμως ακτογραμμές. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σητείας.
Έκταση: 517 km2.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης γεννήθηκε στο Σταυροχώρι του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού. Είναι παντρεμένος με την Πελαγία Παπαδάκη και έχει δύο παιδιά που εργάζονται ως Πολιτικοί Μηχανικοί. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Εκπαιδευτική και Διοικητική του Προϋπηρεσία ξεκινά από το 1982.
Από το 1982 -1999 υπήρξε Καθηγητής Δ/βάθμιας Εκ/σης στο Γυμνάσιο Καλύμνου και στο Ενιαίο Λύκειο Σητείας. Στο ανωτέρω διάστημα διετέλεσε υπεύθυνος καθηγητής στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βαθμολογητής και συντονιστής βαθμολογητής στο μάθημα χημείας και επόπτης στο πρόγραμμα του έργου Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ ΙΙ. Από το 1992-1996 ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ως Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Από 1-9-1999 έως 31-8-2000 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Ε.Κ Σητείας, ενώ από το 1995 έως το 2002 διετέλεσε μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Σητείας.
Από 1-9-2000 έως 31-7-2004 διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι Κρήτης με έδρα τη Σητεία και Διοικητικός Προϊστάμενος του τμήματος και από το 2003 και μετά μέλος του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ Λασιθίου και εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα διατροφής και Διαιτολογίας.
Η Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα του ξεκινά από το 1992 -1998 ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας του Ν1566/85 ενώ το 1994 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου, όπου έως το 2002 συμμετέχει στα παρακάτω όργανα:
Μέλος Νομαρχιακής επιτροπής του Ν 2218/94.
Μέλος της επιτροπής συντονισμού και προγραμματισμού του Νομαρχιακού συμβουλίου.
Πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας του Ν.Σ.
Μέλος της επιτροπής διοίκησης του Ν.2218/94.
Μέλος της κοινής επιτροπής της Ν.Α Λασιθίου με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης για την κατασκευή και πιστοποίηση (3) προτύπων ανεμογεννητριών στο πλαίσιο του προγράμματος Altener).
Mέλος της επιτροπής του άρθρου 18 του Ν2216/94.
Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Μέλος του Δ.Σ Νοσοκομείου Σητείας.
Από το 2002-2006 διετέλεσε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου. Το 2008-2009 υπήρξε Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης προγράμματος Leader Plus (+) Ν. Λασιθίου, ενώ από το 2006 έως το 2010, όπου εκλέχθηκε Δήμαρχος Σητείας, διετέλεσε Αντινομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 διατελεί Δήμαρχος του Δήμου Σητείας. Από τον 1/2015 είναι Αντιπρόεδρος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), από τον 6/2015 είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας (Ο.Α.Σ.), ενώ από τον 7/2016 είναι Αντιπρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «ΠΛΟΗΓΟΣ».