Αντιστασιακός τύπος της Κατοχής

«Ο ελληνικός Τύπος του 1941 -’44, που γράφτηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα, αποτελεί αναμφίβολα την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αντιστασιακού Τύπου. Κορυφαία θέση μεταξύ του παράνομου Τύπου και των περισσότερων από 500 τίτλων αντιστασιακών εντύπων κατέχει ο «Ριζοσπάστης» τόνισε σε συνέντευξη στο
«Ην-Ων» ο Γιώργος Δολιανίτης, διευθυντής της ομώνυμης βιβλιοθήκης και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από την οποία αντλήθηκε πολύτιμο υλικό για έκδοση Λευκώματος και για έκθεση με την ονομασία «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής & Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944» στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η έκθεση, περιλάμβανε αυθεντικά αρχεία 230 αντιστασιακών εφημερίδων καθώς και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις, από την Βιβλιοθήκη. Η έκδοση των φύλλων του «Ριζοσπάστη» έγινε σε φυσικό μέγεθος, δηλαδή όπως έβγαινε και τότε μέσα σε συνθήκες παρανομίας».
Εκτός από τον «Ριζοσπάστη», το «Ραδιοφωνικόν Δελτίον», το «Ελεύθερον Βήμα», η «Νίκη», ο «Νέος Αγών» αλλά και η «Βραδυνή» είναι ορισμένοι από τους τίτλους εφημερίδων οι οποίες εκτυπώνονταν και μοιράζονταν με κίνδυνο της ζωής όσων είχαν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.
Στόχος των διοργανωτών και προσωπικό όνειρο του Γεωργίου Δολιανίτη, είναι η έκθεση να ταξιδέψει σε πόλεις της  Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό να καταδειχθεί ο μεγάλος αγώνας των Ελλήνων.
Ο κ. Γ. Δολιανίτης απο το 1960 άρχισε να συγκροτεί την «Βιβλιοθήκη Γεωργίου Ι. Δολιανίτη» και απέκτησε τον πυρήνα των Συλλογών της, την πενταετία 1965-1970, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ομώνυμου Εκπαιδευτικού Οργανισμού, που ο Γ. Δολιανίτης ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι το 1982.
Η Βιβλιοθήκη αριθμεί χιλιάδες τόμους σπανίων βιβλίων, φυλλαδίων, χαρακτικών και εντύπων που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία, Γλώσσα, Λογοτεχνία, τον Έξω-Ελλαδικό Ελληνισμό, τον Τύπο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα σπάνια βιβλία για την ελληνική γλώσσα, της περιόδου 1476-1900, υπερβαίνουν τους 300 τίτλους.
Το Αρχείο Τύπου (Ελλαδικού και Έξω-Ελλαδικού ελληνισμού) αριθμεί χιλιάδες τίτλους.
Η «Βιβλιοθήκη Γ.Ι. Δολιανίτη» και ο Ιδρυτής της έχουν τιμηθεί με περισσότερες από 150 διακρίσεις από ελληνικούς και ξένους φορείς.
Επίσης για την προσφορά του στην παιδεία ο Γ. Δολιανίτης τιμήθηκε, το 1971, από τον Μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, με το Μεγαλόσταυρο της χιλιετηρίδος του Αγ. Όρους.
Ο Γ. Δολιανίτης έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε Διεθνή Συνέδρια Ο.Η.Ε., ΟΎΝΕΣΚΟ και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η εξειδικευμένη Συλλογή-Μελέτη του για τα Ολυμπιακά Γραμματόσημα και Τεκμήρια του 1896 και του 1906 έχει τιμηθεί με 35 χρυσά μετάλλια σε Εθνικές, Περιφερειακές και Διεθνείς Εκθέσεις. Από του έτους 1981 είναι Διεθνής Κριτής της Ρ.Ι.Ρ., σε Παγκόσμιες Εκθέσεις Γραμματοσήμων και Τεκμηρίων.
Έχει τιμηθεί από Αθλητικούς Φορείς, όπως Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, Ολυμπιακό Μουσείο Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού και απο Δήμους της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Το Ολυμπιακό Αρχείο της Βιβλιοθήκης, έχει εκτεθεί τιμητικά στο Κάλγκαρι, στη Σεούλ, στη Βαρκελώνη, στην Ατλάντα και το Σύδνεϋ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μόντρεαλ και το Πεκίνο, στο πλαίσιο των Διεθνών Συνεδρίων των Εθνικών Αρχείων, που διοργανώνει η ΟΎΝΕΣΚΟ, στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου της Δ.Ο.Ε. στη Λωζάννη και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού: Ρώμη, Βενετία, Παρίσι, Μόναχο, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Σικάγο, Ρίο ντε Τζανέϊρο, Λίμα του Περού, Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων.

Πηγή 25ο Τεύχος Ην-Ων

Written by