«Εάν μάθουμε ποιό είναι εκείνο το τμήμα του χρέους που είναι παράνομο ή απεχθές, επειδή παρήχθη από παράνομες πράξεις, από αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές, από αντισυνταγματικές αποφάσεις, από συμβάσεις με λεόντειες ρήτρες, από μίζες, ενισχύεται η θέση του λαού μας και της πατρίδας μας και ταυτόχρονα απονομιμοποιείται η πάγια θέση των δανειστών ότι ολόκληρο το χρέος πρέπει να εξυπηρετηθεί» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Λογιστικού Χρέους Σοφία Σακοράφα.
Ερ. Πότε προτάθηκε η επιτροπή για το λογιστικό χρέος;
Απ. Λογιστικό έλεγχο του χρέους από επιτροπή ανοικτή και ανεξάρτητη πρότεινα για πρώτη φορά εντός βουλής το 2010, ως ανεξάρτητη βουλευτής, αμέσως μετά την υπαγωγή μας στην Τρόικα. Φυσικά η κυβέρνηση αρνήθηκε, όπως και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Λίγο αργότερα συστήθηκε και πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου αποτελούμενη από Έλληνες και ξένους καθηγητές και επιστήμονες, από βουλευτές και πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και από συλλογικότητες, φορείς και σωματεία. Η σύσταση επιτροπής έγινε αίτημα του κινήματος από το 2011, κυρίως από το κίνημα των πλατειών. Η συγκρότησή της λοιπόν, το Μάρτη του 2015, από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντά καταρχάς σε ένα καίριο κοινωνικό αίτημα, το δικαιώνει. Δικαιώνει τη λαϊκή απαίτηση να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το χρέος. Γιατί και πώς παρήχθη, γιατί και πώς διογκώθηκε και εκτοξεύθηκε σε επίπεδα που πλέον δεν είναι βιώσιμα.
Θα σταθώ όμως στην αντίδραση των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, τα οποία επιδόθηκαν σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Φοβούνται τόσο πολύ την αλήθεια; Φοβούνται τόσο πολύ η αλήθεια αυτή να αποκαλυφθεί μέσα από ανοικτές διαδικασίες με τη συμμετοχή του λαού μας; Φοβούνται τόσο πολύ τα έργα και τις ημέρες τους; Αν τα φοβούνται όλα αυτά καλώς τελικά φοβούνται, γιατί θα τα μάθουμε όλοι και όλα. Και τους διαβεβαιώνω ότι καμία επίθεση δε μας σταματά. Η αλήθεια είναι υπέρτερη της όποιας φαιδρότητας, της όποιας λάσπης, της όποιας προσπάθειας απαξίωσης.
Ερ. Ποιό είναι το όφελος για την Ελλάδα;
Απ. Η αποκάλυψη της αλήθειας έχει πολλαπλό όφελος και για το λαό μας και για την πατρίδα μας. Εάν μάθουμε ποιό είναι εκείνο το τμήμα του χρέους που είναι παράνομο ή απεχθές, επειδή παρήχθη από παράνομες πράξεις, από αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές, από αντισυνταγματικές αποφάσεις, από συμβάσεις με λεόντειες ρήτρες, από μίζες, ενισχύεται η θέση του λαού μας και της πατρίδας μας και ταυτόχρονα απονομιμοποιείται η πάγια θέση των δανειστών ότι ολόκληρο το χρέος πρέπει να εξυπηρετηθεί. Και η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας δεν είναι μόνον πολιτική, αλλά ακουμπάει σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, στο διεθνές δίκαιο, στο καταστατικό του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε τι ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, ώστε να μην έχουμε παρόμοιες εγκληματικές πρακτικές διόγκωσης του χρέους. Η διαδικασία της Επιτροπής Αλήθειας επειδή δεν είναι κλειστή και περιχαρακωμένη, παρά ανοικτή, δημόσια και συμμετοχική είναι παράλληλα μια διαδικασία που διαπαιδαγωγεί πολιτικά την κοινωνία των πολιτών στην κατεύθυνση του ελέγχου, της λογοδοσίας, αλλά και της ενεργητικής στήριξης συμπερασμάτων που ενισχύουν την κοινωνία και τη βοηθούν στην ανασυγκρότησή της.
Ερ. Ποιά είναι η στάση των Ευρωπαίων;
Απ. Αντιφατική. Εννοώ ότι ενώ από το 2013 υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους σε χώρες που υφίστανται σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, εν τούτοις στην περίπτωση της Ελλάδας δε χαιρέτησαν την για πρώτη φορά σύσταση της επιτροπής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κοιτάξτε οι μηχανισμοί της Ευρώπης όπως σήμερα αναπτύσσονται είναι απολύτως υποκριτικοί. Και αυτή η υποκρισία πρέπει να σπάσει. Στο σημείο αυτό διαπιστώνουμε ένα ακόμη όφελος που θα προκύψει από την Επιτροπή. Θα αναγκαστεί το πολιτικό διευθυντήριο της Ε.Ε να αντιπαρατεθεί και με μια άλλη αλήθεια, τεκμηριωμένη και σύννομη, την αλήθεια των λαών. Μια αλήθεια που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής κυρίαρχης προπαγάνδας, που περιγράφει τον ελληνικό λαό, ως λαό που επιβιώνει εις βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων. Μια αλήθεια που θα αποδεικνύει με στοιχεία ότι ο μόχθος των λαών της Ευρώπης ρίχνεται στη μαύρη τρύπα των τραπεζών, ότι τελικά αυτό που διασώζεται είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα που παρήγαγε την κρίση, ενώ καταστρέφονται οι κοινωνίες και καταρρακώνεται η δημοκρατία.
Ερ. Ποιές είναι οι ενέργειες σας ως ευρωβουλευτής προκειμένου οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν την Ελλάδα;
Απ. Συνολικά η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διεξάγει εντός κι εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναν αγώνα τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης, όσο και στο επίπεδο του συντονισμού με τα κινήματα της Ευρώπης. Στο ειδικό κομμάτι της Επιτροπής Αλήθειας, ο ρόλος μου αφορά στην ενημέρωση του Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και κυρίως των ευρωπαϊκών λαών, τόσο για τις εργασίες της επιτροπής, όσο και για τα συμπεράσματά της. Επιμένω στη λέξη αλήθεια, κυρίως ως περιεχόμενο. Και διαβεβαιώνω τον κ. Σόιμπλε ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια ότι θα τη μάθει. Όπως θα τη μάθουν και οι λαοί της Ευρώπης. Θα μάθουν ποιοι και γιατί παρήγαγαν τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Θα μάθουν πως και γιατί εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος. Θα μάθουν πως φτάσαμε στο Καστελόριζο το 2010, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο και στο δεύτερο μνημόνιο. Θα μάθουν για το ρόλο των τραπεζών. Θα μάθουν τι δανειστήκαμε και τι πληρώσαμε, που τα πληρώσαμε και γιατί τα πληρώσαμε, ενώ την ίδια ώρα χειμαζόταν η κοινωνία μας από μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση.
Βιογραφικό
Η Σοφία Σακοράφα είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Το 1982 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, ενώ συμμετέχει σε κινήματα ειρήνης και πολιτικής αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται για μια 10ετία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το 2002 κατεβαίνει στο Μαρούσι, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Το 2004 ο Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ της απονέμει την Παλαιστινιακή υπηκοότητα, προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα της Παλαιστίνης. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Βουλευτής από το 2007, αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010, οπότε και καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο. Εισηγείται στη Βουλή την υιοθέτηση της πρότασης για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ενώ συμμετέχει ως ανεξάρτητη βουλευτής στην Πρωτοβουλία συγκρότησης Ε.Λ.Ε. Παράλληλα αναπτύσσει δράση για τη συγκρότηση του Αριστερού Αντιμνημονιακού Μετώπου.
Το Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώνουν με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πολιτική συνεργασία, ενώ τον Απρίλη του 2012 προσχωρεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές της 6ης του Μάη 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιούνη και είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για το Υπουργείο Εσωτερικών. Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε με χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM).