Παιδικό Χωριό SOS στο Ηράκλειο

«Η αρχική πρόβλεψη για τον σχεδιασμό των πρώτων κατοικιών του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο είναι για 30 παιδιά (4 σπίτια) τα οποία θα ολοκληρωθούν μετά από δύο χρόνια. Κάθε σπίτι θα φιλοξενεί 6-8 παιδιά. Επίσης στα σπίτια θα μένουν μαζί τα αδέλφια» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Στέργιος Σιφνιός ο Διευθυντής του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS.
Ερ. Υπάρχουν Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS στην Κρήτη;
Απ. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχουν Κέντρα Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS για 170 οικογένειες. Τα Κέντρα Στήριξης βοηθούν τις οικογένειες για να μην φύγουν τα παιδιά από τους γονείς τους.
Παράλληλα μέσα στην πόλη του Ηρακλείου ξεκίνησε το πρώτο «Σπίτι Φροντίδας των Παιδικών Χωριών SOS» όπου φιλοξενεί 6-8 παιδιά. Τα παιδιά θα μπορούν ορισμένα Σαββατο-Κύριακα να επιστρέφουν στην οικογένεια τους για να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή η επανασύνδεση με τους γονείς τους. Μέσα στο σπίτι καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού (αγάπη-φροντίδα-παρακολούθηση σχολικών μαθημάτων-διατροφή-ένδυση) ενώ υπάρχει η «Μαμά SOS», η παιδοψυχολόγος και τον ρόλο του παιδαγωγού το αναλαμβάνει άντρας.
Ερ. Θα υπάρχει Χωριό SOS στην Κρήτη;
Απ. Το μεγάλο πρόγραμμα για το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει γίνει δωρεά οικοπέδου και ο σχεδιασμός των πρώτων κατοικιών και η αρχική πρόβλεψη είναι για 30 παιδιά. Κάθε σπίτι θα φιλοξενεί 6-8 παιδιά. Επίσης στα σπίτια θα μένουν μαζί τα αδέλφια. Τα περιστατικά που δεχόμαστε στα Παιδικά Χωριά SOS είναι παιδιά κακοποιημένα και παραμελημένα γιατί στόχος είναι για οικονομικά προβλήματα να μην φεύγουν από την οικογενειά τους εφ΄όσον δεν υπάρχουν άλλα θέματα. Τα παιδιά κατά την εισαγωγή τους στο Παιδικό Χωριό είναι ηλικίας 3-8 ετών.
Ερ. Πότε δημιουργήθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS;
Απ. Το 1949 ο Hermann Gmeiner ιδρύει την Αυστριακή Οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS και χτίζεται το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS στο Imst του Τυρόλο.
Στην συνέχεια το 1955 η πρώτη Στέγη Νέων SOS χτίστηκε στο Innsbruck της Αυστρίας. Ιδρύονται τα πρώτα Παιδικά Χωριά SOS στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Το 1960 ιδρύεται η Διεθνής Οργάνωση SOS-KINDERDORF INTERNATIONAL, η οποία είναι η οργάνωση-ομπρέλα για όλες τις Οργανώσεις των Παιδικών Χωριών SOS στον κόσμο. Δημιουργείται το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS στην Ουρουγουάη.
Το 1963 ξεκινάει η λειτουργία των πρώτων Παιδικών Χωριών SOS στη Νότια Κορέα και την Ινδία.
Το 1970 δημιουργείται το πρώτο Αφρικανικό Παιδικό Χωριό SOS στην Ακτή του Ελεφαντοστού και ξεκινάει η δημιουργία νέων στην Γκάνα, την Κένυα και τη Σιέρα Λεόνε.
Το 1975 ιδρύονται οι πρώτες Οργανώσεις των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία.
Το 1981 ξεκινάει η λειτουργία της Ακαδημίας Hermann Gmeiner στο Innsbruck, που αποτελεί το επιστημονικό και παιδαγωγικό κέντρο κατάρτισης για το προσωπικό των SOS από όλο τον κόσμο.
Το 1985 βραβεύεται ο Hermann Gmeiner από το Ίδρυμα Ωνάση με το βραβείο «Αριστοτέλης». Τον Απρίλιο του 1986 πεθαίνει  και Πρόεδρος του SOS-KDI αναλαμβάνει ο κ. Helmut Kutin.
Το 1991 δημιουργούνται τα πρώτα Παιδικά Χωριά SOS στην Τσεχοσλοβακία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Δημιουργείται η Οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS στις ΗΠΑ.
Το 1995 το SOS-KINDERDORF INTERNATIONAL κατατάσσεται ως «ΜΚΟ με συμβουλευτική ιδιότητα (κατηγορία ΙΙ) με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών».
Το 1999 συμπληρώνονται 50 χρόνια λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS και ξεκινούν εργασίες δημιουργίας νέων προγραμμάτων στο Βιετνάμ, το Θιβέτ και τη Μογγολία.
Το 2002 απονέμεται στο SOS – KINDERDORF INTERNATIONAL το παγκοσμίου φήμης ανθρωπιστικό βραβείο Conrad Ν. Hilton για αξιοσημείωτες συνεισφορές με στόχο την άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου.
Το 2005 μετά την καταστροφή από το τσουνάμι στην Ασία, τα Παιδικά Χωριά SOS παρείχαν έκτακτη βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, τις ενισχύσεις και προσωρινό καταφύγιο), καθώς και μακροπρόθεσμη υποστήριξη (ανακατασκευή οικογενειακών κατοικιών, προγράμματα για την ενίσχυση της οικογένειας, κοινοτικά κέντρα και SOS εγκαταστάσεις) στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και την Ινδονησία.
Το 2007 ανοίγει το 100ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Χωριό SOS στη Λιθουανία. Υποστηρίζονται τα θύματα φυσικών καταστροφών στη Βολιβία, την Ινδονησία, το Περού και την Ουρουγουάη, καθώς και τους εκτοπισμένους, στις αποσχισμένες λόγω κρίσης περιοχές, του Σουδάν, του Τσαντ και της Σομαλίας. Τα Παιδικά Χωριά SOS κερδίζουν το Βραβείο του Ταμείου του ΟΠΕΚ για την Ανάπτυξη.
Το 2009 η 60ή επέτειος των Παιδικών Χωριών SOS γιορτάζεται σε 132 χώρες, στις οποίες λειτουργούν προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS και ανοίγει το 500ό Παιδικό Χωριό SOS στο Cali στην Κολομβία. Ο Οργανισμός λαμβάνει το διάσημο Save the World Award 2009.
Το 2010 ξεκινάει μεγάλη ανθρωπιστική εκστρατεία για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε ο μεγάλος σεισμός στην Αϊτή, με τη δημιουργία τριών νέων Παιδικών Χωριών και την αύξηση των δραστηριοτήτων των τριών ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS στη χώρα, με στόχο, μαζί με τα συμπληρωματικά βοηθητικά προγράμματα, να προστατεύσει και καλύψει ανάγκες 40.000 παιδιών.
Βιογραφικό
Ο Στέργιος Σιφνιός είναι ο Διευθυντής του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS. Το 1982 ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης και παρέμεινε μέχρι το 2000. Από το 2000 είναι στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας. Ο ρόλος του είναι να ελέγχει τα αιτήματα των νέων οικογενειών και αφού δημιουργήσει την εισήγηση ολοκληρώνεται η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης έχει στην ευθύνη του την εποπτεία των Κέντρων Στήριξης για όλη την Ελλάδα.

Πηγή 22ο τεύχος Ην-Ων

Written by