Η Επιχείρηση του 21ου αιώνα

Χρειάζεται θάρρος για να ανακαλύψεις, να αναπτύξεις και να χαρίσεις τη μεγαλοφυΐα σου στον κόσμο.

«Δεν χρειάζεται να μαζέψετε κεφάλαια για να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας, επειδή αυτό έχει ήδη γίνει για λογαριασμό σας. Όμως πρέπει να φτιάξετε την επιχείρησή σας» επισημάνει ο συγγραφέας Robert Τ. Κiyοsaki στο βιβλίο του «Η Επιχείρηση του 21ου αιώνα». Πρόκειται για μία σειρά βιβλίων «του πλούσιου μπαμπά» και «φτωχού μπαμπά» όπου έχουν πάρει τα δικαιώματα για την έκδοση η εταιρεία «Κλειδάριθμος».
Στο κεφάλαιο 5 με τον υπότιτλο «η νοοτροπία ενός επιχειρηματία» επισημάνεται ότι «σήμερα παρ΄ όλο που έχω χρήματα το μόνο που κάνω είναι να συσσωρεύω κεφάλαια. Για έναν επιχειρηματία αυτή είναι η πρώτη του δουλειά. Συσσωρεύουμε κεφάλαια από τρεις ομάδες ανθρώπων: πελάτες, επενδυτές και υπαλλήλους. Εάν μπορείτε να πείθεται πελάτες να σας δίνουν χρήματα αγοράζοντας τα προϊόντας σας, τότε οι επενδυτές σας θα σας δίνουν πολλά χρήματα. Και αν έχετε υπαλλήλους αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους βάζετε να παράγουν και να σας αποφέρουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερα χρήματα από όσα τους πληρώνεται». Στο κεφάλαιο 14 αναφέρεται για τις απαράμιλλες ηγετικές ικανότητες και τονίζεται ότι «η ηγετική ικανότητα είναι η δύναμη που τα ενώνει όλα.  Η ηγετική ικανότητα είναι αυτή που φτιάχνει σπουδαίες επιχειρήσεις, γιατί τα λεφτά δεν πηγαίνουν στις εταιρείες με τα καλύτερα προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά ρέουν στις επιχειρήσεις με τους καλύτερους ηγέτες. Όλοι οι σπουδαίοι ηγέτες έλεγαν εξαιρετικές ιστορίες και είχαν την ικανότητα να μεταδίδουν το όραμα με τόσο έντονο τρόπο ώστε να μπορούν να το βλέπου και οι άλλοι. Σκεφτείτε τον Ιησού Χριστό, τον Βούδα, την Μητέρα Τερέζα, τον Γκάντι, τον Μωάμεθ. Όλοι τους ήταν σπουδαίοι ηγέτες, το οποίοι σημαίνει ότι έλεγαν σπουδαίες ιστορίες. Μια επιχείρηση που παραμελεί να λέει την ιστορία της σύντομα θα βρεθεί εκτός δουλειάς ακόμα και αν οι αποθήκες της είναι γεμάτη προϊόντα. Όταν βλέπω μια επιχείρηση που αγωνιά οικονομικά συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή ο ηγέτης της επιχείρησης δεν μπορεί να μεταδώσει το όραμά της και δεν μπορεί να μιλήσει γι΄ αυτήν. Τα τέσσερα στοιχεία της ηγετικής ικανότητας είναι η αρμονική συνεργασία του μυαλού, του συναισθήματος, του σώματος και του πνεύματος». Προχωρώντας ο συγγραφέας στο κεφάλαιο 15 αναφέρει ότι «ότι ο πλούτος δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα χρήματα. Ο πλούτος δεν μετριέται με το μέγεθος του εισοδήματος. Ο πλούτος μετριέται με το χρόνο. Παράδειγμα αν έχω στο όνομά μου χίλια ευρώ και τα έξοδά μου είναι εκατό ευρώ την ημέρα τότε ο πλούτος μου ισούται με δέκα μέρες. Πλούτος είναι η δυνατότητα επιβίωσης για όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες. Ένας από τους λόγους που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι είναι επειδή δουλεύουν για να κερδίζουν ένα διαφορετικό είδος χρημάτων. Δεν δουλεύουν για να παράγουν εισόδημα, δουλεύουν για να δημιουργούν πλούτο.  Η δική μου απλή διαδρομή τεσσάρων βημάτων προς την οικονομική ανεξαρτησία είναι: δημιουργία επιχείρησης, επανεπένδυση στην επιχείρηση, επένδυση σε ακίνητα και με τα στοιχεία ευεργετικού να αγοράζεις πολυτελή πράγματα. Δηλαδή τα επιπλέον χρήματα που δεν επηρεάζουν τον πλούτο είναι ικανά να σου αγοράζουν πολυτελή αντικείμενα».

Βιογραφικό
Ο Robert T. Κiyiosaki είναι αυτοδημιούργητος πολυεκατομμυριούχος, επενδυτής, επιχειρηματίας, υπέρμαχος της οικονομικής επιμόρφωσης και συγγραφέας πλήθους βιβλίων που έγιναν παγκόσμια μπεστ σέλερ και που έχουν πουλήσει περισσότερα από είκοσι επτά εκατομμύρια αντίτυπα. Το βιβλίο του «Πλούσιος μπαμπάς», «Φτωχός μπαμπάς» – το νούμερο ένα οικονομικό βιβλίο όλων των εποχών – προκάλεσε και άλλαξε την ιδέα που έχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι για το χρήμα. Με απόψεις για την οικονομία και τις επενδύσεις που συχνά αντικρούουν τις συμβατικές ιδέες, ο Ρόπμερτ έγινε διάσημος για τη ειλικρίνεια, τις αιρετικές του απόψεις και το θάρρος του.

Επιστροφή στο 20ο τεύχος Ην-Ων

Written by