«Η δημιουργία των νέων υποδομών θα αλλάξουν πραγματικά το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ρεθύμνου και των επισκεπτών της ενώ έχουν υλοποιηθεί έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μάλιστα πρόσφατα βραβευτήκαμε σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο, παίρνοντας το Εγκεκριμένο Διεθνές Ενεργειακό Βραβείο, το οποίο έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MEDEEA» υπογράμμισε σε συνέντευξη του «Ην-Ων» ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.
Ερ. Ποια είναι τα νέα αναπτυξιακά έργα του Δήμου;
Απ. Ο Δήμος Ρεθύμνης, με συγκεκριμένο σχεδιασμό τώρα και επτά χρόνια περίπου, πραγματοποιεί στην πόλη αλλά και στην ενδοχώρα ένα σύνολο αναπτυξιακών έργων με τα οποία αποδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό του να προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους και στους επισκέπτες του. Τα έργα μας είναι πάρα πολλά, τα πλείστα είναι χρηματοδοτημένα από ευρωπαϊκά προγράμματα, διότι όπως ξέρετε σε αυτή την οικονομική συγκυρία οι πόροι τόσο οι ίδιοι, όσο και η βοήθεια από το κράτος ολοένα και «στραγγίζει». Θεωρώ λοιπόν, ότι ήμαστε από τους Δήμους που τηρήσαμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και μπορέσαμε να εντάξουμε ένα σύνολο έργων.
Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο μήκος ποδηλατοδρόμων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, έχουν ακόμα γίνει σοβαρές αναπλάσεις στις κεντρικές αρτηρίες μας και φυτεύσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Υπάρχει επίσης ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για τα ΑμεΑ και υπάρχουν ξεχωριστές λωρίδες κυκλοφορίας γι’ αυτούς επί των πεζοδρομίων. Δημιουργούνται σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, κάτι που έλειπε από την περιοχή μας, καθώς είχαν τριάντα τρία χρόνια να χτιστούν καινούρια κτιριακά συγκροτήματα. Δημιουργούμε επιπλέον αναπλάσεις βιοκλιματικές και πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό, ότι το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη στο επίπεδο των πόλεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Έχουμε υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων και έχουμε ένα σταθερό προσανατολισμό στους στόχους που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα πρόσφατα βραβευτήκαμε σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο, παίρνοντας το Εγκεκριμένο Διεθνές Ενεργειακό Βραβείο, το οποίο έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MEDEEA.
Με πολύ επίσης οργανωτικότητα και σύνεση αντιμετωπίζουμε και τις προκλήσεις του πέμπτου Κοινοτικού Πλαισίου όπου θα προσπαθήσουμε, και με συγκεκριμένες προτάσεις στο στάδιο της διαβούλευσης αλλά και μετά στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του κοινοτικού προγράμματος, να αξιοποιήσουμε για το καλό της κοινωνίας όλους τους δυνατούς πόρους αποβλέποντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία υποδομών που να αλλάζουν πραγματικά το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Ερ. Ποια είναι η συμμετοχή του Δήμου στην εναλλακτική μορφή τουρισμού «Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός»;
Απ. Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι τουριστικός αλλά και αγροτικός Δήμος, με σημαντικές δυνατότητες και στους δυο τομείς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας. Στο κομμάτι του τουρισμού γενικότερα ο Δήμος δουλεύει σταθερά και είναι από τους Δήμους εκείνους που από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα από το 2007 έχει δημιουργήσει την Επιτροπή Τουρισμού στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό της περιοχής μας με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να είναι συλλογικές, επεξεργασμένες και από ανθρώπους που γνωρίζουν από πολύ κοντά τα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού.
Ως περιοχή έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και τον ιστορικό – θρησκευτικό τουρισμό αφού η περιοχή μας πραγματικά έχει τη μεγάλη ευτυχία να φιλοξενεί περιώνυμα μοναστήρια, με κορυφαίο τη Μονή Αρκαδίου, η οποία είναι γνωστή σαν ένα ιστορικό θρησκευτικό κέντρο της περιοχής με παγκόσμια ακτινοβολία, τη Μονή Αρσανίου, και δυο εξαιρετικά γυναικεία μοναστήρια, του Σωτήρος Χριστού μέσα στην πόλη μας και της Αγίας Ειρήνης λίγο πιο έξω από την πόλη. Πρόκειται για μοναστήρια, τα οποία πραγματικά μπορεί κανείς να τα επισκέπτεται και να διαπιστώνει εκεί τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους μοναχούς και τις καλόγριες, να θαυμάσει τις μουσειακές συλλογές που υπάρχουν σε όλα αυτά τα μοναστήρια και να φεύγει από αυτά με την ψυχή του και την καρδιά του πλημμυρισμένη από υγιή αισθήματα θρησκευτικότητας αλλά και εθνικής υπερηφάνειας.
Ερ. Ποια είναι η ιστορία του Δήμου;
Απ. Ο Δήμος μας, όπως προανέφερα, είναι ένας Δήμος που χωρικά βρίσκεται περίπου στη μέση της Κρήτης, έχει διάσπαρτα Μνημεία πολιτισμού από όλες τις ιστορικές περιόδους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι έχει διασωθεί και υπάρχει το νόμισμα με τα αρχαία δελφίνια, ένα νόμισμα που χρονολογείται στη δεύτερη εκατονταετία π.Χ. και είναι φανερό ότι πόλη μας είχε από τότε ιστορία και παρουσία στα πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά δρώμενα όλων των ιστορικών περιόδων. Γνώρισε κατακτητές, τους Ενετούς και τους Τούρκους, οι οποίοι όλοι τους έχουν αφήσει τα ιστορικά τους αποτυπώματα, τα οποία εμείς έχουμε αξιολογήσει και αξιοποιήσει και χρησιμοποιούμε κυρίως ως τόπους πολιτισμού. Δίνοντας έτσι κ ένα παράδειγμα προς μίμηση πως οφείλει ο καθένας να σέβεται όλα τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων και να μη συμβαίνει αυτό που συμβαίνει με τα δικά μας κυρίως θρησκευτικά μνημεία π.χ. στην Τουρκία
Ερ. Ποια η εξέλιξη του Καλλικρατικού Δήμου;
Απ. Ο Δήμος μας που παλιότερα περιελάμβανε την πόλη και περίπου 20 χωριά, αυτή τη στιγμή είναι ένας Δήμος με μεγάλη έκταση. Έχει 105 οικισμούς και την πόλη. Ο πληθυσμός της διπλασιάζεται ή υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας και γενικότερα είναι ένας Δήμος που έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα αλλά και αντίστοιχα πάρα πολλά προβλήματα. Ιδίως στους περιφερειακούς Δήμους όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη των βασικών υποδομών, όπως είναι διαχείριση των αποβλήτων, σωστά δίκτυα ύδρευσης και άδρευσης, κλπ/
Παρ’ όλ’ αυτά, με συντονισμένο τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ένα σωστό προγραμματισμό και να αξιοποιούμε κάθε δυνατό πόρο που μας δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, διότι ανάπτυξη η οποία στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια, γρήγορα καταρρέει και δε μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής που είναι η αειφορεία των φυσικών πόρων και η υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τις επόμενες γενιές. Είμαι αισιόδοξος, υπό την έννοια ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες τρικυμίες των περικοπών χωρίς να γονατίσουμε και θεωρώ και προσδοκώ ότι η πολιτεία πρέπει να δει και να επανεξετάσει τη γενικότερη σημασία που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συνοχή της κοινωνίας και είναι θεωρώ το μέγα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κοινωνία την επόμενη περίοδο και πρέπει να διεκδικήσει μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίζει το σύνολο των αναγκών που μπορεί να θεραπεύσει μόνο η αρχή που είναι πιο κοντά στον πολίτη από οποιαδήποτε άλλη.
Βιογραφικό
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης γεννήθηκε το 1957. Από το 1975 έως το 1980 σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Από το 1982 εργάζεται ως δικηγόρος στο Ρέθυμνο και διετέλεσε Ταμίας στο Δικηγορικό Σύλλογο από το 1993 έως το 1996 και Γενικός Γραμματέας από το 1996 έως το 1999.
Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος, τακτικό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Υπεύθυνος Επιτροπής Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και Αναπληρωτής Νομάρχης Ρεθύμνου.
Το 2002 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνης με το Συνδυασμό «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ».
Ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέα Αντίληψη για το Ρέθυμνο» εξελέγη το 2007 και διατελεί μέχρι σήμερα Δήμαρχος Ρεθύμνης.
Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης), του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) και Αντιπρόεδρος Π.Ε.Δ. Κρήτης.
Είναι παντρεμένος με την Συμβολαιογράφο Ρεθύμνου Αναστασία Γεωργίου Δρανδάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Χάρη και το Γιώργο, φοιτητές σε Νομικές Σχολές.