Της Σοφίας Κανάκη
Ζύμη:
-1 ποτήρι χλιαρό νερό
-Μισό κιλό αλεύρι
-Λίγο ξύδι, αλάτι και ελαιόλαδο
Το μαγγίρι είναι μία πολύ παλιά συνταγή της Κρήτης. Πρόκειται για μια θρεπτική συνταγή την όποια προετοίμαζαν πριν να πάνε το πρωί στην εργασία τους καθώς και για τα παιδιά τους.
Τοποθετούμε σε μία λεκάνη μισό κιλό αλεύρι, ρίχνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, λίγο ξύδι, λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Στην συνέχεια ζυμώνουμε και μετά από αρκετή αφού αφήσουμε την ζύμη να ξεκουρασθεί. Μετά την πλάθουμε για να ανοίξουμε το φύλλο και το πάχος του θα είναι μέτριο.
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και μετά σε τετράγωνα τα οποία θα είναι μορφή όπως οι χυλοπίτες.
Το ¼ από το ζυμάρι το οποίο είναι κομμένο σε μικρά τετράγωνα αφού το αλευρώσουμε για να μην κολλήσει το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και το ανακατεύουμε. Τα υπόλοιπα ¾ αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά τετράγωνα και ενώ έχουμε ζεστάνει σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Παράλληλα έχουμε ήδη που βράζει η υπόλοιπη ζύμη στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα τηγανισμένα κομματάκια ζύμης στην κατσαρόλα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κομματάκια της ζύμης τα τηγανισμένα πρέπει να τα τοποθετήσουμε στην κατσαρόλα αφού έχουν βράσει τα υπόλοιπα περίπου ένα τέταρτο.
Κατά την διάρκεια που βράζει όλο το υλικό μαζί μπορούμε να τοποθετήσουμε και ζωμό από κρέας που μπορεί να το έχουμε κρατήσει από τις προηγούμενες ημέρες. Μετά για λίγα λεπτά βράζουμε το μαγγίρι και αφού πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά.