Οι Πρώτες Κυρίες – Δέσποινα Σκαλοχωρίτη

Οι τομείς σήμερα που δραστηριοποιούνται περισσότερο οι γυναίκες της Κρήτης είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ένδυση-υπόδηση και οι επιστημονικές ειδικότητες, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών ερευνητών, αρχιτεκτόνων μηχανικών και καλών τεχνών.

«Σήμερα οι συνθήκες για τις γυναίκες επιχειρηματίες της Κρήτης έχουν καλυτερεύσει, όμως έχουμε πολύ ανηφορικό δρόμο ακόμα» επισήμανε η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας του νομού Ηρακλείου κ. Δέσποινα Σκαλοχωρίτη.
Ερ. Πώς ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα στο Ηράκλειο και ποια χρονολογία;
Απ. Το 1949 που αποφοίτησα από την μέση Εμπορική και έπειτα μετά από τρία (3) χρόνια εργάσθηκα ως υπεύθυνη λογιστηρίου εταιρίας εμπορικών εγχώριων προϊόντων και εισαγωγών, χονδρικής πώλησης. Στην συνέχεια αποφάσισα να δημιουργήσω δική μου επιχείρηση σε καθαρά ανδροκρατούμενα τότε επαγγέλματα γιατί πίστευα και πιστεύω ότι το θηλυκό μυαλό ξεπερνάει εύκολα την μυϊκή δύναμη του άνδρα. Στην αρχή άνοιξα αντιπροσωπείες με μικρομηχανήματα για μηχανουργεία, ξυλουργία κλπ. Στην συνέχεια είχα αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, βαρέων δομικών μηχανημάτων κάθε ειδικότητας και εκρηκτικών και επίσης βιοτεχνία προκατασκευασμένων υλικών από μπετόν και ελαφρόπετρα, με υλικά από ιδιόκτητο νταμάρι στη Σαντορίνη.
Επίσης συμμετείχα με την επιχείρησή μου στην εξώλκιση πλοίων και υποβρυχίων (είχαν βομβαρδισθεί μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) από το βυθό του λιμένα Ηρακλείου. Όμως επειδή δεν τα αγόραζε η ελληνική Χαλυβουργεία τα έκανα εξαγωγή στο Πρίντεζι – Ιταλίας. Ο καθαρισμός του βυθού έγινε με κίνητρο να μπορούν να μαθαίνουν κολύμβηση με ασφάλεια τα παιδιά του Ηρακλείου.
Από τα χρήματα των πωλήσεων κατασκεύασα το πρώτο σκαπτικό μηχάνημα στο Ηράκλειο για τους αγρότες και έδωσα τα πρώτα μηχανήματα μέσω της Αγροτικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα για να γίνει χρηματοδότηση προκειμένου να έχουν καλύτερη σοδειά. Όμως η εταιρία μου έκλεισε γιατί  τελικά η Αγροτική Τράπεζα δεν παρήγγειλε άλλα μηχανήματα.
Ερ. Ως πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας σε μια ανδροκρατούμενη περιφέρεια ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;
Απ. Τα προβλήματα ήταν πολλά και ποικίλα από ειρωνικά έως και γελοία. Αλλά μετά ήρθε η παραδοχή και εκτίμηση ως ίσον προς ίσον.
Ερ. Υπάρχουν κανόνες για επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα;
Απ. Οι κανόνες είναι γνώση – θέληση πολύ δουλειά – επιμονή, εντιμότητα – συνέπεια δίχως εκμετάλλευση.
Ερ. Σήμερα το περιβάλλον στην Κρήτη έχει καλυτερεύσει για τις γυναίκες επιχειρηματίες και σε ποιους τομείς;
Απ. Σήμερα οι συνθήκες για τις γυναίκες επιχειρηματίες έχουν καλυτερεύσει, όμως έχουμε πολύ ανηφορικό δρόμο ακόμα. Οι τομείς που δραστηριοποιούνται περισσότερο οι γυναίκες της Κρήτης είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ένδυση-υπόδηση και οι επιστημονικές ειδικότητες, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών ερευνητών, αρχιτεκτόνων μηχανικών και καλών τεχνών.

Βιογραφικό
Η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη γεννήθηκε στο Ηράκλειο 17 Ιανουαρίου 1929 από γονείς μικρασιάτες πατέρα Σμυρνιό με καταγωγή από Αρκαδία και μητέρα από Καπαδοκία (καταγωγή από το Σούλι της Ηπείρου).
Όταν τελείωσε το δημοτικό συνέχισε την μέση Εμπορική. Μετά πέρασε στην Ανωτάτη Εμπορική όπου ενώ εργαζόταν έδινε τα εξάμηνα λόγω του εμφυλίου πόλεμο.
Στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια ήταν στην ΕΠΟΝ. Εξαιτίας της δράσης της  στην ΕΠΟΝ την απέκλεισαν από επιτυχή γραπτό διαγωνισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο ΙΚΑ και στην Δικαιοσύνη.
Η αδικία και η αναξιοκρατία και η περιφρόνηση την πείσμωσαν και εντάχθηκε στην ΕΔΑ με δραστηριότητα στις επιχειρήσεις, στον κοινωνικό τομέα, στον αθλητισμό και ότι χρειαζόταν μόνο ανθρωπιά.
Αγάπησε την Κρήτη που γεννήθηκε και τους ανθρώπους της, την ιστορία της και για αυτό τους δόθηκε.
Εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα στη στοά αδελφάτου Πανανείου νοσοκομείου. Εκπροσώπησε τον επαγγελματικό χώρο στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Επιμελητηρίου στο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου.
Έγινε μέλος της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και εκπροσώπησε το νομό Ηρακλείου. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στον ΕΓΟΗ με διακρίσεις στον κλασσικό αθλητισμό 80 και 100 μέτρα και εις μήκος απλούν με διακρίσεις. Επίσης ήταν πολύ καλή κολυμβήτρια και αυτό βοήθησε όταν ήθελε από την περιοχή της Πλάκας (Άγιος Νικόλαος) να πάει απέναντι στην Σπιναλόγκα για να βοηθήσει τους ασθενείς κολυμπώντας  από 1951-1956. Στην επανίδρυση του Εργοτέλη ήταν μέλος της διοίκησης μετά την κατοχή.
Πρωτιές: 1η γυναίκα στην διοίκηση του Επιμελητηρίου, 1η εκλεγμένη γυναίκα στο Δήμο Ηρακλείου, πρώτη γυναίκα οδηγός το 1954.
Ίδρυση Σωματείου Μέριμνας με 1500 μέλη.

Πηγή 19ο τεύχος Ην-Ων

Written by