Διέξοδος τα ερευνητικά κέντρα καθαρής ενέργειας

«Καθώς η Κρίση είναι αποτέλεσμα πολιτικής αποτυχίας και σε καμμία περίπτωση αναπόφευκτη οικονομική διαδικασία, η διάρκειά της δεν μπορεί να προβλεφτεί με επιστημονικά μέσα. Εξαρτάται από το εάν θα αποφασίσουν οι πλεονασματικές χώρες ότι ήρθε η στιγμή να επιλύσουν το συστημικό πρόβλημα, από την δυνατότητά τους να επιτύχουν τον απαραίτητο συντονισμό και, βέβαια, από το κατά πόσον θα μπορέσουν να αλλάξουν το κλίμα μεταξύ των εκλογέων τους οποίους για τρία χρόνια τώρα έχουν εγκλωβίσει στην λάθος διάγνωση των αιτίων της Κρίσης (με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μέσος Γερμανός ή Ολλανδός ψηφοφόρος πολιτικές που είναι απαραίτητες για να τερματιστεί η Κρίση)» υπογράμμισε σε συνέντευξη του «Ην-Ων» ο Γιάννης Βαρουφάκης καθηγητής της οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas και Chief Economist στην εταιρεία Valve του Seattle των ΗΠΑ.
Ερ. Η εξόρυξη παραδοσιακής ενεργειακής πολιτικής -πετρέλαιο και φυσικό αέριο- θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο τουρισμός. Υπάρχουν έρευνες για ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας προκειμένου η Ελλάδα να εφοδιάζει την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει σχεδιασμός και ποιες οι προοπτικές;
Απ. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι το μέλλον. Δυστυχώς δεν έχουν ξεπεραστεί βασικά τεχνικά προβλήματα έτσι ώστε να δαμαστούν αυτές οι φυσικές πηγές ενέργειας με τρόπο οικονομικό που να επιτρέπει την μεταφορά της ενέργειας αυτής σε μεγάλες αποστάσεις. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να επενδύουμε όχι μόνο σε φωτοβολταϊκά κλπ αλλά και στην έρευνα γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ήθελα να δω ολόκληρα ερευνητικά κέντρα να ιδρύονται, με συμμετοχή όλης της Ευρώπης, στην Κρήτη και στα νησιά μας έτσι ώστε, κάποια στιγμή, να δημιουργηθούν συμπλέγματα έρευνας και παραγωγής καθαρής ενέργειας στην χώρα.
Ερ. Τι μέτρα πρέπει να πάρουν οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να αντέξουν στην κρίση;
Απ. Δεν υπάρχουν μικρο-οικονομικές συνταγές επίλυσης μιας μακρο-οικονομικής κρίσης. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, είναι να λειτουργούν με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ελπίζοντας ότι θα παραμείνουν ζωντανές έως ότου οι άνεμοι της ύφεσης καταλαγιάσουν.
Ερ. Ποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης;
Απ. Το πρόβλημα με την παρούσα Κρίση είναι ότι δεν αποτελεί απλά μια υφεσιακή περίοδο. Σε περιόδους ύφεσης, οι αναποτελεσματικές επιχειρήσεις κλείνουν αλλά οι αποτελεσματικές βλέπουν το μερίδιο της αγοράς τους να αυξάνεται, με αποτέλεσμα την ενίσχυση μιας δαρβινικής διαδικασίας η οποία ωφελεί τους κερδοφόρους και τους αποτελεσματικούς εις βάρος των «δεινοσαύρων» της οικονομίας. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μια τέτοια εποχή. Ζούμε την εποχή της κατάρρευσης καθώς, λόγω της εξαφάνισης της τραπεζικής πίστης και του πτωχευμένου κράτους, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά – μαζί με τις αναποτελεσματικές επιχειρήσεις πτωχεύουν και προοδευτικές επιχειρήσεις που, αν και είναι δυνητικά κερδοφόρες, πασχίζουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και πρώτες ύλες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas και Chief Economist στην εταιρεία Valve του Seattle των ΗΠΑ. Σπούδασε μαθηματικά στα Πανεπιστήμια του Essex και Birmingham της Βρετανίας και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Essex. Αρχικά δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Essex. Αργότερα, το 1985, μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του East Anglia, Norwich όπου και δίδαξε έως το 1987 όταν εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Sydney της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκοτία) και κατέχει ερευνητική θέση, στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Université Catholique de Louvain (Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Κρίση, η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Πηγή 18ο τεύχος Ην-Ων

Written by