Αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολη – Ηράκλειο – Ρόδος

«Η αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολη-Ηράκλειο-Ρόδος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αεροπορικών γραμμών και ήδη έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις από συγκεκριμένες εταιρίες» υπογράμμισε στο «Ην-Ων» η Αντιπεριφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου κ. Δέσποινα Σώζου.
Η νέα αεροπορική γραμμή -συνέχισε- θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα -ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης- η Ρόδος με την Κρήτη πρέπει να έχει απευθείας σύνδεση αεροπορική και ακτοπλοϊκή γιατί πολλοί μαθητές της Ρόδου επιλέγουν για σπουδές την Κρήτη.
Για την προβολή της Αντιπεριφέρειας Κυκλάδων και Δωδεκανήσων υλοποιεί δύο προγράμματα τουρισμού το πρώτο είναι για το «Brand name» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το δεύτερο για την δημιουργία ιστοσελίδας με ταυτόχρονη την αναπαραγωγή προωθητικού υλικού για την προβολή των Κυκλάδων.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (συμμετοχή σε εκθέσεις, φιλοξενία δημοσιογράφων κ.α).
Ακόμη η διαδικασία έκδοσης βίζας έχει δρομολογηθεί με την συνεργασία ιδιωτικής εταιρίας για βίζα και με τα ελληνικά υπουργεία Πολιτισμού-Τουρισμού και Εξωτερικών. Συγκεκριμένα για να διευκολυνθούν οι Τούρκοι τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν την Ρόδο, την Κώ και άλλα ελληνικά νησιά απέναντι στα παράλια της Τουρκίας θα υπάρχουν «Visa Center». Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να πάνε στην ελληνική πρεσβεία που είναι στην Σμύρνη και θα συντομεύσει ο χρόνος έκδοσης βίζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπεριφέρειας οι Κυκλάδες είναι νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο πέλαγος που κείται γενικά μεταξύ των 36ου και 38ου Βόρειων παραλλήλων και μεταξύ των 24ου και 26ου Ανατολικών μεσημβρινών.
Η διάταξη των νησιών είναι σε δύο παράλληλες ευθείες σε συνέχεια του Σουνίου και της Ευβοίας προσδίδοντας την επιμέρους διάκριση σε Δυτικές και Ανατολικές Κυκλάδες, οι οποίες αποτελούν τον ομώνυμο νομό Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός του Νομού είναι 112.615 κάτοικοι (απογραφή 2001) και η έδρα του στην Ερμούπολη.
Το όνομα τους δόθηκε από τους αρχαίους γεωγράφους εξαιτίας της κυκλικής διάταξης γύρω απ’ την ιερή νήσο Δήλο (γενέτειρα της θεάς Άρτεμης και του Απόλλωνα) σε αντιδιαστολή των υπολοίπων νήσων του Αιγαίου που τις αποκαλούσαν Σποράδες.
Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηρακλειά, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι και Δήλος. Επίσης ο νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου, οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος (ή Αμοργοπούλα), το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, το Γλαρονήσι, το Ρευματονήσι, το Αβολαδονήσι, το Τραγονήσι, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι.
Τα έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου, αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Αυτά είναι τα προαναφερόμενα: Κουφονήσια (το Άνω και Κάτω Κουφονήσι), η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Κέρος.
Τα Δωδεκάνησα περιέχουν την Ρόδο, την Κώ, την Πάτμο, την Σύμη, την Χάλκη και το Καστελλόριζο.
Παράλληλα ο νομός Δωδεκανήσου περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά όπως η Αλιμιά, οι Αρκοί, το Γυαλί, η Κίναρος, ο Νίμος, η Σύρνα, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι. Άλλα μικρότερα νησιά είναι το Μακρύ, η Χήνα, η Αγία Κυριακή, το Αυγό, το Γλυνό, ο Ζαφοράς, οι Κουνούποι, το Κουτσομύτι, το Μεσονήσι, η Οφιδούσσα, η Πλακίδα, η Ποντικούσα, τα Στεφάνια, τα Φωκιονήσια, το Χονδρό, το Χονδρονήσι, η Ίμια – Λιμνιά δύο, η Ίμια – Λιμνιά ένα, η Καλαβρός, η Καλόλιμνος, το Μαυροπινάκι, τα Νερά, η Πλάτη, το Σαφονήδι, το Χτένι, τα Αρμάθια, το Μακρονήσι, η Φράγκος, ο Αρχάγγελος, η Βελόνα, ο Γλάρος, η Μαύρα, το Μεγάλο Λιβάδι, η Πηγανούσσα, η Πλάκα, η Τρυπητή, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγριέλαια, το Μαύρο Ποινί, η Πολύφαδος δύο, η Πολύφαδος ένα, η Ρω, η Στρογγύλη, το Ψωμί, η Ψωραδιά, η Κανδελιούσσα, ο Άγιος Αντώνιος, η Παχειά, η Περγούσσα, το Αγκαθονήσι, η Αργελούσσα, το Άνυδρο, η Καλόβολος, ο Κόμαρος, το Μακρονήσι, η Μάραθος, τα Νερά, το Τραγονήσι, το Χιλιομόδι, το Γιαλεσίνο, οι Διαβάτες, ο Κουλούνδρος, ο Μαρμαράς, το Σεσκλί, ο Χονδρός, ο Γάιδαρος, η Αντίτηλος, ο Άγιος Θεόδωρος, τα Κρεβάτια, το Μαελονήσι, η Τραγούσα, ο Γλάρος, το Κουνέλι,το Ψαθονήσιο, η Αστακίδα, το Ατσακιδόπουλο, η Διβούνια, η Χαμηλή, το Αβάπτιστο, η Πίττα. Τον Οκτώβριο του 2006 τα κατοικημένα νησιά και νησίδες της Δωδεκανήσου ήταν στο σύνολο 27.
Στις 9 Ιανουαρίου 1948 με τον υπ’ αριθμ. 518 νόμο της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζονται τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, προσαρτώνται εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947». Με το νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Η 7η Μαρτίου 1948, ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.
Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948. Το 1955 η Δωδεκάνησος έγινε νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Πηγή 17ο τεύχος Ην-Ων

Written by