«Βελτίωση της ικανότητας των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου με βάση την οικοσυστημική προσέγγιση να οργανώνουν διαχειριστικά σχέδια στον τομέα της Αλιείας, ευελπιστεί να πετύχει το πρόγραμμα FAO-EastMed (Επιστημονική και θεσμική συνεργασία για την υποστήριξη της υπεύθυνης αλιείας στην Ανατολική Μεσόγειο), όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Κύπρος και η Αίγυπτος με έδρα την Ελλάδα» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» η Συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Κωνσταντίνα Κάρλου-Ρήγα.
Χορηγός του προγράμματος είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση -συνέχισε- όπου λόγω οικονομικής κρίσης η ΕΕ θα αναλάβει να καλύψει τη μείωση της Ελληνικής συμμετοχής.
Ακόμη ανέφερε ότι «το πρόγραμμα EastMed στοχεύει i) στη βελτίωση της διαχείρισης των αποθεμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη τους στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες που στηρίζονται στην αλιεία, ii) στη στήριξη και βελτίωση των εθνικών δυνατοτήτων των Κέντρων Διοίκησης αλλά και των ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα της αλιείας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η βάση πληροφοριών τους για την διαχείριση της αλιείας, iii) στη βοήθεια στις συμμετέχουσες χώρες στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης αλιείας μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης η οποία λαμβάνει υπόψη της βιολογικούς, περιβαλλοντολογικούς και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες. Το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2009 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2014.
Μακροπρόθεσμα ο αναπτυξιακός στόχος είναι να συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση της θαλάσσιας αλιείας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ως εκ τούτου να στηρίζει τις εθνικές οικονομίες και την προστασία των βιοτικών πόρων όσων ασχολούνται με τον τομέα της αλιείας. Άμεσος στόχος όμως είναι να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ικανότητα των εθνικών υπηρεσιών αλιείας, καθώς επίσης και την επιστημονική και τεχνική βάση πληροφοριών ώστε οι Υπηρεσίες Αλιείας να δύνανται να αναπτύξουν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων τα σχέδια διαχείρισης της αλιείας στην περιοχή.
Το EastMed είναι ένα από τα προγράμματα του FAO στη Μεσόγειο. Τα υπόλοιπα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο είναι το CopeMed, AdriaMed και MedSudMed και τα οποία έχουν παραπλήσιους με το EastMed στόχους.
Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, το EastMed θα συνεργαστεί στενά με τις Υπηρεσίες Αλιείας με τις οποίες επικοινωνεί μέσω του Εθνικού Ανταποκριτή, αλλά και με τα ερευνητικά κέντρα των Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων.
Κύριο Συντονιστικό και Αποφασιστικό όργανο είναι η Συντονιστική Επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των συμμετεχουσών κρατών και η οποία συνεδριάζει ετησίως προκειμένου να επιθεωρεί τα πεπραγμένα αλλά και να υιοθετεί το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.
Το έργο περιλαμβάνει 4 συνιστώσες:
• Θεσμική ενίσχυση των Υπηρεσιών Αλιείας
• Κατάρτιση του προσωπικού και στήριξη της Ανάπτυξης
• Συλλογή και ανάλυση δεδομένων
• Αυξημένη συμμετοχή και συνεργασία.
Οι κύριοι τομείς παρέμβασης είναι οι εξής:
– Κατάρτιση του προσωπικού των εθνικών διοικήσεων αλιείας και των ερευνητικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αναλάβουν τη συλλογή και αναλύσεις δεδομένων που απαιτούνται για τη διαχείριση της αλιείας.
– Δράσεις στον τομέα των στατιστικών του αλιευτικού στόλου, των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας, όπως επίσης και στην παρακολούθηση του τομέα της αλιείας.
– Υποστήριξη στη συλλογή κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων, αλλά και οικοσυστήματος σχετικά με την αλιεία.
– Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκτίμηση και διαχείριση αποθεμάτων απαραίτητων για τη διαμόρφωση του κατάλληλου τεχνο-επιστημονικού πλαισίου των διαχειριστικών σχεδίων αλιείας.
– Υποστήριξη της δικτύωσης για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Μέχρι το τέλος του έργου, προβλέπεται ότι κάθε χώρα θα έχει επιτύχει μια εξειδίκευση στις στατιστικές αλιείας, τη βιο-οικονομική αξιολόγηση των αποθεμάτων, όπως και τη γνώση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και θα έχει πλήρη προγράμματα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Οι συμμετέχουσες χώρες θα έχουν βελτιώσει τις ικανότητές τους στις μεθόδους εκτίμησης και διαχείρισης αλιείας σε σχέση με ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών και με τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) θα πρέπει να βελτιωθεί για το αμοιβαίο όφελος όλων των ενδιαφερομένων».