Αξιοποίηση επιχειρηματικού-επιστημονικού δυναμικού Κρητών στο εξωτερικό

15ο Τεύχος Ην-Ων

Στη συνεργασία μεταξύ του Κρητικού στοιχείου των ΗΠΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης καθώς και στην υποστήριξη των νέων θα εστιασθούν τα προγράμματα της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ). Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο νέος πρόεδρος της ΠΕΑ κ. Τζων Γ. Μάνος (Ιωάννης Γεωργίου Μανουκαράκης) μας εξηγεί πως η οργάνωση διαθέτει το δυναμικό, τη γνώση και την εμπειρία να συμβάλλει στην προβολή της Κρήτης στις ΗΠΑ και να δώσει την ευκαιρία στα Κρητικόπουλα να επισκεφτούν μέσα από προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών την Αμερικανική Ήπειρο.
«Στο εξωτερικό ζει και ευημερεί ένα μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας» λέει ο κ. Μάνος. Εκτός από τους ίδιους τους μετανάστες, οι νεότερες γενεές Κρητών ανέδειξαν στους κόλπους τους επιτυχημένους επιχειρηματίες, διοικητικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, επιστήμονες, ερευνητές και τεχνοκράτες. Πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία -συνεχίζει- για τη στρατολόγηση και αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού δυναμικού της Διασποράς για τη γενέτειρα.
Ερ.  Πως θα μπορούσαν να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ;
Απ.  Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί μαζί με άλλους αντιπροσώπους της ΠΕΑ είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Κώστα Λαμπρινό και τη Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Μαρία Δαμιανάκη. Καταθέσαμε, εκ μέρους της ΠΕΑ, μία σειρά από προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στις πολύχρονες προσπάθειες και εμπειρία της οργάνωσής μας να στηρίξει και να προβάλλει την Κρήτη στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία. Αναμένουμε τις δικές τους προτάσεις για να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τις ΗΠΑ.
Η Κρήτη αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό λόγω της φυσικής της ομορφιάς. Αποτελεί την μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού και της φημισμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης Μεσογειακής Διατροφής. Η Μεσογειακή διατροφή και τα ωφέλη στην υγεία του ανθρώπου είναι ευρέως γνωστά στους Αμερικανούς.
Πρέπει λοιπόν να οργανωθεί  μία συστηματική προβολή της Κρήτης μέσα από διεθνείς εκθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών, πολιτιστικές και γευστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις σε διάφορα κέντρα της Αμερικής και ταυτοχρόνως να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του Internet και του μεγάλου δικτύου μας.
Ερ.  Θα υπάρξουν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών αλλά και φιλοξενίας;
Απ.  Οι νέοι μας και η καλλιέργεια δεσμών τους με την Κρήτη αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της ΠΕΑ. Στόχος μας είναι η ενίσχυση προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα Κρητικόπουλα να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, αλλά και σε Κρητικόπουλα της Αμερικής, σε Ελληνο-Αμερικανούς και Αμερικανούς να έρθουν στην Κρήτη.
Με αυτόν τον τρόπο τα Κρητικόπουλα της Αμερικής θα έχουν την ευκαιρία να εμβαπτισθούν στο Κρητικό πνεύμα και να γίνουν κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας ενώ τα Κρητικόπουλα της γενέτειρας θα μπορέσουν να αναζητήσουν ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και μελλοντικά ίσως και εργασία στην Αμερική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το νέο μας πρόγραμμα «Μentoring». Σε αυτό επιτυχημένοι Κρητικοί της Αμερικής συμβουλεύουν, καθοδηγούν και δίνουν την ευκαιρία σε νέους μας να εργασθούν κοντά τους. Θα ήταν ευχής έργον στα προγράμματά μας αυτά να δινόταν η ευκαιρία να συμμετάσχει, αρχικά, ένας μικρός αριθμός Κρητικών, που σταδιακά θα αυξηθεί.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιχειρηθεί η καταγραφή του επιχειρηματικού και επιστημονικού δυναμικού Κρητών στο εξωτερικό, ανά Ήπειρο και χώρα, για την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη και προβολή της Κρήτης.
Ερ.  Ποια είναι η Παγκρητική Ένωση Αμερικής;
Απ.  Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής είναι μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, με πολυπληθή και δυναμική Νεολαία και πρωτοποριακά προγράμματα. Αριθμεί 85 σωματεία ανά τη χώρα και περί τα 15.000 μέλη.
Η ΠΕΑ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, προσπαθεί να προσφέρει, με όλες τις δυνάμεις της και με κάθε τρόπο, στην Κρήτη και τους κατοίκους της. Γνωρίζετε την ιστορία, τις φιλανθρωπικές δράσεις και τη διαχρονική προσφορά της στο νησί μας.
Στόχος της ΠΕΑ στις ΗΠΑ είναι η ενδυνάμωση της οργάνωσης μας με κάθε τρόπο και η διαρκής ανανέωση και προσαρμογή της σε νέα κοινωνικά δεδομένα. Προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη των νέων μας στις σπουδές τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Έχουμε πρόσβαση στα καλύτερα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και σε θέσεις εργασίας, μέσω του «Fortune 500 Companies».
Ερ.  Ποιες είναι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΠΕΑ για την προβολή της Κρήτης στις ΗΠΑ;
Απ.  Δύο χρόνια πριν, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές της Κρήτης, εορτάζοντας τα 80χρονα της ΠΕΑ και παρά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, φέραμε στο νησί 600 ομογενείς -ανάμεσά τους 150 νέους και νέες- στο πλαίσιο του 41ου συνεδρίου μας. Κοντά μας είχαμε και μία ομάδα επιφανών Αμερικανών δημοσιογράφων από ΜΜΕ με εξειδίκευση στον τουρισμό, την αρχαιολογία, τη διατροφή και τα κρασιά. Το εγχείρημα αυτό, με σχετικά χαμηλό κόστος, είχε μεγάλη επιτυχία για τη διεθνή προβολή της Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια συμβάλαμε αποφασιστικά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και προϊόντων σε διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ: σε χώρους συνεστιάσεων, σε πανεπιστήμια, στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, με συνεντεύξεις Τύπου και σειρά εκπομπών στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (National Public Radio).
Το 2008 διοργανώσαμε στην καρδιά του Μανχάταν, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Ίδρυμα, την μεγαλοπρεπή έκθεση «Από τη Χώρα του Λαβύρινθου: Μινωική Κρήτη, 3000-1100 π.Χ.», με τους Μινωϊκούς θησαυρούς των Μουσείων Ηρακλείου και Χανίων, την οποία επισκέφθηκαν πάνω από 85.000 Αμερικανοί. Ακολούθησε το 2009 η έκθεση «Οι καταβολές του El Greco: Η ζωγραφική εικόνων στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη» και πάλι στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Και στις δύο εκδηλώσεις πετύχαμε μεγάλη προβολή της Κρήτης και του διαχρονικού πολιτισμού της στα Αμερικανικά ΜΜΕ.
Μία ακόμη πρωτοβουλία της Παγκρητικής είναι και η δημιουργία του «Μινωϊκού χωριού» στο Ατσιπόπουλο που θα αποτελέσει μεγάλη και μακροπρόθεσμη επένδυση για το νησί.

Βιογραφικό
Ο Τζων Γ. Μάνος (Ιωάννης Γεωργίου Μανουκαράκης) γεννήθηκε στο Βιλάνδρεδο, Ρεθύμνου, Κρήτης to 1960. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967, με την οικογένειά του που εγκαταστάθηκε στο Σικάγο.
Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονική Σχολής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι (Τεχνολογία Οικοδομών, Bachelor’s degree, 1984). Μετά την πρακτική εξάσκηση στον τομέα της Αρχιτεκτονικής ασχολήθηκε με την ανοικοδόμηση κτηρίων. Την περίοδο εκείνη ίδρυσε με τη σύζυγό του Έλενα Κυριακού μια εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής στο Τένεσι, όπου παρέμεινε για οκτώ χρόνια.
Με την επιστροφή του στη πόλη του Σικάγο, ασχολήθηκε με θέματα που σχετίζονται με το Δανεισμό Εμπορικών Επιχειρήσεων, για να εξελιχθεί στη συνέχεια δυναμικά στον κλάδο αυτό.
Από το 1998 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Bank Financial, του μεγαλύτερου στις ΗΠΑ Τραπεζικού Οργανισμού του Ιλλινόι, με εξειδίκευση στις εμπορικές και κτηματομεσιτικές δανειοδοτήσεις. Συχνά προσκαλείται και δίνει ομιλίες πάνω σε θέματα Εμπορικού Δανεισμού, σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνονται σχετικά με τον τομέα αυτό σε όλη την Αμερική.
Είναι, επίσης συνιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων διατροφής η οποία ειδικεύεται σε τρόφιμα και προϊόντα από την Κρήτη.
Η ενασχόλησή του με τα κοινά της Ομογένειας ξεκίνησε από την τρυφερή ηλικία των επτά ετών, μέσα από την Κρητική Λέσχη του Σικάγου, που έμελε να γίνει το δεύτερο σπίτι του. Εκεί ένοιωσε τι σημαίνει να είσαι Κρητικός, έμαθε την αληθινή σημασία των λέξεων «Φιλότιμο και Φιλοξενία» και άντλησε πολύτιμα μαθήματα ζωής που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του.
Πριν από την εκλογή του τον Ιούνιο του 2011 στη θέση του Προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Π.Ε.Α.) (εκ των μεγαλυτέρων ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ) διετέλεσε, διαδοχικά, Μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Δωρεών, Αντιπρόεδρος του «Minoan Village Board», Δεύτερος Αντιπρόεδρος για δύο θητείες (2005-2009) και Πρώτος Αντιπρόεδρος (2009-2011).
Ανέπτυξε ενεργό δράση και στα δρώμενα της Κοινότητας του Αγ. Δημητρίου στο Σικάγο, όπου διετέλεσε Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά και πολλών άλλων κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανισμών, όπως και της ΑΧΕΠΑ από το 1994.
Έχει διατελέσει, επίσης, Πρόεδρος της Οργάνωσης «United Hellenic Voters of America» στις Η.Π.Α. (1994-2009), ενώ είναι Μέλος του Συλλόγου «Bloomingdale Planning and Zoning Board». Έχει βοηθήσει πολλούς νέους και νέες της Ομογένειας να προσληφθούν σε κρατικές υπηρεσίες της πόλης του Σικάγο και της Πολιτείας του Ιλλινόις.

Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων