«Πρώτα πρέπει να πουλάμε και μετά να παράγουμε»

15ο Τεύχος Ην-Ων

«Στην δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων σούπερ-μάρκετ «Επιλογή» θα προχωρήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αττική για να φθάσει με τα ήδη υπάρχοντα τα 10. Η εξάπλωση της διατροφικής αλυσίδας θα γίνει πρώτα στην περιφέρεια Αττικής και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα» υπογράμμισε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας.
Στοχεύουμε -συνέχισε- στην ανάπτυξη της αλυσίδας γιατί πιστεύω ότι «πρώτα πρέπει να πουλάμε και μετά να παράγουμε». Παράλληλα προχωρούμε στην αναμόρφωση των συνεταιρισμών σε μορφή συνεταιριστικών ιδιωτικών φορέων. Στόχος μας είναι να υπάρχουν 300 ανάλογοι αγροτικοί φορείς για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ -διευκρίνισε- οι βασικοί πυλώνες της αγροτικής οικονομίας δείχνουν σαφώς επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση, με το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κρίση αποτυπώνεται και στην αγροτική παραγωγή, όπου η κάμψη αφορά τα βασικά αγροτικά προϊόντα, ενώ στον κλάδο της κτηνοτροφίας, πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα, λόγω του υψηλού κόστους.
Ειδικότερα επισήμανε «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών αυξήθηκε κατά 11% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.
Κρίσιμη παράμετρος, σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού.
Το αρνητικό κλίμα δεν αφορά ωστόσο, μόνον το εισόδημα, αλλά και τα μεγέθη της παραγωγής. Έτσι βλέπουμε ότι στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 καταγράφεται σημαντική πτώση στα κυριότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής που παρακολουθούνται συστηματικά και νέα κάμψη προβλέπεται κατά το 2011 (-4,4%). Η πτώση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένα προϊόντα αροτραίων καλλιεργειών (βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα) στο κρασί και σε ορισμένα εσπεριδοειδή.
Στη ζωική παραγωγή, πάλι και ιδιαίτερα στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή. Αντίθετα στον κλάδο της βοοτροφίας διαπιστώνεται μεγάλη μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων και σημαντική πτώση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος (-10%). Στην πτηνοτροφία, τέλος και ειδικότερα στο κρέας πουλερικών δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, ενώ η μελισσοκομία φαίνεται ότι διατηρεί το παραγωγικό της δυναμικό.
Για να βγεί από την κρίση ο αγροτικός τομέας χρειάζονται κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες στην πολιτική αρδευτικού νερού, στην πολιτική γης ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως για την υλοποίηση των επενδύσεων, στην κτηνοτροφία για να σταματήσουν οι συνέπειες της ανόδου του κόστους εισροών, στην δασοπονία όπου κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη κυρίως στη καλλιέργεια των δασών για τον καθαρισμό τους με την απομάκρυνση της πλεονάζουσας εύφλεκτης βιομάζας.
Ακόμη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Κρίνεται αναγκαίο να γίνει κατανοητή και αποδεκτή από τα συναρμόδια Υπουργεία η ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες, όχι πλέον μεμονωμένα, αλλά με συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί) που εγγυώνται την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.
Παράλληλα η προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα ο εκ νέου σχεδιασμός των μέτρων, αλλά και η ενίσχυση των πόρων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά και ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς».
Ακόμη με βάση την μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ τα συμπεράσματα  στο:
-Διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον είναι:
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν επιβράδυνση σε σχέση με το2010, ενώ στο διάστημα του τελευταίου διμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος 2011), ορισμένοι αναλυτές, προβλέπουν σημαντική επιδείνωση, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις αρχικές προβλέψεις τους.
Αναθεωρούνται εξάλλου οι προβλέψεις για το 2012, με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας να κυμαίνεται στο 4% (έναντι του 4,5% της προηγούμενης πρόβλεψης), στις αναπτυγμένες οικονομίες στο 1,9% (έναντι του 2,6% προηγούμενα), στην ευρωζώνη στο 1,7% (έναντι του 1,8%) και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες στο 6,1% (έναντι του 6,4%). Προς τα κάτω επίσης αναθεωρείται η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών κατά το 2012 (σε 5,8% έναντι του 6,7%), ενώ μεγαλύτερη κάμψη προβλέπεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου (-3,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση -1%).
Ακόμη για με την αγροτική παραγωγή αναφέρεται: Στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 καταγράφεται σημαντική πτώση στα κυριότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής που παρακολουθούνται συστηματικά, ιδιαίτερα έντονη το 2007 (-18,2%), το 2009 (-7,7%) και το 2010 (-6,7%), ενώ νέα κάμψη προβλέπεται κατά το 2011 (-4,4%). Η πτώση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένα προϊόντα αροτραίων καλλιεργειών (βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα) στο κρασί και σε ορισμένα εσπεριδοειδή.
Στη ζωική παραγωγή και ιδιαίτερα στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή, αν και ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώθηκε αισθητά (κατά 10% περίπου). Αντίθετα στον κλάδο της βοοτροφίας διαπιστώνεται μεγάλη μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων (-18%) και σημαντική πτώση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος (-10%). Στην πτηνοτροφία και ειδικότερα στο κρέας πουλερικών δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, ενώ η μελισσοκομία φαίνεται ότι διατηρεί το παραγωγικό της δυναμικό.
Πτώση παρουσιάζει η αλιευτική παραγωγή στη συλλεκτική (θαλάσσια) αλιεία στο διάστημα της τετραετίας 2006-2009 (-15,7%), ενώ στις υδατοκαλλιέργειες, μετά από τη στασιμότητα της τριετίας 2006-2008, η παραγωγή παρουσίασε το 2009 αισθητή άνοδο (7,9%).
Κρίσιμη θεωρείται η στήριξη της παράκτιας αλιείας, που απασχολεί το 85% των αλιέων και συγκεντρώνει το 96% των αλιευτικών σκαφών.
Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών παραμένει εξωστρεφής, με εξαγωγές που καλύπτουν το 70-80% της παραγωγής, γεγονός που επέτρεψε να διατηρήσει την ηγετική του θέση στη διεθνή αγορά, συγκεντρώνοντας το 2010, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 54% περίπου της παραγωγής τσιπούρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010 η παραγωγή από τις υδατοκαλλιέργειες θα παρουσιάσει κάμψη της τάξεως του 5-6%, διατηρούμενη το 2011 στο επίπεδο των 112.000 τόνων περίπου.
Για μεν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα τα στοιχεία είναι:
– Ο αγροτικός τομέας καλύπτει το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο (18,1%), τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων (549,80 χιλ. και ποσοστό 12,4%), με απόσταση από τον κλάδο της μεταποίησης (10,7%), των κατασκευών (7,3%) και του τουρισμού (7,0%). Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η απασχόληση αυτή σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
– Στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 6,38% στην τριετία 2008-2010, η οποία αντιστοιχεί σε 32.946 νέες θέσεις εργασίας. Σε περιφερειακό επίπεδο μόνο η Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης κατά το διάστημα 2008-2010, ενώ όλες οι άλλες Περιφέρειες καταγράφουν σημαντική αύξηση, με μεγαλύτερα ποσοστά στις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων διαπιστώνεται η συντριπτική συμμετοχή των οπωροκηπευτικών (νωπά και μεταποιημένα προϊόντα) στο σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, καλύπτοντας σταθερά ποσοστό μεγαλύτερο του 33% της συνολικής αξίας στο διάστημα της αναφερόμενης πενταετίας, ενώ σταθερή επίσης παραμένει και η συνεισφορά της αλιείας, προερχόμενη κυρίως από την παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών, με ποσοστό της τάξεως του 12% περίπου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγόμενων προϊόντων προορίζεται προς την Ε.Ε., σε ποσοστό που κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στο 67% στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010.
Για την χρηματοδότηση των αγροτικών επιχειρήσεων διαπιστώνεται ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης (Μάιος 2010- Μάιος 2011) προς τις γεωργικές επιχειρήσεις καταγράφει πτώση της τάξεως του 48,2%.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, γεννήθηκε το 1950 στο Φίλισι Λακωνίας. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και ασκεί το αγροτικό επάγγελμα.
Η θητεία του στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα είναι μακρά. Συγκεκριμένα έχει διατελέσει:
Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Σκάλας  Λακωνίας.
Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.
Γενικός Γραμματέας, Ταμίας και Α’ Αντιπρόεδρος  στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Από το 2000 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της  ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στο παρελθόν διατέλεσε επίσης, Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών για πολλά χρόνια, Μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Λαϊκών Αγορών, Μέλος ΔΣ ΟΓΑ και νομαρχιακός σύμβουλος Λακωνίας με ειδίκευση στα θέματα λαϊκής επιμόρφωσης, τομέα στον οποίο έχει εργαστεί ως σύμβουλος.
Προήδρευσε σε διάφορες επιτροπές για ομάδες παραγωγών, συνταξιοδοτικό και σε όλες τις επιτροπές της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Υπουργείου Γεωργίας για το νόμο περί συνεταιρισμών.
Σήμερα είναι επίσης Μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΕ, της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος και της Ελληνικής Διατροφής COOP.

Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων