Οι Πρώτες Κυρίες: Χαρά Καργιολάκη

15ο Τεύχος Ην-Ων

Ασπίδα προστασίας του αρχαίου φοινικόδασους του Πρέβελη η προώθηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE+»

«Η δασική έκταση είναι η ίδια η χώρα μας και όταν την προστατεύουμε, προφυλάσσουμε την πατρίδα μας» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου κ. Χαρά Καργιολάκη.
Για την ανάπτυξη λοιπόν του νομού Ρεθύμνης -συνέχισε- η Δ/νση Δασών προτείνει δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και την στήριξη των οικοσυστημάτων και του κρητικού τοπίου.
Ερ. Ποια νέα προγράμματα θα υπάρξουν για την προστασία των οικοσυστημάτων και του τοπίου του Ρεθύμνου;
Απ. Έχουμε υποβάλλει στο ΥΠΕΚΑ για να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την προστασία του Πρέβελη στο χρηματοδοτικό πλαίσιο «LIFE+». Πρόκειται για χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του αρχαίου φοινικόδασους.
Ερ. Θα υπάρξει διεθνής συνεργασία με χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα προκειμένου να υπάρξουν λύσεις;
Απ. Μπορούμε να μάθουμε μέσα από τις εμπειρίες άλλων χωρών. Για παράδειγμα μπορούμε να συνδεθούμε με χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια φυσικά φαινόμενα, για κοινές ενέργειες. Συγκεκριμένα υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά της Ελλάδας με την Καλιφόρνια στο πρόβλημα των πυρκαγιών. Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να συνεργασθούμε οι δύο χώρες όπου μεταφέροντας τις εμπειρίες να βρεθούν καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Ερ. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η συνεργασία των χωρών;
Απ. Ήδη έχουμε υποβάλλει το 1ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την προστασία του Πρέβελη από φυσικές καταστροφές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Αγ. Βασιλείου-Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, το ΜΑΙΧ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα βιολογίας) προκειμένου να ερευνηθούν νέοι τρόποι προστασίας του ιδιαίτερου και προστατευόμενου περιβάλλοντος του αρχαίου φοινικόδασους του Πρέβελη.
Ερ. Ποια είναι η βιοποικιλότητα στην Κρήτη;
Απ. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα με πολλές χαρακτηριστικές ενδημικές μορφές ζωής, προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο περιβάλλον που ζουν και μοναδικές στον κόσμο. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν συνήθως ιδιαίτερα γενετικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο υπάρχουν δάση πεύκου, πουρναριού, βελανιδιάς, φρύγανα, λιβάδια όπως και άλλα ιδιαίτερα οικοσυστήματα όπως το φοινικόδασος αλλά και τα φαράγγια όπως και τα αλπικά ορεινά οικοσυστήματα του Ψηλορείτη και του Κέδρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βιοποικιλότητα της Κρήτης είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής σε διάφορα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης. Ειδικότερα ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς που είναι από τους πρώτους Δρυμούς της Ελλάδας, με έτος ανακήρυξης το 1962 έχει αγρίμια, πλούσια βιοποικιλότητα, γυπαετούς, φουρόγατους, κυπαρίσια, χασμόφυτα κ.α
Ερ. Ποιοι είναι οι στόχοι για την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου;
Απ. Οι στόχοι που τίθενται από μια υπηρεσία, όπως η Διεύθυνση Δασών και που υλοποιούνται από όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης, εκτός από την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι η προσπάθεια για εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας, η πάταξη της Δασικής παραβατικότητας, η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και η προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στις εκτάσεις που υπάγονται στη Δασική Νομοθεσία στον κάθε Νομό.

Βιογραφικό
H Χαρίκλεια Καργιολάκη είναι δασολόγος και σήμερα διευθύνει τη Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνης, (από Ιανουάριο 2011), ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια διετέλεσε Διευθύντρια Δασών στα Χανιά.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης και αφού τέλειωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford, Αγγλία) κάνοντας ερευνητική εργασία στο ευρύτερο αντικείμενο της Οικολογίας. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε και τον διδακτορικό της τίτλο (Phd) το 1989. Συνέχισε την ερευνητική εργασία με υποτροφίες (Ευρωπαϊκή Ένωση, κλπ.) κάνοντας μεταδιδακτορική εργασία στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Reading.
Το 1992, εργάσθηκε κυρίως ως δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, όπου στην περίοδο της διοικητικής μεταρρύθμισης του προγράμματος «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» εργάστηκε ως πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Νομού Χανίων. Διετέλεσε επιθεωρήτρια περιβάλλοντος και αργότερα ασχολήθηκε με την ίδρυση και τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο  και έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Στα Χανιά η διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς απετέλεσε ένα κορυφαίο σχολείο για τον τρόπο που μια προστατευόμενη περιοχή διαχειρίζεται, παίρνοντας υπόψη του και τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της UNESCO. Το Συμβούλιο της Ευρώπης επι των ημερών της, απένειμε το Δίπλωμά του για τις προστατευόμενες περιοχές στη Σαμαριά πρώτη φορά για περίοδο δέκα χρόνων, χωρίς επαναξιολόγηση (η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα). Επίσης η UNESCO έχει απονείμει στη Σαμαριά τον τίτλο του Αποθέματος της Βιόσφαιρας.
Ακόμη έχει διδάξει Οικολογία στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τα ΤΕΙ Κρήτης και παράλληλα κάνει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε σχετικά αντικείμενα.

Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων