Διαδικασία Δημοπράτησης Νέου Αεροδρομίου Καστελίου

15ο Τεύχος Ην-Ων

Δημιουργία Πιλοτικού Δημοτικού Φυτωρίου

«Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 υπογράφηκαν από τον Υπουργό τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη -ανέφερε ο Δήμαρχος- κι ελπίζω μετά από αυτό να γίνει επιτέλους το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του αεροδρομίου, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.
Επίσης τόνισε «Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι η υποστήριξη των τοπικών Ομάδων παραγωγών και των Συνεταιρισμών για κοινές επιχειρηματικές δράσεις, η δημιουργία Πιλοτικού Δημοτικού Φυτωρίου και ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία τοπικών υποδομών (Αγροτική οδοποιία. φράγματα, γεωτρήσεις κλπ).
Ερ. Ποια τα σχέδια ανάπτυξης του νέου Δήμου εν όψει της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου και ποιες ανάγκες θα δημιουργηθούν μετά τη δημιουργία του;
Απ. Ένα σίριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα περίπου χρόνια με πρωταγωνιστές τρεις πρωθυπουργούς και πάνω από δεκαπέντε Υπουργούς και δυστυχώς κομπάρσους τους φορείς και τους πολίτες, έχω τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, τόσο για το Δήμο μας, όσο και συνολικά για το νησί, το οποίο πρέπει επιτέλους να δημοπρατηθεί και να μπουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλι.
Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών έχει ήδη πάρει έξι αναβολές. Στο διάστημα αυτό το αρμόδιο Υπουργείο είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να ολοκληρώσει εκκρεμότητες και μελέτες, οι οποίες ήταν απαραίτητες για να μπορεί το έργο να προχωρήσει.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 υπογράφηκαν από τον Υπουργό τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη κι ελπίζω μετά από αυτό να γίνει επιτέλους το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του αεροδρομίου, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Χωρίς εκπτώσεις στο μέγεθος, στη λειτουργικότητα, στους περιβαλλοντικούς όρους και στα συνοδά έργα.
Το νησί χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο ασφαλές, λειτουργικό και οικονομικό αεροδρόμιο, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει αποκτήσει πολλά χρόνια πριν. Αλλά ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο με προδιαγραφές, όπως ακριβώς έχουν προβλεφθεί από τη μελέτη. Δε θα δεχτούμε εκπτώσεις στις προϋποθέσεις και στους όρους που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή. Για εμάς κόκκινες γραμμές είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, των αποζημιώσεων και των συνοδών έργων για να μπορεί να είναι ασφαλές και λειτουργικό το αεροδρόμιο.
Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Δήμο μας επιβάλλει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προσδιορίζει μια ελεγχόμενη ανάπτυξη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να μπορεί η λειτουργία του αεροδρομίου να είναι προς την κατεύθυνση ανάπτυξης και όχι υποβάθμισης της περιοχής και του περιβάλλοντος. Αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει μακροπρόθεσμους στόχους.
Στα πλαίσια αυτά διαμορφώνουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας και πολύ σύντομα θέτουμε σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ένα 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό, που θα αποτελέσει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας, κινείται σε πολλούς άξονες, καλύπτοντας ευρύτερους τομείς παρεμβάσεων.
Βασικός μας στόχος είναι να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, να λύσουμε τα βασικά προβλήματα που αφορούν παρεμβάσεις στις υποδομές, την αποχέτευση, την ύδρευση, τις οδικές αρτηρίες, φυσικά πάντα με βάση τα οικονομικά δεδομένα στο Δήμο. Ζητούμενο επίσης είναι να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τον πολίτη, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας και καθιστώντας την πόλο έλξης.
Ερ. Ποια η εξαγωγική δραστηριότητα του νέου Δήμου;
Απ. Ο Δήμος μας είναι κατεξοχήν αγροτικός με το 80% της έκτασής του να καταλαμβάνεται από μόνιμες καλλιέργειες και βοσκοτόπους. Το 47% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μας, ασχολείται αποκλειστικά με τον πρωτογενή τομέα και δευτερευόντως, αλλά πολύ ενεργά ασχολείται το 25% περίπου.
Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη αποτελεί για εμάς πρωταρχικό στόχο. Βέβαια, η βιώσιμη  αγροτική ανάπτυξη δεν περιορίζεται στα σύνορα ενός χωριού ή ενός δήμου, αλλά σχετίζεται με την ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού, της περιφέρειας, της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών, σημαίνει προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, σημαίνει πιστοποίηση των προϊόντων κ.α.
Βάση της παραγωγής αλλά και της εξαγωγικής δραστηριότητας του Δήμου μας είναι οι παραδοσιακές καλλιέργειες  και κυρίως η ελιά, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας και την τοπική κουλτούρα, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας. Ακολουθεί η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούμαστε εξαγωγικά και στον κτηνοτροφικό τομέα.
Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας διαμορφώνουμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες, ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα αφορά στον πρωτογενή τομέα. Βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού θα είναι:
– Η στελέχωση και οργάνωση των τοπικών γραφείων αγροτικής ανάπτυξης, που παρά το ότι προβλέπονται από τον Καλλικράτη δεν έχουν ακόμα συσταθεί. Με τη δημιουργία τους πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη το γεγονός ότι ο γεωπόνος πρέπει να βρίσκεται κοντά στον αγρότη και το χωράφι.
– Η ενημέρωση των δημοτών μας μέσα από εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια, επισκέψεις κλπ
– Η υποστήριξη των τοπικών Ομάδων παραγωγών και των Συνεταιρισμών για κοινές επιχειρηματικές δράσεις
– Η προώθηση των Συστημάτων Ποιότητας
– Η δημιουργία Πιλοτικού Δημοτικού Φυτωρίου
– Η καθιέρωση Βραβείων πρωτοπόρων και καινοτόμων δράσεων των δημοτών μας
– Ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία τοπικών υποδομών (Αγροτική οδοποιία. φράγματα, γεωτρήσεις κλπ)
Ερ. Το ιστορικό του νέου Δήμου και από ποιους παλιούς Δήμους αποτελείται.
Απ. Με βάση τον Καλλικράτη, ο νέος Δήμος Μινώα Πεδιάδας προήλθε από τη συνένωση των τριών πρώην Δήμων Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Θραψανού. Ο Δήμος μας αποτελείται από 71 οικισμούς και 32 δημοτικά διαμερίσματα, καλύπτοντας έκταση 398.206 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της απογραφής του 2001 ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου μας είναι 20.332 πολίτες.

Βιογραφικό
Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας γεννήθηκε στο χωριό Νιπιδιτός της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, από το Γεώργιο και την Αγγελική Καλογεράκη. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε ηλεκτρονικός στη Συβιτανίδειο σχολή.
Από το 1986 εργάζεται στη ΔΕΗ.
Το 1977 εκλέχτηκε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών της σχολής του και παράλληλα αντιπρόσωπος στην ΕΣΣΕ.
Το 1982 εκλέγεται πρόεδρος της κοινότητας Αρκαλοχωρίου και την ίδια περίοδο εκλέγεται μέλος της ΤΕΔΚ Νομού Ηρακλείου και στο προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Κρήτης.
Το 1994 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου.
Από το 1994 έως το 1997 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ηρακλείου.
Από 1998 μέχρι το 2001, Δημοτικός Σύμβουλος Αρκαλοχωρίου.
Από το 1999 έως το 2002, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.
Το 2010 εκλέχθηκε Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 εκλέχθηκε μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Ακόμη το 1982 εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, μέλος της οποίας ήταν μέχρι το 1995.
Την περίοδο 1989-1994 διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.
Το Φεβρουάριο του 2000 εκλέγεται στην πρώτη Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κρήτης.
Στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή του κινήματος. Παράλληλα συμμετέχει στον τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο του κινήματος, μέλος του οποίου είναι μέχρι σήμερα.

Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων