Την σύσταση «Πελοποννησιακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με στόχο την τουριστική προώθηση της περιοχής αλλά και τις κοινές δράσεις με την Κρήτη. Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η δημιουργία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου θα δυναμώσει το επιχειρησιακό περιφερειακό πρόγραμμα, που είναι υπό κατάρτιση, ώστε να τονώσει την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, μέσα από συνέργειες επιχειρηματιών και περιφερειακής διοίκησης με παράλληλη υιοθέτηση νέων μοντέλων χρηματοδότησης».
Ερ. Ποια είναι τα στρατηγικά σχέδια για την συνεργασία των Περιφερειών Πελοποννήσου – Κρήτης για την αξιοποίηση της Ιονίου οδού;
Απ. Για πολλά χρόνια στην Πελοπόννησο δαπανήθηκαν κοινοτικά κονδύλια σε έργα που δεν απέδωσαν πίσω όφελος στην τοπική οικονομία και τους πολίτες, ενώ παράλληλα δεν μόχλευσαν την πραγματική οικονομία για την δημιουργία προστιθέμενων υπεραξιών που πολλαπλασιάζουν το τελικό κοινωνικό όφελος της κάθε επένδυσης. Αυτή ήταν και η τύχη της όποιας στρατηγικής βρισκόταν πίσω από την χάραξη της Ιόνιας οδού και του οξυγόνου που θα κυκλοφορούσε από την μεγάλη αυτή αρτηρία που όταν υλοποιηθεί θα συνδέσει το βορά με το νότο και θα προσφέρει μόχλευση των οικονομιών των περιοχών από τις οποίες περνά. Η νοοτροπία αυτή αλλάζει, τα έργα πλέον στην Πελοπόννησο θα αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια ένταξης και με αναπτυξιακό χαρακτήρα και ανταποδοτικότητα στην οικονομία και την κοινωνία.
Ξεκινάμε αυτές τις ημέρες στην Πελοπόννησο την σύσταση «Πελοποννησιακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» έχοντας υπόψη τα πετυχημένα μοντέλα της Βαρκελώνης, της Τοσκάνης, της Βιέννης και του Αμβούργου. Η πρωτοβουλία μας αυτή διαπνέεται από συλλογικό πνεύμα, προκειμένου να μην κατακερματιστεί, αλλά αντίθετα να αναπτύξει δυναμική τέτοια που θα δώσει ουσιαστική ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name της Πελοποννήσου.
Η κοινή κουλτούρα, η ιστορία και οι φυσικές ομορφιές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ελληνικών νησιών είναι ο καμβάς στον όποιο υπάρχει η χώρος και διάθεση να χαραχτούν οι συνέργειες που θα μοχλεύσουν την ανάπτυξη κοινών δράσεων και που θα προσφέρουν την δημιουργία υπεραξιών μεταξύ των συμπολιτών μας.
Ερ. Με ποιο τρόπο θα γίνει προσέλκυση επενδυτών για την ανάπτυξη της περιοχής και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματική δράση;
Απ. Το ΕΣΠΑ είναι ο μοναδικός σοβαρός πόρος ανάπτυξης που διαθέτει η χώρα αυτήν την στιγμή στα χέρια της. Μπορούμε να κινήσουμε το ΕΣΠΑ προς την σωστή κατεύθυνση. Ήταν λάθος που για έξι μήνες η ευθύνη για το ΕΣΠΑ ήταν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Ουσιαστικά δεν έχει κινηθεί απολύτως καμία διαδικασία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κινηθούμε γρήγορα, με συνέπεια και με ευθύνη γιατί αυτός είναι ο νέος θεσμός, ένα νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας.
Εάν αυτός ο θεσμός αποδώσει τότε η χώρα θα βρει το δρόμο για την διέξοδο από την κρίση, αν δεν αποδώσει τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ τραγικά. Οι συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες από την διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος με αυτή την απαξίωση της εικόνα της χώρας στο διεθνές σκηνικό δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος. Ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να προβλέπει τις κρίσεις και να μην αφήνει τη χώρα να κινείται στην καταβαράθρωση. Πρέπει ασφαλώς να δείξουμε συνέπεια, να δείξουμε την επινοητικότητα μας, να αυξήσουμε την εργατικότητα μας, να απαλλαγούμε από αυτές τις λογικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές τις λογικές. Θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Αυτή η κρατικοδίαιτη ιστορία μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε σε αυτές τις επενδύσεις. Μόνο μέσα από ένα νέο, έντιμο και καθαρό μοντέλο ανάπτυξης μπορούμε να αντισταθούμε με δυναμισμό στην όποια ενδοτική λογική παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, γεγονός που είναι απαράδεκτο και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.
Όσον αφορά την Πελοπόννησο αν και διοικητικά δεν είναι ενιαία δεν είναι δυνατό να μην αντιμετωπιστεί ως μια οντότητα με δυνατότητες διεθνούς Branding. Συμβάλαμε στην δημιουργία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, ενός φορέα που θα αποτελέσει πολύτιμο εταίρο στην κατάρτιση και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαγωγών της επόμενης πολύ σημαντικής τριετίας περιλαμβάνοντας Αχαΐα και Ηλία στο κοινό πλέον brand που θα προωθήσουμε.
Ο Σύνδεσμος αυτός θα μπει κάτω από την ομπρέλα του επιχειρησιακού περιφερειακού προγράμματος, που είναι υπό κατάρτιση, ώστε να τονωθεί η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, μέσα από συνέργειες επιχειρηματιών και περιφερειακής διοίκησης με παράλληλη υιοθέτηση νέων μοντέλων χρηματοδότησης.
Ερ. Θα υπάρξουν πολιτιστικές δραστηριότητες μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης;
Απ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα του πολιτισμού έχει υλοποιήσει ένα νέο θεσμό, το «Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείων», για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία με την Περιφέρεια Μασσαλίας, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το Φεστιβάλ αυτό υπακούει στη λογική της συνένωσης των λαών σε πνεύμα φιλίας και ειρήνης. Μέρος του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το «Φεστιβάλ Μεγάλων Κάστρων» με εξέχοντα ρόλο στο Δεσποτάτο του Μορέως και στα κάστρα της Μονεμβασιάς, του Μιστρά και του Γερακίου. Για το κάστρο της Μονεμβασιάς μάλιστα γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως προανέφερα ο καμβάς για την συνεργασία των Περιφερειών των δύο μεγαλύτερων νησιών της χώρας μας είναι στα χέρια μας, η κουλτούρα και η φυσική γεωγραφική συνέχεια που έχει συνδεθεί με μεγάλες πολιτιστικές ιστορικές περιόδους στο παρελθόν είναι ο οδηγός μας, οι συνέργειες το μέλλον μας.
Βιογραφικό
Ο Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε το 1953 στο Καστρί Κυνουρίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως Ιατρός – Χειρουργός.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σαν ιατρός στην Κω. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Καστρί Κυνουρίας, ενώ άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά.
Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε είναι συνεχής η παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων.
Τον Νοέμβριο του 2011 εκλέγεται πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Πελοπόννησος.
Από την εκλογή του ως βουλευτής έχει διατελέσει μεταξύ άλλων:
Ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2004.
Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη της Γενεύης το Δεκέμβριο του 2003 για την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.
Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2003 στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.
Μέλος της άτυπης διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση θέσεων αναφορικά με τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.
Μέλος των Διακομματικών Επιτροπών της Βουλής για τα Ναρκωτικά, το Δημογραφικό Πρόβλημα και την Προστασία των Δασών.
Υφυπουργός Πολιτισμού από το Μάρτιο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2006.
Από το 2003 έχει δημοσιεύσει έναν εκτεταμένο αριθμό άρθρων, πολιτικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, σε ελληνικές εφημερίδες.
Πηγή 14ο Τεύχος Ην-Ων