του Δρ Γιώργου Ατσαλάκη
Μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ο αποπληθωρισμός.
Σε περιόδους αποπληθωρισμού όλες οι επενδύσεις και τα αγαθά χάνουν αξία (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, εμπορεύματα κλπ.). Ακόμα και τα μετρητά μπορούν να χάσουν αξία. Οι τράπεζες είναι μεσίτες δανείων, οι οποίες δέχονται καταθέσεις έναντι μιας υπόσχεσης να πληρώσουν τόκο, και δανείζουν τα χρήματα στους αγοραστές ακινήτων, αυτοκινήτων, στους κατασκευαστές ακινήτων, στους κατόχους πιστωτικών καρτών κλπ. Εάν οι παραπάνω πελάτες της τράπεζας δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, η τράπεζα θα πτωχεύσει και εσείς θα χάσετε τα χρήματα σας. Στην κρίση του 1929-1933 έκλεισαν 9.000 τράπεζες μόνο στις ΗΠΑ. Η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ χειροτερεύει περαιτέρω την κατάσταση για δύο λόγους: α) Απομακρύνεται ένα βασικό κίνητρο των τραπεζών να δανείζουν συντηρητικά. Οι καταθέτες αισθάνονται ασφαλείς οπότε κάνεις δεν ενδιαφέρεται πώς δανείζουν οι τράπεζες, β) Τα ποσά των εγγυήσεων προέρχονται από τις άλλες συνετές τράπεζες οι οποίες αποζημιώνουν τους καταθέτες άλλων μη συνετών τραπεζών. Αποτέλεσμα είναι να χειροτερεύει ο τραπεζικός λόγος δανείων προς καταθέσεις.
Εάν όμως έχετε «πραγματικό χρήμα» (real money) στην κατοχή σας τότε θα έχετε πραγματική και ισχυρή αγοραστική δύναμη μετά το τέλος της κρίσης. «Πραγματικό χρήμα» μπορείτε να αποκτήσετε εάν έχετε στην κατοχή σας χρυσό.
Η εταιρία “GoldMoney” δημιούργησε μια πατέντα με την οποία κάποιος μπορεί να έχει στην κατοχή του τίτλους πραγματικού χρυσού (και όχι απλά, μια υπόσχεση μέσω ενός πιστοποιητικού ή ενός συμβολαίου χρυσού όπως συμβαίνει συνήθως) και να τους χρησιμοποιεί σαν ψηφιακό νόμισμα (digital currency). Αυτό το ψηφιακό νόμισμα, σε αντίθεση με το μονοπωλιακό κυβερνητικό χρήμα, έχει τα τρία απαραίτητα χαρακτηριστικά του χρήματος: α) είναι μια μονάδα μέτρησης, β) συσσωρεύει αξία και γ) είναι μέσο πληρωμής.
Μέσω της “GoldMoney” μπορείτε να μεταφέρετε ηλεκτρονικά, δολάρια, ευρώ, Αγγλικές στερλίνες, Ελβετικά φράγκα, Ιαπωνικά γιεν κλπ. από το λογαριασμό σας, τα οποία εσείς θα αποφασίσετε εάν θα μείνουν στο αρχικό νόμισμα σας ή θα αγοράσετε «γραμμάρια χρυσού (“goldgrams”) ή ασημιού. Όταν πουλήστε τα «γραμμάρια χρυσού» μπορείτε να λάβετε τα χρήματα σας στο νόμισμα που προτιμάτε.
Η “GoldMoney” αποθηκεύει το χρυσό σας σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο και στην Ζυρίχη και είναι ασφαλισμένα στους “Loyd’s” του Λονδίνου. Μπορείτε να επιλέξετε το ένα από τα δύο ή και τα δύο θησαυροφυλάκια. Εξωτερικοί ελεγκτές επιβεβαιώνουν ότι το πολύτιμο μέταλλο σας δεν θα δανειστεί σε τρίτους, το οποίο σημαίνει ότι αντίθετα με τις καταθέσεις σας στις τράπεζες, ποτέ δεν θα συμμετάσχει σε μια πιστωτική «φούσκα» η οποία κάποια στιγμή θα σπάσει.
Επί πλέον η “GoldMoney” παρέχει την ευκολία μιας τράπεζας διότι μπορείτε να χρησιμοποιείστε τα «γραμμάρια χρυσού» ως νόμισμα απλά επιλέγοντας να μεταφερθούν τα «γραμμάρια χρυσού» από τον λογαριασμό σας, στο λογαριασμό κάποιου άλλου. Ουσιαστικά η “GoldMoney” λειτουργεί σαν μια ηλεκτρονική (online) τράπεζα με μόνη τη διαφορά ότι ο λογαριασμό σας είναι σε γραμμάρια χρυσού και χιλιοστά του γραμμαρίου και όχι σε ευρώ και λεπτά. Επιπλέον ο λογαριασμό σας αντιπροσωπεύει μια πραγματική επένδυση σε χρυσό (real asset) και όχι απλά μια κυβερνητική υπόσχεση (ομόλογο) ή μια τραπεζική κατάθεση (στην οποία τα χρήματα σας έχουν δανειστεί σε κάποιους άλλους).
Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό αγοράς γραμμάριων χρυσού. Οι πελάτες πληρώνουν μια αμοιβή φύλαξης του χρυσού από 0,15-0,18% το χρόνο η οποία εξαρτάται από το βάρος του χρυσού που έχει ο λογαριασμό σας. Η “GoldMoney” κερδίζει πουλώντας γραμμάρια χρυσού στους πελάτες της, σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα, κατά 1% έως 2,5% ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής. Οι χρεώσεις αυτές είναι αρκετά ελκυστικές αν συγκριθούν με τις χρεώσεις για την αγορά χρυσών νομισμάτων και ράβδων χρυσού. Επιπλέον αποφεύγονται τα έξοδα μεταφοράς και φύλαξης των νομισμάτων. Η “GoldMoney” επίσης κερδίζει κατά την πληρωμή των αγορών σας με γραμμάρια χρυσού, καθώς χρεώνει 1% στην αξία κάθε συναλλαγής μέχρι του ποσού των 100 χιλιοστών του γραμμαρίου (περίπου 2,4 € στην σημερινή τιμή του χρυσού) με ελάχιστη χρέωση 10 χιλιοστών των γραμμαρίου χρυσού (περίπου 0,22 € στην σημερινή τιμή του χρυσού).
Με τον τρόπο αυτό δεν έχετε στην κατοχή σας φυσικό χρυσό και τον πονοκέφαλο που θα τον φυλάξετε και πως θα τον προστατεύετε από κλοπή κλπ. Επί πλέον σε περίπτωση που αποφασίσετε να μετακομίσετε σε άλλη χώρα δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί σας το χρυσό αλλά μόνο τον κωδικό του λογαριασμού σας.
Το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού είναι λίγο επίπονο. Πρέπει να συμπληρώσατε αρκετά στοιχεία ηλεκτρονικά όπως η ηλεκτρονική σας ταχυδρομική διεύθυνση, να δώστε πληροφορίες, για την προέλευση των χρημάτων σας, τα επενδυτικά σας σχέδια, φωτοτυπία ταυτότητα σας, και διάφορα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα σας, ώστε να αποφευχθεί η δυνατότητα ξεπλύματος χρημάτων.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι καμία επένδυση δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Απλώς οι λογαριασμοί σε γραμμάρια χρυσού είναι η πλέον ασφαλής τοποθέτηση χρημάτων σήμερα έναντι των λοιπών.
Πηγή 14ο Τεύχος Ην-Ων