«Η συνεργασία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης με τις ερευνητικές ομάδες του τμήματος Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την παραγωγή του ελληνικού αντιγριπικού φαρμάκου. Οι πρώτες καλλιέργειες των ειδικών βοτάνων για την παραγωγή του νέου φαρμάκου, θα είναι σε έκταση 2.000-3000 στρέμματα το 2013. Δηλαδή μιλάμε για μικρή γεωργία χωρίς επιδοτήσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης ο κ. Νίκος Μπιρλιράκης εν όψει της παραγωγής του νέου φαρμάκου.
Επίσης -συνέχισε- ήδη έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε μία μονάδα απόσταξης βοτάνων στην Κρήτη στον νομό Λασιθίου όπου θα λαμβάνονται αποσταγμένα τα βότανα τα οποία θα διαλύονται μέσα στο ελαιόλαδο. Άρα τα πλεονεκτήματα για την γεωργία της Κρήτης θα είναι διπλά εφ΄ όσον θα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και το ελαιόλαδο.
Η ΕΑΣ Ρεθύμνης αγοράζει από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του νομού και από παραγωγούς ελαιόλαδο, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από ελαιώνες ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Χρησιμοποιώντας το προϊόν αυτό ως πρώτη ύλη, παράγει τα παρακάτω τυποποιημένα προϊόντα με την ονομασία «ΡΙΘΥ-RITHI». Συγκεκριμένα:
– Το ΡΙΘΥ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έχει οξύτητα από 0-0,8, με φρουτώδη γεύση και ευχάριστο άρωμα. Παράγεται από την ποικιλία Κορωνέικη
– Το ΡΙΘΥ Παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα 0,9-2, με έντονη γλυκιά γεύση και απαλό άρωμα. Παράγεται από τις ποικιλίες Κορωνιϊκη και Τσουνάτη (Μαστοειδής)
Τα τυροκομικά προϊόντα της Ένωσης περιλαμβάνουν: Γραβιέρα Κρήτης (Π.Ο.Π.), Κεφαλοτύρι και Λευκό Τυρί Άλμης.
Τα προϊόντα τυρογάλακτος είναι: Ανθότυρος Ξηρός, Μυζήθρα Γλυκιά (Ανθότυρο Μαλακό) και Ξυνομυζήθρα Κρήτης (Π.Ο.Π.).
Παράλληλα τα προϊόντα βουτύρου είναι: Κρέμα Γάλακτος – Ανθόγαλο και Στακοβούτυρο.
Εκτός από την καλλιέργεια της Ελιάς η οποία κατέχει τη πρώτη θέση στην παραγωγή του Συνεταιρισμού, σήμερα καλλιεργούνται σε μικρή έκταση τα Εσπεριδοειδή, το Αβοκάντο και η Χαρουπιά και σε μικρότερη έκταση καλλιεργείται η Μπανάνα, η Κερασιά, η Συκιά, η Βερικοκιά, η Μηλιά, η Αχλαδιά, η Ροδακινιά, η Δαμασκηνιά, και η Καρυδιά, ενώ για τα καρποφόρα δένδρα Δεσπολιά, Ροδιά, Λωτός και Φραγκοσυκιά δεν υπάρχουν οργανωμένες εμπορικές φυτείες αλλά μόνο διάσπαρτα δένδρα των οποίων ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νομό Ρεθύμνου αριθμούν περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα και 4.615 κτηνοτρόφοι περίπου με 350.000 αιγοπροβάτα και το Μάρτιο του 2007 το Εργοστάσιο γάλακτος της ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ πιστοποιήθηκε με το σύστημα HACCP.
Επίσης υπάρχει το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο απαρτίζεται από το νέο κατάστημα αγροτικών εφοδίων, το γεωργικό πολυεργαστήριο, το κτηνιατρικό κέντρο, το μελισσοκομικό κέντρο και την Μονάδα Προαγωγής Υγείας (Αγροτικό Ιατρείο) όπου πραγματοποίησε τζίρο 5 εκατ. Ευρώ το 2008-2009 ενώ για το 2010 παρατηρήθηκε αύξηση.
Επιστροφή στο 14ο Τεύχος Ην-Ων