Πριμοδότηση επιχειρήσεων στην περιφέρεια

«Η ελληνική Περιφέρεια και η στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή αποτελεί προτεραιότητα  για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πριμοδότησης, κατά το στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων, των επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικά αυτών που εδρεύουν στις Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης σύμφωνα με το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», δηλαδή στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) κ. Αντώνης Μαρκόπουλος.
Ερ. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο για ποιες κατηγορίες εταιριών είναι και από ποιο ποσόν θα αρχίζουν οι επενδύσεις;
Απ. Το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» που ανακοινώθηκε πρόσφατα και πρόκειται να ενεργοποιηθεί το καλοκαίρι, αναπτύσσεται σε δύο αλληλοσυμπληρούμενους άξονες που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά πρότυπα, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρώτος, στον οποίο πρόκειται να διατεθούν περίπου 120 εκ ευρώ, αφορά την «ενίσχυση της προσφοράς» και αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, προϊόντων και επιχειρήσεων τεχνολογίας και πληροφορικής, και ο δεύτερος την «ενίσχυση της ζήτησης», με προϋπολογισμό 180 εκατομμυρίων ευρώ, για ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στην επιχειρηματική αγορά.
Κρίσιμη παράμετρο στο πλαίσιο αυτό αποτελεί η αλλαγή της μεθοδολογίας που ακολουθούμε, καθώς η υλοποίηση πλέον των δράσεων θα γίνεται σε κύκλους και σε στάδια, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση της εφαρμογής της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα από την ίδρυση έως την ωρίμανση. Η επιδότηση θα δίνεται σε διακριτά στάδια ωρίμανσης. Δηλαδή η συμμετοχή σε κάθε επόμενο στάδιο θα προϋποθέτει την επιτυχή εκπλήρωση του προηγούμενου.
Ο άξονας που αφορά την ενίσχυση της προσφοράς αφορά κυρίως επιχειρήσεις του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ανεξαρτήτως μεγέθους και «ηλικίας». Αυτό που επιδιώκουμε είναι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και στα πρώτα αβέβαια βήματά της, την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, αλλά παράλληλα και την εμπορευματική αξιοποίησή τους.
Ο άξονας της στήριξης της ζήτησης πρόκειται να στοχεύσει κυρίως σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων, σύμφωνα και με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από αυτό το πλαίσιο στοχεύουμε να ενισχύσουμε την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη βελτίωση της παραγωγής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ενεργειακών επιδόσεων επιχειρήσεων, του τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, των υπηρεσιών τουρισμού κ.ά.
Οι επενδύσεις που θα ενισχυθούν από το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να κυμαίνονται από 200.000  έως και πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.
Ερ. Πώς θα στηριχθούν οι εταιρίες της περιφέρειας;
Απ. Η ελληνική Περιφέρεια και η στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή αποτελεί προτεραιότητα και για το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης συνολικά αλλά και για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ειδικότερα. Οι δράσεις που δρομολουγούνται έχουν περιφερειακή διάσταση και λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας. Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματός μας, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πριμοδότησης, κατά το στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων, των επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ειδικά αυτών που εδρεύουν στις Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης σύμφωνα με το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», δηλαδή στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.
Ερ. Τι χρειάζεται να έχει η εταιρία για να εγκριθεί η επένδυσή της με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα;
Απ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, όμως, δεν πρόκειται να «αποκλειστούν» επιχειρήσεις λόγω μεγέθους ή «ηλικίας». Αυτό που πρέπει να τονιστεί, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις δράσεις  – και που μέλημά μας είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες – θα πρέπει να έχουν εξωστρεφή «διάθεση» και χαρακτήρα, καλή προσέγγιση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, σωστό προγραμματισμό, ρεαλιστικά αλλά συνάμα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια και αναλυτικό σχεδιασμό. Διότι θέλουμε οι δράσεις αυτές να έχουν ποιοτικά και διαχρονικά αποτελέσματα και όχι ευκαιριακό χαρακτήρα.
Ερ. Τι προβλέπει ο νόμος για την νέα επιχειρηματικότητα;
Απ. Αν αναφερόμαστε στο Νέο Επενδυτικό Νόμο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Υπουργός, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην  κοινωνική κινητικότητα με τη στήριξη νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και του επιστημονικού δυναμικού.  Μάλιστα, έχει προβλεφθεί ειδικό καθεστώς για την ενίσχυση καινοτόμων εγχειρημάτων νέων επιχειρηματιών που αφορά επιχειρήσεις νέων από 20 μέχρι 40 ετών και  προβλέπει ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν των δαπανών (και των λειτουργικών) για 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι 1.000.000 ευρώ.

Βιογραφικό
Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνης Μαρκόπουλος  είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και πτυχιούχος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει πλούσια εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο μέσα από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και μέσα από την πολυετή πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, συμμετέχοντας στην σχεδίαση Αρχιτεκτονικής Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιπλέον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με διαδικασίες Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, τη διαχείριση μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ ειδικότερα στον Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ψηφιακής Στρατηγικής. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 25 ερευνητικές του εργασίες σε διεθνώς αναγνωρισμένα συνέδρια, βιβλία και περιοδικά στους τομείς Ασύρματων Δικτύων επόμενης γενιάς και Υπηρεσιών Διαδικτύου.

Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων

Written by