«Κάνουμε μεγάλο αγώνα και θέλουμε την υποστήριξη της Κρήτης για να μπούν γρήγορα και δυνατά πλοία από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε, ως πολίτες και ως αυτοδιοικητικοί, ότι χρειαζόμαστε 36 ώρες για να πάμε με καράβι στην Κρήτη, Είναι στη σκέψη μας να έρθουμε σε επαφή με επιχειρηματίες από την Κρήτη για να βρούμε μια λύση, αν χρειαστεί και μόνοι μας, αφού το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ερ. Κύριε Ψωμιάδη, έχετε πει ότι οι περιφερειάρχες είναι «μικροί πρωθυπουργοί» αλλά έχετε επισημάνει ότι είναι «Ξυπόλητοι, Μικροί Πρωθυπουργοί». Έχει αλλάξει κάτι;
Απ. Ο «τίτλος» μικροί πρωθυπουργοί είναι κυβερνητική έμπνευση, δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως θα έπρεπε. Ο Καλλικράτης έχει πολλά προβλήματα, φτιάχτηκε βιαστικά, χωρίς μεταβατική περίοδο και προς το παρόν είμαστε… ξυπόλητοι και μικροί πρωθυπουργοί.
Ερ. Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι Περιφερειάρχες;
Απ. Είναι θέμα πρωτίστως του υπουργού Εσωτερικών, όμως σε κάθε περίπτωση δεν έχει αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανάληψη καθηκόντων των Περιφερειαρχών αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2011.
Ερ. Σίγουρα θα έχετε κάνει επαφές με επιχειρηματίες τόσο της περιοχής σας όσο και με άλλους, που θέλουν να επενδύσουν. Έχετε κάποιες προτάσεις και για πού;
Απ. Επαφές γίνονται συνέχεια. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 2003, η ανάπτυξη του επιχειρείν, η προσέλκυση επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Διευκολύνουμε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια όπου μπορούσαμε, γίναμε κάποιες επενδύσεις , όχι όμως όσες θα θέλαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε σπουδαίους επιχειρηματίες, ενώ ο τόπος είναι ιδανικός για επενδύσεις. Πρόσφατα δώσαμε μεγάλο αγώνα για να αποχαρακτηριστούν οι νόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας και να πάψουν να θεωρούνται πια «παραμεθόριες περιοχές», κάτι που εμπόδιζε την προσέλκυση επενδύσεων. Και τα καταφέραμε. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλύψουμε επιχειρηματικές προτάσεις ωστόσο από αυτό το βήμα θέλω να καλέσω τους επιχειρηματίες της Κρήτης και όχι μόνο, να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι μια δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία.
Ερ. Στη Θεσσαλονίκη παραδοσιακά υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας με την Κρήτη. Και εσείς διατηρείτε πολύ καλές σχέσεις. Υπάρχουν επενδυτές από την Κρήτη, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Μακεδονία ή και το αντίστροφο;
Απ. Πάντα οι σχέσεις Κρητών-Μακεδόνων ήταν πολύ στενές. Δεν ξεχνάμε ποτέ τους αγώνες για την ελευθερία που δώσανε οι προγονοί σας στο Μακεδονικό Αγώνα. Αλλά και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης διαπρέπουν πολίτες κρητικής καταγωγής. Κατά καιρούς υπάρχει ενδιαφέρον από την Κρήτη. Σας θυμίζω τους αγώνες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κρήτη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, με πλοία σύγχρονα και γρήγορα. Αλλά και για αεροπορικές συνδέσεις προσπαθούμε και διεκδικούμε. Πρέπει να διευκολύνουμε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία.
Ερ. Στα λεγόμενα ενεργειακά προγράμματα, που πολύ λόγος γίνεται τελευταία και στην Κρήτη, υπάρχουν εταιρείες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Π.χ τα φωτοβολταϊκά. Η Κρήτη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ελληνική επικράτεια. Σκέφτεστε να υπάρξει κάποια συνεργασία;
Απ. Εμείς, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Τα ενεργειακά προγράμματα επίσης είναι ψηλά στην αντζέντα μας, καθώς επιχειρούμε όλοι μαζί να διαμορφωθεί οικολογική συνείδηση όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στη δημόσια διοίκηση. Όμως, θα ήταν πολύ πρόχειρο να σας απαντήσω, όταν ακόμη προσπαθούμε να λειτουργήσουμε την Καλλικράτεια Περιφέρεια. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε τόσο συγκεκριμένα.
Ερ. Πρόσφατα είχατε βρεθεί στην Κρήτη, δηλώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρείται με το νησί. Εκτός του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος υπάρχει και πολιτιστικό;
Απ. Έχω κουμπάρους στο νησί. Πήγα το 2010 για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και οι Κρητικοί αποδείχτηκαν αληθινοί φίλοι. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στη λαϊκή παράδοση και φυσικά στην κρητική. Στηρίζουμε τους πολύ δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους των Κρητών στην Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουμε συνεργασία ενώ έχω παρευρεθεί σε πολλά κρητικά γλέντια.
Ερ. Τουριστικά πως σκέφτεστε να υπάρξει συνεργασία με την Κρήτη; Θα υπάρξουν επαφές με εφοπλιστές ώστε να υπάρχουν γρήγορα καράβια για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο; Ίσως να κάνω λάθος, αλλά υπήρχε καράβι, που ένωνε τη Μακεδονία με την Κρήτη. Υπάρχει ακόμη ή έχει καταργηθεί και αν ναι υπάρχουν σκέψεις να μπει και πάλι σε λειτουργία;
Απ. Κάνουμε μεγάλο αγώνα και θέλουμε την υποστήριξη της Κρήτης για να μπούν γρήγορα και δυνατά πλοία από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε, ως πολίτες και ως αυτοδιοικητικοί, ότι χρειαζόμαστε 36 ώρες για να πάμε με καράβι στην Κρήτη, Είναι στη σκέψη μας να έρθουμε σε επαφή με επιχειρηματίες από την Κρήτη για να βρούμε μια λύση, αν χρειαστεί και μόνοι μας, αφού το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί.
Ερ. Τελευταίο, αλλά όχι σε ενδιαφέρον είναι το θέμα των σκουπιδιών. Υπάρχει υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι σε τρία χρόνια θα απαγορεύεται η δημιουργία των ΧΥΤΑ (είναι γνωστό ότι όσοι ΧΥΤΑ έχουν ενεργοποιηθεί δεν καταργούνται). Οι σύγχρονοι Ευρωπαϊκοί τρόποι (ανακύκλωση ή ενεργειακή καύση) που επιδοτούνται θα εφαρμοσθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πότε; Τι γίνεται με το εργοστάσιο ανακύκλωσης;
Απ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι -πολίτες, αντιπολίτευση, διοίκηση- ότι η Ευρώπη πλέον γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνουμε. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Τα απορρίμματα πλέον παράγουν ενέργεια, δηλαδή δεν είναι για πέταμα. Πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις για το θέμα αυτό, με γνώμονα τα νέα επιστημονικά δεδομένα και το όφελος των συμπολιτών μας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Είναι ο τρίτος γιος μιας οικογένειας ξεριζωμένων Ποντίων, του Χαράλαμπου και της Χρυσούλας Ψωμιάδη, οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του είναι ο Λεωνίδας (απεβίωσε το 2008) και ο Διονύσης. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε και έζησε στα Κάτω Πορόια Σερρών.
Από νωρίς αφοσιώθηκε στον αθλητισμό και αργότερα στον πρωταθλητισμό. Φοίτησε στη Σχολή ΔΕΛΑΣΑΛ, την Αναργύρειο και Κοργιαλένιο σχολή και αργότερα στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Υπηρέτησε τη θητεία του στη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου στα 400 μέτρα, με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα.
Το 1982 εκλέγεται δεύτερος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ τρία χρόνια αργότερα η Νέα Δημοκρατία τον τίμησε, συμπεριλαμβάνοντάς τον δέκατο στη λίστα των βουλευτικών εκλογών.
Το 1986 εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Στις βουλευτικές του 1990 εκλέγεται 3ος βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ στις βουλευτικές του 1993 επανεκλέγεται τρίτος βουλευτής, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των σταυρών προτίμησης.
Στις επόμενες βουλευτικές του 1996, η Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης τον εκλέγει δεύτερο βουλευτή, ενώ στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 εκλέγεται πλέον πρώτος σε προτίμηση βουλευτής.
Δύο δεκαετίες μετά, ο ακούραστος αγώνας για τον τόπο και τους ανθρώπους του συνεχίζεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση τον κερδίζει και πάλι. Θέτει υποψηφιότητα για να υπηρετήσει τον τόπο του από τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και εκλέγεται πανηγυρικά στις Νομαρχιακές Εκλογές από τον Α΄ Γύρο λαμβάνοντας 50,1%.
Το 2006 επανεκλέγεται στη θέση του με ποσοστό 48,24% από τον πρώτο γύρο.
Ο άνθρωπος και η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, ήταν και είναι στο επίκεντρο της δράσης τού Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Κατά καιρούς συμμετείχε ενεργά σε σημαντικό αριθμό κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, όπως:
• Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκδρομικού Αθλητικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ) ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης.
• Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟ Διοικητηρίου.
• Μέλος στα Ποντιακά Σωματεία «Η Αναγέννηση» και «Παναγία Σουμελά».
•Μέλος του Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μέριμνα των Πτωχών».
• Μέλος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
• Μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
• Μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Σήμερα είναι:
• Μέλος της ΧΑΝΘ.
• Μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων