Σε σύσταση περιφερειακού αγροτοδιατροφικού
επιχειρησιακού φορέα προχωράει η Περιφέρεια Κρήτης
«Οι νέες καινοτομίες, στόχο έχουν να προωθήσουν τη διαφάνεια, να καταπολεμήσουν την κακοδιοίκηση και να βελτιώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως του συνηγόρου της επιχείρησης και την αξιοποίηση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η πρώτη γυναίκα Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή.
Επίσης τόνισε ότι «Οι πολίτες του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια με τη στάση τους και κυρίως με την ψήφο τους έχουν αποδείξει ότι εμπιστεύονται ισότιμα με τους άνδρες τις γυναίκες στο στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά. Είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση, όπου σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό γυναίκες συνάδελφοι χρημάτισαν μέλη Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, Αντιδήμαρχοι, Αντινομάρχες, είτε στο Κοινοβούλιο, μια και τα τελευταία έξι χρόνια ένας εκ των δύο βουλευτών μας είναι γυναίκα. Η τοπική κοινωνία με το να είναι εξοικειωμένη με την παρουσία των γυναικών στην τοπική πολιτική σκηνή, αλλά και με τη δική μου 25ετη ενασχόληση με τα κοινά αντιμετώπισε χωρίς προκατάληψη ή εξάρσεις την εκλογή γυναίκας στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη».
Ακόμη ανέφερε «Ως Περιφέρεια Κρήτης στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να αναδείξουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στους τρεις παραγωγικούς τομείς, δίνοντας κυρίαρχο βάρος στο να αναδειχτεί η γεωργοκτηνοτροφία σε θεμέλιο λίθο της κρητικής οικονομίας και παράλληλα στο να ενσωματωθούν στο δευτερογενή τομέα οι νέες τεχνολογίες. Σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) σχεδιάζουμε παρεμβάσεις ώστε η παραγωγή μας να βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά κάνοντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Θέλουμε μέσα από τα προϊόντα μας να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κρητικής γεωργίας και διατροφής, που πρέπει να συνδέονται και να συμπληρώνουν και τους λοιπούς παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η βιοτεχνία. Οι παραγωγοί μας χρειάζονται στήριξη σε αυτή τους την προσπάθεια με τη μορφή της επιστημονικής έρευνας και συνδρομής καθώς και με την παροχή κινήτρων για καινούριες επενδύσεις και δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Κρήτης άμεσα θα προχωρήσει στη σύσταση περιφερειακού αγροτοδιατροφικού επιχειρησιακού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει δράσεις για όλη την Περιφέρεια. Κύριος στόχος του φορέα θα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η υποστήριξη των απαραίτητων συνεργιών στον τομέα της διατροφής γενικότερα αλλά και σε άλλους τομείς (τουρισμός, υγεία, βιομηχανία, εκπαίδευση).
Στο δευτερογενή τομέα μεγάλο στοίχημα αποτελεί η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης του σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και το άνοιγμά τους σε αγορές του εξωτερικού. Καίριας σημασίας είναι η σύνδεση του τομέα αυτού με τον πρωτογενή τομέα δίνοντας έμφαση στις μονάδες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. Τέλος, για τη «ναυαρχίδα» της τοπικής οικονομίας, τον Τουρισμό, δίνουμε έμφαση σε στοχευμένες αγορές και προβολή της Κρήτης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού. Χρειάζεται ακόμα η ενίσχυση των επενδύσεων για την προώθηση νέων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η στο έπακρο αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος, που ονομάζεται «κρητική διατροφή». Μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την ύπαρξη σύγχρονων υλικοτεχνικών υποδομών και έργων υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια) καθώς και ένα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό».
Βιογραφικό
Η Μαρία Λιονή γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με «άριστα».
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή και μητέρα δυο παιδιών: της Ευγενίας (ερευνήτριας στη Φαρμακολογία) και του Δημήτρη (απόφοιτο του τμήματος Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Απ το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο και είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις.
Το 1986 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου και από το 1987 έως το 1990 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος Ρεθύμνου και από το 1995 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρώτρια Νομάρχη. Επίσης διετέλεσε Αντινομάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας.
Εκλέχθηκε εκ νέου το 2007 Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου και υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Δεκέμβριο 2010 διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων