Ενεργειακές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κρήτη

«Η Κρήτη παρέχει ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας όπου μέγιστη προσοχή δίνεται στην ανάπτυξη των αιολικών και ηλιακών δυνατοτήτων της χώρας. Στην Κρήτη η Τράπεζα του Εύξεινου Πόντου εξετάζει αυτή την εποχή μια ευκαιρία σχεδίου εργασίας ενός ηλιακού θερμικού εργοστάσιου, το οποίο βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας. Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο εργασίας θα βελτιώσει την ποιότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και θα μειώσει τις παραμορφώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του φορτίου αιχμής» διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου στον «Ην-Ων» ο πρόεδρος  της Τράπεζας του Ευξείνου Πόντου κ. Andrey Kondakov.
Ερ. Πως θα βοηθήσει η τράπεζα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και με ποιες ελληνικές τράπεζες θα γίνουν συνεργασίες;
Απ. Προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια ελληνική τράπεζα στο ενεργό χαρτοφυλάκιό μας. Αν δούμε το θέμα ιστορικά, είναι δύσκολο να επιδείξουμε και να αποδείξουμε την αφοσίωση και την ικανότητα της Τράπεζας στην Ελλάδα εξαιτίας του καλά αναπτυγμένου Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς. Ως εκ τούτου, η κύρια εστίαση των λειτουργιών της Τράπεζας στην Ελλάδα ήταν στο έξω-τραπεζικο τομέα. Όμως, η Τράπεζα είναι ανοιχτή σε πιθανότητες συνεργασίας με τις Ελληνικές Τράπεζες.
Ερ.  Ποιος ο στόχος των συνεργασιών της τράπεζας με τις ελληνικές;
Απ.  Όπως σε κάθε μας συνεργασία, έτσι και στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, η Παρευξείνια Τράπεζα πρέπει να εφαρμόσει την καταστατική της αποστολή που στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Κρατών-Μελων και την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα μπορεί να χορηγεί απ’ ευθείας δάνεια σε Ελληνικές Τράπεζες για την χορήγηση δανείων σε πελάτες τους, συμπεριλαμβανόμενων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των εμπόρων λιανικής πώλησης. Σε αυτή την περίπτωση, η Τράπεζα θα υποστηρίξει τις δανειοδοτήσεις των Ελληνικών Τραπεζών και θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των πελατών τους. Η Τράπεζα μπορεί ακόμα να βοήθησε τις Ελληνικές Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν δράσεις και να ενδυναμώσουν την παρουσία τους σε άλλα Κράτη-Μέλη. Επιπλέον, η Τράπεζα μπορεί να εξετάσει τη συγχρηματοδότηση κάποιων προτάσεων σε συνεργασία με Ελληνικές Τράπεζες παρέχοντας χρηματοδότηση για εθνικά ή διασυνοριακά επιχειρηματικά σχέδια Ελληνικών εταιριών. Με αυτό τον τρόπο μοιραζόμαστε τα ρίσκα και υποβοηθούμε την Ελληνική οικονομία.
Ερ.  Ποιες ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει ενδιαφέρον;
Απ.  Έχουν γίνει αρκετές προκαταρκτικές επαφές αλλά είναι πολύ νωρίς να αναφέρουμε τα ονόματα των τραπεζών.
Ερ.  Πόσο ενδιαφέρει την τράπεζα συνεργασία με κρητικές επιχειρήσεις;
Απ.  Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας του Εύξεινου Πόντου. Η Τράπεζα ιδρύθηκε από τους μετόχους της με σκοπό να προωθήσει και να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη των κρατών-μελών της καθώς και την μεταξύ τους συνεργασία. Ενδιαφερόμαστε να χρηματοδοτήσουμε εμπορικά βιώσιμες επιχειρήσεις και σχέδια εργασίας στην Ελληνική Δημοκρατία είτε βρίσκονται στην Κρήτη είτε σε άλλα τμήματα της χώρας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και μόλις η εκχώρηση αποφασισθεί, θα ενδιαφερόμασταν πάρα πολύ να εξετάσουμε τη συμμετοχή  μας στη χρηματοδότηση αυτού του έργου, το οποίο θα βελτιώσει τις συγκοινωνιακές υποδομές της Κρήτης και θα συνεισφέρει επίσης θετικά στον τουρισμό καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομικής ζωής του νησιού.
Ερ. Υπάρχει ενδιαφέρον από μετόχους της τράπεζας να επενδύσουν στο ενεργειακό της Κρήτης;
Απ. Η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη παρέχει ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας όπου μέγιστη προσοχή δίνεται στην ανάπτυξη των αιολικών και ηλιακών δυνατοτήτων της χώρας. Στην Κρήτη η Τράπεζα του Εύξεινου Πόντου εξετάζει αυτή την εποχή μια ευκαιρία σχεδίου εργασίας ενός ηλιακού θερμικού εργοστάσιου, το οποίο βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας. Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο εργασίας  θα βελτιώσει την ποιότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας  και θα μειώσει τις παραμορφώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια  κατά τη διάρκεια του φορτίου αιχμής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κ. Andrey Kondakov γεννήθηκε στη Ρωσία το 1960 και διορίστηκε Πρόεδρος της Μαύρης Θάλασσας Εμπορίου & Ανάπτυξης Τράπεζας, στις 16 Ιουλίου 2010 για τέσσερα έτη.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής το 1982, ειδικεύεται σε διεθνή χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου. Το 1988 εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και σταδιακά ανέλαβε υπεύθυνες θέσεις στη Μόσχα και στο εξωτερικό, πριν να γίνει Διευθυντής του Τμήματος το 2002. Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ήταν κυρίως υπεύθυνος για τα θέματα της συμμετοχής της Ρωσίας σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικές και χρηματοδοτικές σχέσεις και την περιφερειακή οικονομική συνεργασία.
Από το 2006, έγινε μέλος του Collegium του Υπουργείου Εξωτερικών (υπουργική επιτροπή). Ο κ. Kondakov έγινε επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες προσχώρησης με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Το 2003 – 2007 ήταν μέλος της BSTDB Διοικητικού Συμβουλίου για τη Ρωσία. Από Ιούλιο 2007 μέχρι Ιούλιο 2010 ο κ. Kondakov υπηρέτησε ως BSTDB Αντιπρόεδρος Banking. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας και έχει διδακτορικό στην Οικονομική Ανάπτυξη.

Πηγή 13ο Τεύχος Ην-Ων

Written by