Χιονοδρομικό ορειβατικό καταφύγιο για εκμάθηση σκί στα Ανώγεια

«Οι στοχεύσεις μας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού αφορούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στο χιόνι με τίτλο «Λευκές μέρες στ’ Ανώγεια». Επίκεντρο των δραστηριοτήτων αυτών θα αποτελέσουν  το οροπέδιο της Νίδας και οι εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου χιονοδρομικού κέντρου το οποίο θα μετεξελιχθεί σε χιονοδρομικό ορειβατικό καταφύγιο και κέντρο εκμάθησης σκι. Εκεί προγραμματίζονται δράσεις οικογενειακής αναψυχής, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις στο χιόνι για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του σχεδιασμού μας, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την γεωτουριστική ανάπτυξη του Ψηλορείτη στα πλαίσια του «Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη», όπου είναι ενταγμένο στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO επισήμανε στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.
Ερ. Ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός ανάπτυξης του Δήμου Ανωγείων;
Απ. Ο Δήμος Ανωγείων και στις νέες συνθήκες του Καλλικράτη θα συνεχίσει να υλοποιεί το μακρόπνοο πρόγραμμά του για έναν Δήμο-Πρότυπο, όπου αφετηρία και κατάληξη είναι ο άνθρωπος. Θέλουμε οι νέοι μας να βλέπουν μπροστά τους τη δυνατότητα να ζήσουν και να προκόψουν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν.
Οι κυριότεροι αναπτυξιακοί άξονες που προωθούν μια τέτοια πρόοδο είναι:
• Πρώτον η ενθάρρυνση του εκσυγχρονισμού της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα των ονομαστών παραδοσιακών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.
• Δεύτερον η εξέλιξη ενός καινοτόμου σύνθετου και μακροχρόνιου προγράμματος ήπιας ανάπτυξης  του Ψηλορείτη, που θα συνδέει τον επισκέπτη με αφετηρία τ’ Ανώγεια με τους αρχαιολογικούς δρυμούς του Ιδαίου Άνδρου και της Ζωμίνθου και θα έχει ως κατάληξη πάλι τ’ Ανώγεια, και
• Τρίτος άξονας με ιδιαίτερη σημασία, είναι η αξιοποίηση νέων πηγών πλούτου με την αναγέννηση παραδοσιακών μορφών οικοτεχνίας όπως για παράδειγμα είναι η Ανωγειανή Υφαντική Τέχνη για την οποία έχουμε υποβάλλει ήδη σχετική πρόταση σε διακρατικό πρόγραμμα με τη Λίνδο, τη Μυτιλήνη και τα Λεύκαρα της Κύπρου.
Για την προώθηση αυτών των στόχων δημιουργούμε μέσα στον οικισμό νέες πολιτιστικές δομές και συνθήκες που θα τον καθιστούν πιο φιλικό στον άνθρωπο και θα προκαλεί περισσότερη ανθρώπινη κινητικότητα. Έτσι οι επισκέπτες του βουνού που θα καταλήγουν στ΄ Ανώγεια θα μπορούν να επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ετοιμάζεται, το Ανωγειανό Σπίτι, το Εργαστήρι Ανάδειξης της Υφαντικής Τέχνης, το Σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, το Μουσείο του Γρυλλιού, την πύλη του Ψηλορείτη, το Μουσείο του Βοσκού κ.α.
Αυτή η οραματική δραστηριότητα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αναπτύσσει κοινωνικές επιχειρήσεις κοινού σκοπού και δυναμώνει τ’ Ανώγεια ως διοικητικό κέντρο.
Ερ. Υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού;
Απ. Ήδη χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες έχουν κάνει τ’ Ανώγεια προορισμό τους. Άλλοι για να γνωρίσουν την πανάρχαια ιστορία του Ψηλορείτη και να ζήσουν στην υπέροχη φύση του, άλλοι για να γνωρίσουν τα ήθη και τους ανθρώπους, κι άλλοι για να γευθούν τα φαγητά της φημισμένης Ανωγειανής κουζίνας.
Οι μέχρι σήμερα δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, τόσο μέσα στον οικισμό όσο και στο βουνό, επιδιώκουν να κάνουν τ’ Ανώγεια έναν πιο λειτουργικό και ελκυστικό προορισμό για όλο το χρόνο.
Οι στοχεύσεις μας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού αφορούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στο χιόνι με τίτλο «Λευκές μέρες στ’ Ανώγεια». Επίκεντρο των δραστηριοτήτων αυτών θα αποτελέσουν το οροπέδιο της Νίδας και οι εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου χιονοδρομικού κέντρου το οποίο θα μετεξελιχθεί σε χιονοδρομικό ορειβατικό καταφύγιο και κέντρο εκμάθησης σκι. Εκεί προγραμματίζονται δράσεις οικογενειακής αναψυχής, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις στο χιόνι για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Ο χιονισμένος Ψηλορείτης λόγω της βατότητάς του, είναι ήδη στη συνείδηση των Κρητικών ο Παρνασσός της Κρήτης. Η ανάπτυξη ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου θα πρέπει να γίνει σε μια νέα βάση και σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του Περιφερειακού σχεδιασμού. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις προσδίδουν σε ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό προορισμό, όπως είναι η Κρήτη, την δυνατότητα επιμήκυνσης της Τουριστικής Περιόδου.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του σχεδιασμού μας, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την γεωτουριστική ανάπτυξη του Ψηλορείτη στα πλαίσια του «Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη», όπου είναι ενταγμένο στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.
Ερ. Θα δημιουργηθεί νέο οδικό δίκτυο με την πόλη του Ρεθύμνου;
Απ. Ήδη κατασκευάζεται ο νέος δρόμος που ξεκινά από τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, από τον Κόμβο Γαζίου διατρέχει την Τύλισσο, τ’ Ανώγεια  και το Πέραμα και καταλήγει πάλι στο Βόρειο οδικό Άξονα της Κρήτης στον Κόμβο Πανόρμου. Σύντομα επίσης δημοπρατείται και ένα άλλο τμήμα, αυτό της παράκαμψης της Αξού .
Αυτό είναι ένα θεμελιώδες αναπτυξιακό έργο όχι μόνο για τ’ Ανώγεια αλλά για όλο το Μυλοπόταμο. Θα μεγαλώσει την επισκεψιμότητα  στο Δήμο μας.  Θα είναι ωφέλιμη αυτή η εξέλιξη για την οικονομία των Ανωγείων, την πληθυσμιακή αύξηση, την αύξηση των παιδιών στα σχολεία, αλλά και για το σύνολο της Ανωγειανής κοινωνίας.
Ερ. Ποια τα νέα σχέδια πολιτιστικής δραστηριότητας για το 2011;
Απ. Η παραγωγή ιδεών και πολιτιστικών αγαθών είναι παραδοσιακό συστατικό της υπόστασης της Ανωγειανής κοινωνίας. Τα ευρύτερα πολιτισμικά θέματα της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας, της παιδείας, των τεχνών, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος είναι μέσα στην καθημερινή φροντίδα μας.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος  απόκτησε  για πρώτη φορά ετήσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Θέλουμε τ’ Ανώγεια έναν ελκυστικό πολιτιστικό τόπο για την καλλιέργεια του πνεύματος και των αισθημάτων όλων των δημοτών και για τις ποιοτικότερες εμπειρίες των επισκεπτών, για να δυναμώσει η φήμη της πολιτιστικής παράδοσης.
Φέτος δρομολογούνται μελέτες νέων πολιτιστικών δομών, ολοκληρώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, προωθούνται οι μελέτες που θα υλοποιήσουν τις πολιτιστικές διαδρομές, Ανώγεια, Αρχαιολογικοί Δρυμοί Ιδαίου Άνδρου, Ζωμίνθου, Ανώγεια.
Στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων εκτός από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Αυγούστου, των Υακινθείων και της Ντελίνας, περιλαμβάνονται  ένα διήμερο επιστημονικό ιστορικό συμπόσιο, Γιορτή Νεολαίας, εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου φίλου των Ανωγειανών αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, κινηματογραφικές προβολές  βιβλιοπαρουσιάσεις, επιστημονικές βραδιές, κ.α.
Σημαντικό μερίδιο φέτος θα έχει και η πραγματοποίηση Πολιτιστικών Εικαστικών δραστηριοτήτων με σκοπό την μύηση των νέων σε τεχνοτροπίες όπως η Υφαντική, η πέτρα ή ψηφίδα κ.α. με σκοπό την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλούτου.
Ερ. Το ιστορικό του Δήμου και γιατί παρέμεινε με τον Καλλικράτη;
Απ. Για πάρα πολλούς λόγους ο Δήμος Ανωγείων παραμένει στα σημερινά γεωγραφικά και διοικητικά του όρια.
Οι ιδιαίτεροι ιστορικοί και πολιτιστικοί λόγοι του Δήμου τους, ήθελαν πάντα οι  Ανωγειανοί να γίνονται σεβαστοί.
Έτσι και στην νέα διοικητική αναδιάρθρωση που έφερε ο Καλλικράτης η Ανωγειανή κοινωνία υποστήριξε με πειστικά επιχειρήματα  την επιθυμία της αυτής την οποία σεβάστηκε και ο νομοθέτης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης είναι ο Δήμαρχος Ανωγείων. Γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης στις 28 Ιουλίου του 1975. Μεγάλωσε στην πόλη των Ανωγείων και τελείωσε το Λύκειο το 1993. Παράλληλα βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση (Μπακάλικο). Το 2001 τελείωσε το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εργάσθηκε  στην εταιρεία ALPHA COPY S.A. εμπορίας μηχανών γραφείου και ψηφιακής οργάνωσης. Αποκορύφωμα της εργασίας του ήταν η βράβευση του στο TOP 100 CLUB της MIINOLTA GbmH το 2000.
Το καλοκαίρι του 2002 τελείωσε τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2003 ορκίστηκε ως Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά από έναν επιτυχή γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Το ίδιο έτος με μετάταξη παρείχε υπηρεσίες γραφείου σε Βουλευτή του Νομού, ενώ το 2004 μετατάχθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σε θέματα Ψηφιακής οργάνωσης του Υπουργείου και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Τον Οκτώβριο του 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Ανωγείων και επανεκλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2010.
Είναι Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΚΟΜ-Μ Α.Ε., Πρόεδρος στην Επιτροπή Διαχείρισης του «Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης», Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων «Το κοινό των Ορεινών» και μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

Πηγή 12ο Τεύχος Ην-Ων

Written by