Μαθήματα μαγειρικής στο «Βοτανικό πάρκο Κρήτης»

12ο Τεύχος Ην-Ων

«Αγαπάμε τον τόπο μας… επιλέγουμε κρητικά προϊόντα» είναι η  φιλοσοφία της Χανιώτικης ταβέρνας του «Βοτανικού Πάρκου Κρήτης» η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία πιστοποίησης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» και βρίσκεται στις Φούρνες, του Δήμου Κυδωνίας στο νομό Χανίων.
Με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» το νέο έκτο μέλος του Δικτύου Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων συνεχίζει την αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων, με την χρήση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος, όπως πυρομάχι, σάτσι και ξυλόφουρνο, αλλά και νέες γαστρονομικές προτάσεις.
Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής, απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ένα ισχυρό εργαλείο προβολής για όλα τα εστιατόρια που θα το αποκτήσουν.
Στο «Βοτανικό Πάρκο Κρήτης» διοργανώνονται γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής, κατά τα οποία γίνεται προώθηση πολλών ενδημικών κρητικών προϊόντων: ενδημικά βότανα της Κρήτης, κρασιά από παλιές κρητικές ποικιλίες (όπως ρωμεϊκο, βηλάνα), τυριά (όπως γραβιέρα και μυζήθρα), αγριόχορτα και πολλά τοπικά προϊόντα. Δίνεται έμφαση όχι τόσο πολύ στην συνταγή, αλλά στην φιλοσοφία και την φαντασία που μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα οι νοικοκυρές της Κρήτης. Οι γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές σε γκρουπ που επισκέπτονται το Πάρκο σε καθημερινή βάση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το «βοτανικό πάρκο» είναι περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη και περιέχει περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με τα δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που φιλοξενεί, απολαμβάνοντας τον περίπατό τους σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.
Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).
Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή. Επίσης, το παρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο που προσφέρεται για μικρές (έως 250 ατόμων περίπου) εκδηλώσεις.
Η ιδέα στα τέλη Οκτωβρίου 2003 όπου μετά από πολύ δυνατούς νότιους ανέμους ένα καλώδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Καταστράφηκαν 60.000 ελαιόδεντρα ηλικίας πάνω από 400 χρονών σε όλη την περιοχή χωριό Σκορδαλού 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων).
Η οικογένεια του κ. Πέτρου Μαρινάκη είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων η οποία κάηκε και αυτή.
Μετά από αυτή την καταστροφή δημιουργήθηκε η ιδέα «στην καμένη έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα βοτανικό πάρκο περιπατητικό – εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό». Στην ιδέα αυτή συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια του συνιδιοκτήτη.

Βιογραφικό
Ο υπεύθυνος – συνιδιοκτήτης  και εμπνευστής  του «Βοτανικού Πάρκου Κρήτης» κ. Πέτρος Μαρινάκης, γεννήθηκε στα Χανιά το 1969. Σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η εμπειρία του είναι μεγάλη τα τελευταία 20 χρόνια στην τουριστική βιομηχανία της Κρήτης, ο οποίος ξεκίνησε από απλός σερβιτόρος τα πρώτα χρόνια και έφθασε εισηγητής σεμιναρίων και διευθυντής ξενοδοχείου τα τελευταία χρόνια.

Επιστροφή στο 12ο Τεύχος Ην-Ων