Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών

«Η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας απειλείται από το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών, κατά το οποίο, οι εργάτριες μέλισσες αποπροσανατολίζονται, χάνουν το δρόμο επιστροφής για το μελίσσι τους και στο τέλος πεθαίνουν» ανέφεραν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το Φθινόπωρο του 2006 και έχει εξαπλωθεί έως τώρα σε τουλάχιστον 35 Πολιτείες, με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσιών σε κάποιες πολιτείες να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 90% και με το μέσο όρο απωλειών το 2007 να ανέρχεται στο 31,8%. Η ασθένεια, έχει καταγραφεί επίσης στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κεντρική Αμερική, στην Ασία αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία και Ιταλία. Στην Ελλάδα, αν και έχουν καταγραφεί απώλειες, δεν υπάρχουν συμπτώματα που να τις συνδέουν έως τώρα με το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών.
Η ακριβής αιτία που προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο παρά τις επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, παραμένει άγνωστη. Οι περισσότεροι ερευνητές κάνουν λόγο για συνδυασμό πολλών αρνητικών παραγόντων, με επικρατέστερους, τις εντατικές μονοκαλλιέργειες, τις ασθένειες, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, και τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Ποικιλίες όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φέρουν γονίδια του βάκιλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis ή Βt), ενός βακτηρίου το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και είναι τοξικό για ορισμένα έντομα.

Πηγή 11ο Τεύχος Ην-Ων

Written by