Τον ρόλο των νέων πολυμετοχικών πολυκαταστημάτων καθορίζει η μελέτη σκοπιμότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης των παραγόντων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου-Κρήτης (εκπονήθηκε για λογαριασμό του εμπορικού συλλόγου με χρηματοδότηση του επιμελητηρίου με τελικό δικαιούχο τον εμπορικό σύλλογο).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της νέας εταιρίας και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Κουμαντάκη το πρώτο Πολυκατάστημα θα ανοίξουν 150 έμποροι της Κρήτης οι οποίοι δημιούργησαν την πολυμετοχική εταιρία «Παγκρήτια Ένωση Εμπόρων» (Μέτοχοι οι εμπορικοί σύλλογοι Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου και βασικά οι επιχειρηματίες-έμποροι της Κρήτης).
Οι στόχοι του νέου κέντρου -είπε- είναι οι χαμηλές τιμές γιατί θα υπάρχουν stock τα οποία θα αγοράζονται από την εταιρία από τους εμπόρους της Κρήτης στο τέλος κάθε εποχής.
Επίσης στρατηγικός στόχος της νέας επιχείρησης είναι να επεκταθούν τα νέα πολυκαταστήματα σε όλο το νησί για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων.
Το καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρίας έχει την επωνυμία «ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και έχει διάρκεια 50 χρόνια.
Με βάση την μελέτη ο τομέας του εμπορίου είναι από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας καθώς συμβάλλει θετικά κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ και στην αύξηση της απασχόλησης όπως δείχνουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη από Έκθεση που εκπονήθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Στην απασχόληση, ο τομέας του εμπορίου έχει ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά και αποτελεί τον βασικό τομέα απασχόλησης. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος κατά την περίοδο 1993-2009 το 29,5% των θέσεων που δημιουργήθηκαν οφείλονται στην ανάπτυξη του εμπορικού τομέα, το 2005 ο τομέας του εμπορίου απασχολούσε περίπου 782.200 άτομα όπου αντιστοιχεί στο 17,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελληνική οικονομία, το 2008 οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν στους 832.560 ενώ το 2009 μειώθηκαν στους 828.200 (18,3% της συνολικής απασχόλησης).
Στην Ελλάδα το εμπόριο παράγει το 16% του ΑΕΠ έναντι 11% του ΑΕΠ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2010, παρουσιάζουν ανάμικτη εικόνα. Δηλαδή οι εταιρίες ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις κρίνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη ενώ οι ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν ότι θα υπάρξουν αξιόλογα σημάδια βελτίωσης.
Όσον αφορά την περιφέρεια Κρήτης ανά νομό η απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου αγγίζει τα 43.541 άτομα όπου αντιστοιχεί στο 5,6% της συνολικής απασχόλησης στον τομέα του εμπορίου και σχεδόν το 1% της συνολικής απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου υπάρχουν 25.592 επιχειρήσεις, στο νομό Λασιθίου 6.788, στο νομό Ρεθύμνου 7.505 και στο νομό Χανίων 13.698 εταιρίες.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), το 72% των επιχειρήσεων παρουσιάζει ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφει σημαντική πτώση της ζήτησης ενώ για το κλάδο του εμπορίου το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 76% και για την μεταποίηση εκτινάσσεται στο 82%. Επίσης η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 43,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς είναι η μείωση της ζήτησης και το 47,2% η μείωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΣΕΕ οι πωλήσεις στον κλάδο του εμπορίου έχουν μειωθεί όπως στην ένδυση-υπόδηση -50%, στα έπιπλα, λευκά είδη και οικιακά σκεύη -30%, βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη -30%, στα άνθη-κατοικίδια -70% και τρόφιμα -5%. Επίσης με την ίδια πηγή τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έχουν πέσει κατά 50%, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων 60%, τα γενικά έσοδα 30%, η ρευστότητα 70% και οι προθεσμίες είσπραξης απαιτήσεων από 53 ημέρες σε 120 ημέρες και πολλές φορές 180 ημέρες προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.
Η μείωση των λιανικών πωλήσεων είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγγελίες στη βιομηχανία τον Ιούνιο του 2009 να είναι μειωμένες κατά 36%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008, στις μεταφορές η μείωση του κύκλου εργασιών (Α’ τρίμηνο) άγγιξε το 48%, στις υπηρεσίες αποθήκευσης το 31,2% και στο χονδρικό εμπόριο το 15,3%.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεδομένου ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται πλήθος επιχειρήσεων πανελλαδικά, ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα ενταθεί και θα είναι αμείλικτα σκληρός, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν στην αγορά είτε μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα κεφαλαίων και ευρύ δίκτυο πωλήσεων, είτε μικρές και ευέλικτες που στοχεύουν σε συγκεκριμένη αγορά καταναλωτών. Με άλλα λόγια, οι προοπτικές του κλάδου θα ήταν θετικές κάνοντας χρήση εταιρικών εμπορικών σημάτων και διαθέτοντας ένα εξειδικευμένο δίκτυο πωλήσεων.
Ακόμα το παραεμπόριο και η διακίνηση φθηνών προϊόντων απομίμησης γνωστών σημάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον τομέα παραγωγής στον κλάδο του εμπορίου.
Στον κλάδο του εμπορίου δραστηριοποιούνται χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται στην αγορά και αρκετά πολυκαταστήματα πολυεθνικών εταιριών οι οποίες τελευταία επεκτείνουν το δίκτυο πωλήσεων τους σε ολόκληρη την Ελλάδα διαθέτοντας οργανωμένα δίκτυα διανομής. Λόγω της παρουσίας ιδίως των πολυεθνικών εμπορικών συγκροτημάτων αλλά και λόγω των πολυκαταστημάτων , των συνεργασιών, των συγχωνεύσεων, των εξαγορών επιχειρήσεων η εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί ριζικά.
Αυτό συντέλεσε σημαντικά στην αύξηση των μεσαίων ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων και στην υλοποίηση εμπορικών μονάδων με αυξημένη παραγωγικότητα μέσω των επενδύσεων υψηλών κεφαλαίων στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες μεθόδους εμπορίας και στα δίκτυα διανομής.
Η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει αποδειχθεί ευνοϊκή για τα πολυκαταστήματα καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε αυτά αναζητώντας μοναδικές ευκαιρίες και συμφέρουσες αγορές χωρίς να απαρνιόνται την αναγνωρισιμότητα των εμπορικών σημάτων.
Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, 17 επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% στην ένδυση και υπόδηση, 10 εμπορικές αλυσίδες ελέγχουν το 85% του λιανικού εμπορίου τροφίμων και στα ηλεκτρικά είδη το 78% των πωλήσεων ελέγχεται από έξη (6) επιχειρήσεις.
Τα θετικά στοιχεία της εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων σε πόλεις ίσως είναι:
– Νέες επενδύσεις με νέα κεφάλαια σε επαρχιακές πόλεις με μικρότερες δυνατότητες ανάπτυξης.
– Η απασχόληση στα πολυκαταστήματα διατηρείται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.
– Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολυκαταστημάτων αποφέρει βελτίωση τιμών, καλύτερη ποιότητα και καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.
– Η οικονομία του καταναλωτή, λόγω χαμηλών τιμών, θα του βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η διαδικασία χορήγησης αδειών για πολυκαταστήματα ή εμπορικά κέντρα είναι διαφορετική ανά περιοχή.
Στην περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιούνται πλήθος πολυκαταστημάτων. Ενδεικτικά στο Δήμο Ηρακλείου οι οικονομικές δραστηριότητες είναι επικεντρωμένες στον δευτερογενή τομέα σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα που είναι ελάχιστες. Στον δευτερογενή τομέα ο Δήμος κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη καθώς πάνω από το 60% των βιομηχανικών μονάδων έχουν εγκατασταθεί περιφερειακά της πόλης.
Στο πρωτογενή τομέα υπάρχουν εκτάσεις περιφερειακά του Δήμου Ηρακλείου όπου είναι κυρίως για ετήσιες καλλιέργειες και για δενδρώδεις (ελιάς, αμπελιών και σταφιδαμπέλων).
Στον τριτογενή τομέα ο Δήμος Ηρακλείου κατέχει την πρώτη θέση στην οικονομία με βάση τον αριθμό απασχολουμένων, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό παρουσιάζεται σε μισθωτούς. Στον εν λόγω τομέα κυριαρχούν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών (εστιατόρια-ξενοδοχεία) καθώς και χερσαίες μεταφορές, εναέριες μεταφορές κ.α.
Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό τα πολυκαταστήματα θα αποτελούνται από τα τμήματα: Διεύθυνσης, Προϊστάμενοι τμημάτων, Νομική υποστήριξη, Γραμματειακή υποστήριξη, Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Λογιστηρίου, Τμήμα Τιμολόγησης και Προσφορών, Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Πωλήσεων, Τμήμα Διαφήμισης, Τμήμα Προσωπικού, Τμήμα Παρακολούθησης Αποθήκης και Πληροφορικής.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την μελέτη, από την ίδρυση των πολυμετοχικών καταστημάτων είναι:
– Λύση του οικονομικού προβλήματος των κρητικών εμπορικών επιχειρήσεων.
– Διανομή φθηνών-ποιοτικών προϊόντων ενισχύοντας τα νοικοκυριά.
– Ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων στην οικονομία της περιοχής.
– Προσέλκυση και αξιοποίηση εξειδικευμένου δυναμικού.
– Μοχλός ενεργοποίησης για αντίστοιχες συλλογικές πρωτοβουλίες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Εμμανουήλ Κουμαντάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων Φοινικιάς Μαλαδών Ηρακλείου απο την ίδρυσή του, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου από τον Σεπτέμβριο του 2009 και της νέας εταιρίας «Παγκρήτια Ένωση Εμπόρων».
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι τελειόφοιτος Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1990 έως το 2002 είναι ιδιοκτήτης εταιρείας Εμπορίας Ξυλείας με την επωνυμία «ΕΜΜ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ».
Επίσης είναι μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «ΛΕΚΑΚΗΣ-ΦΛΟΥΡΗΣ Ο.Ε» με αντικείμενο εργασιών παραγωγής επίπλων, αλλά είναι και μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Ι. ΖΟΥΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ» με αντικείμενο εμπορία και επεξεργασία ξυλείας.
Παράλληλα είναι μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΕ» με αντικείμενο εμπορία και επεξεργασία ξυλείας.
Επιστροφή στο 11ο Τεύχος Ην-Ων