Ποιοτικά Ελληνικά Πακέτα Τουριστικών Διακοπών

11ο Τεύχος Ην-Ων

«Στις αρχές του 2011 θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο στην Κρήτη, όπου θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επενδυτικές δραστηριότητες στον τομέα του ψυχαγωγικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα και πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία θα συμπεριλαμβάνει και εκδηλώσεις» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού) και Ευρωβουλευτής εκλεγμένος στη Γερμανία (από το 2004) κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Σκοπός της πρωτοβουλίας -διευκρίνισε- είναι να βοηθήσει η Γερμανία τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος μετά την αρνητική δημοσιότητα και τις «εικόνες ταραχών» που προβλήθηκαν ειδικά στα γερμανικά ΜΜΕ πριν το καλοκαίρι είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του σημαντικού για την Ελλάδα τομέα, τον Τουρισμό.
Ερ. Η εκστρατεία για την  τόνωση του τουρισμού στην Ελλάδα τι εκδηλώσεις θα περιέχει;
Απ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο εκδηλώσεις, αλλά προπάντων επενδυτικές δραστηριότητες στον τομέα του ψυχαγωγικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας. Τα ευρωπαϊκά γραφεία ταξιδιών για παράδειγμα επικρίνουν την Ελλάδα που δεν διαθέτει γήπεδα γκολφ. Ωστόσο η υπάρχουσα υψηλή ευρωπαϊκή ζήτηση δεν εκπληρώνεται. Αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα. Πρέπει να γίνουν ποιοτικές επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Η νοοτροπία στην παροχή υπηρεσιών πρέπει επίσης να βελτιωθεί.
Σχετικά με τον Τουρισμό υγείας η Ελλάδα χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια προώθησης που να εμπεριέχει οικονομικά και ποιοτικά πακέτα διακοπών. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει επένδυση και στην κρητική ή μεσογειακή δίαιτα καθώς επίσης και στο πλαίσιο του Wellness και της ειδικής ιατρικής. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζω στις αρχές του 2011 ένα συνέδριο στην Κρήτη, όπου θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερ. Πόσοι Έλληνες ομογενείς και παράγοντες της Γερμανικής Κυβέρνησης θα συμμετέχουν για την τόνωση του τουρισμού στην Ελλάδα;
Απ. Οι Έλληνες της Γερμανίας είναι καλά οργανωμένοι με πάρα πολλούς συλλόγους, συνδέσμους και    κοινότητες. Ως πρεσβευτές του ελληνισμού, της κουλτούρας, των ελληνικών προϊόντων συμμετέχουν στην προώθηση του Τουρισμού. Χρειάζεται όμως μια ποιο συντονισμένη προσπάθεια, για να προσε-γγίσουμε ενεργά τους Γερμανούς. Αυτό γίνεται για παράδειγμα μέσω διαφήμισης, κληρώσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ακόμη και δοκιμασίες ελληνικών προϊόντων σε ελληνικά καταστήματα. Ως πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου καταβάλλω σημαντικές προσπάθειες για να πετύχει ο στόχος μιας συντονισμένης πρωτοβουλίας. Επιπλέον ο Γερμανοελληνικός-Επιχειρηματικός Σύνδεσμος συνεργάζεται με το γερμανικό υπουργείο οικονομίας καθώς επίσης και με επιχειρηματικούς φορείς της Γερμανίας με σκοπό να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ένα συμπόσιο το Σεπτέμβριο στο Βερολίνο με συμμετοχή της Ελληνικής Πρεσβείας. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες ημερίδες.
Ερ. Με την εκστρατεία πόσο θα αυξηθούν οι Γερμανοί τουρίστες το 2011;
Απ. Αυτό ακριβώς σκοπεύει η εκστρατεία: να αυξηθεί ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την επιτυχία της εκστρατείας. Θα ήταν μεγάλο επίτευγμα αν το ποσοστό άγγιζε τα 25%.
Ερ.  Η εκστρατεία θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Απ.  Οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς στην Ευρώπη είναι εγκατεστημένοι στην Γερμανία. Εφόσον μπορέσουμε να πετύχουμε με το σχέδιο μας στη Γερμανία, κάλλιστα μπορούμε να επεκτείνουμε την πρωτοβουλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης γεννήθηκε στις  21 Απριλίου 1966 στο Duisburg της Γερμανίας. Σπούδασε Γεωπονική στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία (1985-1987) και Μ.Α. στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο (1989-1993).  Ήταν Υπότροφος του ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν (1994-1995). Ερευνητής στις. Πολιτικές Επιστήμες με επιμελητή τον Λόρδο Ραλφ Ντάρενντορφ (1995) St. Anthony’s College Oxford, Αγγλία,  Λέκτορας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (1997-2002) στο Πανεπιστήμιο Duisburg, Γερμανία PhD στις Πολιτικές Επιστήμες (2000) στο Πανεπιστήμιο Βόννης, Γερμανία  και Λέκτορας στην Επιστήμη της Πληροφόρησης (2002 -2004) στο Πανεπιστήμιο του κρατιδίου του Σάαρ, Γερμανία. Ομιλεί: Γερμανικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά
Οι δραστηριότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι:
– Ευρωβουλευτής εκλεγμένος στη Γερμανία (από το 2004)
– Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – πΓΔΜ (από το 2009)
– Πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και ∆ηµοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) για θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Γεωργίας (2004-2009)
– Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανία, Ενέργεια και Έρευνα (από το 2004)
– Μέλος της Επιτροπής Έλεγχος του Προϋπολογισμού (από το 2004)
– Μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (2004-2009)
– Μέλος της ομάδας εμπειρογνώμων Science and Technology Options Assessment του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από το 2004)
– Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλον, Υγεία και Προστασία Τροφίμων (από το 2009)
– Αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (από το 2009)
– Μέλος του EU-High-Level-Group CARS21 (από το 2008)
– Ιδρυτής του European Life Science Circle (ELSC)
Στο κόμμα είναι Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γερμανίας (FDP) του κρατιδίου του Σάαρ (από το 2002).
Άλλες Δραστηριότητες:
– Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
– Συνιδρυτικό μέλος του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου (DHW) (έτος ιδρύσεως 1992)
– Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου (DHW) (από το 2005)
– Μέλος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ELDR)
– Μέλος της Ένωσης Γερμανίας Europa-Union
– Μέλος της Φιλελεύθερης Τουρκο-Γερμανικής Ένωσης
– Μέλος του συλλόγου Γερμανίας Gesellschaft für Auswärtige Politik.
Διακρίσεις:
– Βραβείο Επίτιμου Προέδρου της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (2009)
– Ετήσιο βραβείο Ειρήνης και Διαπολιτισμικού Διαλόγου, απονέμει το COJEP (Conseil de la Jeunnesse Pluriculturelle, Στρασβούργο, 2007)

Επιστροφή στο 11ο Τεύχος Ην-Ων