Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής «ΝΤΟΥΝΙΑΣ»

Δρακώνα Δήμου Κεραμειών, Χανιά Κρήτης

Η ιδέα του Γαστρονομικού Κέντρου Κρητικής Διατροφής «ΝΤΟΥΝΙΑΣ» γεννήθηκε οκτώ χρόνια πριν όταν ο ιδιοκτήτης, κ. Στέλιος Τριλυράκης επαγγελματίας μάγειρας τότε στα Χανιά, αποφάσισε να ζήσει στο χωριό και να δημιουργήσει ένα δικό του χώρο, στον οποίο θα αναβίωνε τις γεύσεις που γνώριζε από την γιαγιά και την μητέρα του, στο μέρος όπου εκείνες έζησαν.
Για να πραγματοποιηθεί η ιδέα ήταν απαραίτητες δύο προϋποθέσεις: οι πρώτες ύλες να αποτελούν προϊόντα της περιοχής (ότι είναι δυνατόν να παραχθεί) και τα εδέσματα να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οπότε δημιουργήθηκε το εργαστήριο-κουζίνα με παρασιές, ξυλόσομπες, ξυλόφουρνο και τους απαραίτητους χώρους προετοιμασίας, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.
Έτσι οργανώθηκε μια οικογενειακή επιχείρηση με μια μικρή φάρμα και λαχανόκηπους, στα χωράφια που μέχρι τότε ήταν εγκαταλειμμένα. Επίσης, αξιοποιήθηκε η παραδοσιακή παραγωγή της οικογένειας σε κρασί, λάδι και μέλι. Επιπλέον οργανώθηκε η συνεργασία με γείτονες, οι οποίοι θα προμήθευαν ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε τη δυνατότητα να παράγει, κυρίως όσον αφορά το κρέας και το γάλα.
Το Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής «ΝΤΟΥΝΙΑΣ» δημιουργήθηκε στη Δρακώνα Κεραμειών. Πρόκειται για ένα χωριό στις ρίζες των Λευκών Ορέων, σε 600μ. υψόμετρο, με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και μακρόχρονη ιστορία. Στη θέση της επιχείρησης ήταν το σπίτι του Ντουνιά (Ντουνιαδάκη Δημήτρη, παππού του ιδιοκτήτη), στο οποίο γευόταν το θαυμαστό κρασί του και το «βρισκούμενο» κέρασμα κάθε περαστικός.
Η επιχείρηση χρησιμοποιεί αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο, σε όλο το φάσμα της κουζίνας, το παράγεται από την οικογένεια. Οι ελιές συντηρούνται με πολλούς τρόπους (τσακιστές, ξιδάτες, παστές, κολυμπάδες) και κάποια είδη διατηρούνται όλο το χρόνο.
Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τα φαγητά (ρίγανη για τις σαλάτες, θυμάρι για τα ψητά, φασκόμηλο για το αρνί με μέλι, δάφνη για το κουνέλι στιφάδο), αλλά και η μαλοτήρα, το δίκταμο, η μαντζουράνα, το φλισκούνι, το χαμομήλι τα οποία χρησιμοποιούνται για τα ροφήματα, μαζεύονται από το χωριό έως τις κοντινές πλαγιές των Λευκών Ορέων.
Τα ζώα εκτρέφονται από τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του και δίνουν το γάλα από το οποίο παράγεται στάκα, τυρί μυζήθρα και γιαούρτι.
Επίσης, με το κρέας των ζώων αυτών παρασκευάζεται το παραδοσιακό πιλάφι, το τσιγαριαστό, το κατσίκι με σταμναγκάθι, οι κρεατότουρτες κλπ.
Παραγωγής της οικογένειας είναι και το μέλι, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πιάτων και για το θαυμάσιο ρακόμελο.
Είδη που προσφέρονται, αλλά δεν παράγονται στο χωριό (όπως το αλεύρι, τα όσπρια, το ρύζι) αγοράζονται από συνεταιριστικό κατάστημα βιολογικών προϊόντων, στο οποίο ο ιδιοκτήτης είναι μέλος.
Η εκτίμηση για το παρόν και το μέλλον σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη κ. Στέλλιο Τριλυράκη  είναι «Μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας, διαπιστώνουμε από πολλές πλευρές, ότι η επιλογή δημιουργίας του Παραδοσιακού Γαστρονομικού Κέντρου Κρητικής Διατροφής με τον τρόπο που έγινε είναι σωστός. Κρατώντας ζωντανή την παράδοση αλλά και το χωριό, αποτελεί οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική προσφορά για τον τόπο. Δίνει τη χαρά της γεύσης, της γνώσης και της υγείας στους πελάτες του αλλά και τη χαρά της δημιουργίας, σε ένα υγιές περιβάλλον με σεβασμό στη ζωή, για εμάς τους ίδιους. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, όσον αφορά κυρίως  την παρουσίαση αλλά και τις δραστηριότητες που κάποιος μπορεί να συνδυάσει μαζί με την έξοδό του αυτή για φαγητό».
Το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» απονέμεται σε εστιατόρια που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και τοπικά προϊόντα. Αποτελεί αναγνωριστικό της ποιότητας  των παρεχόμενων υπηρεσιών εστίασης Κρητικής Κουζίνας, αποδίδεται από την διανομαρχιακή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ένα ισχυρό εργαλείο προβολής για όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που θα το αποκτήσουν.
Το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» απένειμε το πρώτο «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» στην επιχείρηση μαζικής εστίασης «ΝΤΟΥΝΙΑΣ», στην Δρακώνα Κεραμειών, στο Νομό Χανίων, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς την διαδικασία πιστοποίησης (επιθεώρηση, διορθωτικές ενέργειες, πλήρης συμμόρφωση προς τις Προδιαγραφές Πιστοποίησης).

Πηγή 10ο Τεύχος Ην-Ων

Written by