Αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων της Λατινικής Αμερικής

Την Ειδική Συλλεκτική Σειρά Γραμματοσήμων που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την ανεξαρτησία των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Με την ειδική αυτή έκθεση -ανέφερε κατά την διάρκεια της παρουσίασης την 1η Ιουλίου 2010 ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΕΛΤΑ κ. Παναγιώτης Βουρνάς-απεικονίζονται οι σημαίες και τα εθνόσημα πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Χιλής, η χώρα μας και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τους αγώνες των χωρών αυτών για ελευθερία και ανεξαρτησία και παράλληλα επιβεβαιώνουν τις πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις των χωρών αυτών με την Ελλάδα.
Ακόμη διευκρίνισε «τιμούμε τους Έλληνες ομογενείς που ζούν στη Λατινική Αμερική, πολλοί από τους οποίους έχουν αναπτύξει σημαντική πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το γραμματόσημο είναι στοιχείο κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα και εμπεριέχει την ιστορική καταγραφή, την πολιτική απεικόνιση και την αισθητική καλλιέργεια. Δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα ένσημο ταχυδρομικών τελών. Αποτελεί ένα έργο τέχνης σε μικρογραφία που με το εύρος της θεματολογίας του αναδεικνύει και προβάλλει τον πολιτισμό, τις αξίες και την παράδοση του τόπου μας  σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής».
Από την πλευρά του ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας διευκρίνισε «Πριν από 200 χρόνια περίπου, οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εξαπλώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Βρήκαν γόνιμο έδαφος στη συλλογική συνείδηση των λαών μας και ενέπνευσαν το δίκαιο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία.
Οι παριστάμενοι Πρέσβεις είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν, ίσως όμως πρέπει να το θυμίσουμε και στην ελληνική κοινή γνώμη: υπήρξαν Έλληνες μαχητές που συμμετείχαν στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Νικόλαου Κολμανιάτη, αλλά και του Σαμουήλ Σπύρου, το όνομα του οποίου φέρει και μία ιστορική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Μια λεπτομέρεια της ιστορίας που όμως λέει πολλά για τις σχέσεις μας, όπως είπα, για τα κοινά αισθήματα του ελληνικού λαού και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Οι αγώνες των λαών μας ανέδειξαν και ηγετικές φυσιογνωμίες, που με το έργο τους και την προσωπικότητά τους έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία σύγχρονων δημοκρατικών κρατών. Θα αναφέρω μερικά μόνο ονόματα που είμαι σίγουρος ότι το σημερινό ακροατήριο γνωρίζει: José de San Martín, Simón Bolívar, Francisco de Paula Santander, Bernardo O’Higgins, Miguel Hidalgo y Costilla και, φυσικά, Francisco de Miranda. Και εδώ στην Ελλάδα, Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, Καποδίστριας και φυσικά κι άλλες σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας μας.
Πάνω σε αυτό το στέρεο ιστορικό υπόβαθρο αναπτύσσονται σήμερα οι σχέσεις μας. Σχέσεις που καλλιεργούνται τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε πολιτικό επίπεδο, θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω ότι για τις χώρες σας, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό σας ως ένας αξιόπιστος και αφοσιωμένος υποστηρικτής της ανάπτυξης και της βελτίωσης και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Στη Μαδρίτη έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και πρέπει να πω, σε προσωπικό επίπεδο, ότι οι συζητήσεις που είχαμε με όλες τις προσωπικότητες, τους ηγέτες των χωρών σας διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και αυτή η ανταλλαγή απόψεων ήταν πολύ πολύτιμη για εμάς. Και πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ σημαντικές και ότι θα πρέπει να εργαστούμε σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση. Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος και πολύτιμος υποστηρικτής και σύμμαχος όλων των προσπαθειών σας.
Οι σχέσεις μας, όμως, βασίζονται και στις γέφυρες φιλίας που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές γενεές Ελλήνων μεταναστών που έχουν ενταχθεί στις τοπικές κοινωνίες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ελληνική ομογένεια αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 άτομα σε ολόκληρη την περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι και αυτοί θα υποδεχθούν αυτή τη συλλεκτική έκδοση με ενθουσιασμό. Και το στοιχείο της ελληνικής διασποράς στις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι σημαντικό για εμάς και, όπως είπα, αποτελεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ των χωρών μας».

Πηγή 10ο Τεύχος Ην-Ων

Written by