Εξαγωγές ελαιόλαδου σε Ευρώπη-Αμερική-Αυστραλία

«Στα ίδια επίπεδα με το 2009 θα είναι οι εξαγωγές ελαιόλαδου και το 2010,  της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας το 2010» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της κ. Εμμανουήλ Βακόντιος.
Το 2009 οι εξαγωγές του ελαιόλαδου -υπογράμμισε- ήταν πάνω από 4.000 λίτρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο SITIA έχει βραβευθεί με 12 παγκόσμια βραβεία όπου τα τρία από αυτά έχουν απονεμηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου ενώ σε εθνικό επίπεδο έχει πάρει δύο βραβεία.
Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης στην Ελλάδα παράγεται κυρίως ελαιόλαδο και κρασί. Ειδικότερα:
– Για το ελαιόλαδο: 100 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και παραγωγή 250 χιλ. τόνοι.
– Για το κρασί: Η Ελλάδα έχει 28 αμπελουργικές ζώνες για την παραγωγή Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας κρασιού και 87 τοπικούς οίνους.
Στη Σητεία τα ελαιοτριβεία είναι 35, οι ελαιώνες 120.000 στρέμματα, 3.000.000 ελαιόδεντρα, 15.000 τόνοι η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου ενώ η συνολική ποσότητα είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπου το 40% έχει 0,3%. Για τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες το ίδιο ποσοστό είναι 5%.
Στην παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας -αναφέρει ο πρόεδρος- δεν χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι για την προστασία των ελαιοδέντρων από διάφορες ασθένειες, αλλά φυσικές μέθοδοι. Η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται μόνο με το ράβδισμα της ελιάς, η μεταφορά των ελιών γίνεται σε μικρά φυτικά σακιά (μέχρι 50 κιλά) για να μην καταστρέφονται οι ελιές, μετά την συλλογή του ελαιόκαρπου, το ελαιόλαδο θα πρέπει να παραχθεί σε διάστημα τριών ημερών και το ελαιόλαδο για να εμφιαλωθεί θα πρέπει να έχει οξύτητα μέχρι 0,7%.
Τα προϊόντα ελαιόλαδου της Ένωσης είναι: BIO SITIA (βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), SITIA 0,3 (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) και SITIA 0,7 (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο).
Επίσης η Ένωση παράγει κρασιά και τσικουδιά. Συγκεκριμένα: SITIA Ο.Π,Α.Π (ξηρός λευκός και ερυθρός), SITIA Ο.Π.Α.Π (ερυθρός φυσικώς γλυκός οίνος), ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ (ξηρός λευκός, ροζέ και ερυθρός), MYRTO (ξηρός λευκός, ροζέ και ερυθρός), ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ (ξηρός λευκός οίνος), ΑΣΥΡΤΙΚΟ (ξηρός λευκός), ΒΑΡΒΑΚΙ (τσικουδιά).
Η παραγωγική διαδικασία κρασιού είναι: αποφεύγεται η χρήση χημικών μεθόδων για την προστασία των αμπέλων από ασθένειες αλλά χρησιμοποιούνται φυσικές μέθοδοι, συλλογή με το χέρι και μεταφορά σε πλαστικά κιβώτια, άμεση μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο, δεν ποτίζονται οι αμπελώνες-ξερικοί και 90% της παραγωγής είναι Ο.Π.Α.Π κρασί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο οι παραγωγικές μονάδες της Ένωσης (οινοποιείο, εμφιαλωτήριο ελαιόλαδου, αποστακτήριο τσικουδιάς, διαχείριση και εμπορία χύμα ελαιόλαδου) λειτουργούν με τα πρότυπα των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας:
– ELOT EN ISO 14001:2004
– DIN EN ISO 9001:2000
– IQNET ISO 9001:2000
– HACC/ ELLOT 1416(DS 3027:1997)
– IFS International Food Standard : higher level
Ακόμη μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου εξάγονται στην Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ρωσία.
Ιστορικά στοιχεία
Η ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας (δευτεροβάθμιος συνεταιριστικός οργανισμός) ιδρύθηκε το έτος 1933. Αποτελείται από  42 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η Ένωση είναι γνωστή για την παραγωγή: Προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) ελαιόλαδου και Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) οίνων.
Επίσης πρόσφατο απόκτημα της πόλης είναι το εκθετήριο -μουσείο τοπικών προϊόντων. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.
Σκοπός του η προβολή των τοπικών προϊόντων, η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.
Τα κύρια προϊόντα που παρουσιάζονται είναι παγκοσμίως γνωστά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το περίφημο ελαιόλαδο «Σητεία», ο φημισμένος «Κρητικός τοπικός οίνος» Σητείας, και η τσικουδιά Βαρβάκι.

Πηγή 9ο Τεύχος Ην-Ων

Written by